изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:59 EET
ДЕЦА ПОЧЕРПИХА ОТ ФОЛКЛОРА НА БАБИТЕ СИ    
ОбществоТри празника в едно отбелязаха децата от ОУ "В. Левски" в село Божурово. Групата за автентичен фолклор към читалище "Груди Филипов" в селото посети учениците в школото и им представи традициите за Баба Марта, 8 март и Сирни заговезни.

Това съобщи за НДТ читалищният секретар Марийка Димитрова. Жените от фолклорната група разказаха на децата за традициите на Сирни заговезни и как този празник се е отбелязвал. в миналото. Учениците са се научили как се взима прошка от по-възрастен човек. Бабите закичиха малчуганите със собственоръчно изработени мартенички и им вързаха на ръцете и по един зелен конец, за да не бяга здравето в гората, а да остава в децата. Всеки ученик получи и по едно яйце и запалена свещичка от жените от групата, като те почерпиха децата и с традиционните за трапезата на Сирни заговезни баница, сирене и халва. Най-голяма атракция предизвика т. нар. хамкане. Учениците от своя страна, заедно с техните преподаватели Румяна Иванова, Недрет Ахмедова, Ивелина Пенева и Стоян Иванов, поздравиха жените от групата със стихове и песни за 8 март - празника на жената. Всички си пожелаха да са живи и здрави, като това е една традиция - групата за автентичен фолклор да гостува на учениците, за да имат те възможност да почерпят от извора на българския фолклор - техните баби.
 


Сходни връзки

ДЕЦА ПОЧЕРПИХА ОТ ФОЛКЛОРА НА БАБИТЕ СИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди