изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 19:43 EEST
НОВ КОНКУРС ЗА САНИРАНЕ НА ЖИЛИЩНИ СГРАДИ    
НовиниПрограмата за развитие на ООН и Министерството на регионалното развитие и благоустройството обявиха нов конкурс за избор на многофамилни жилищни блокове в режим на етажна собственост, които да бъдат подпомогнати по проект "

Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради". Сред градовете, които могат да представят такива проекти, е и Добрич. 25 март 2008 г. е крайният срок за общините да кандидатстват с проектни предложения за интегрирано обновяване на проектни участъци от жилищни комплекси в партньорство с одобрените етажни собствености. В конкурса могат да участват доброволно сдружили се собственици от сгради. До 18 март кандидатите трябва да подадат заявления за участие в общината.
Целта на проекта е да разработи и тества за пръв път в България пълният цикъл от обновителни дейности по многофамилни сгради, като начин да се придобие практически опит и да се извлекат поуки за бъдещото успешно изпълнение на Националната програма за обновяване на жилищни сгради. Партньори по настоящия проект са доброволни сдружения на собственици и общини. Заявление за участие в проекта подават общините, в партньорство със сдружените собственици на етажни собствености, като общината поема ангажимент за обновяване на прилежащите към жилищната сграда публични пространства.
Допустими партньори са само сдруженията на собственици на жилища, които са постигнали 100% съгласие за обновяване на даден блок.
За да участват в проекта, собствениците на жилища в сгради в режим на етажна собственост в блок или в група от жилищни блокове, трябва доброволно да се сдружат и да постигнат съгласие за общи действия. Кандидати по проекта могат да бъдат доброволно сдружени собственици на жилища в едропанелни блокове в жилищните комплекси, многофамилни жилищни сгради строени по индустриален способ в жилищни комплекси, единични жилищни сгради, строени по индустриален способ, други многофамилни жилищни сгради, построени преди повече от 15 години. Възможният минимален мащаб на обект за обновяване е цял блок - самостоятелна строителна единица. В процеса на обновяване на сградата могат да се включат подмяна хидроизолация покрив и ремонт отводняване на покрива, изпълнение на допълнителна външна топлоизолация по стени, покрив, плоча над сутерен, подмяна или ремонт на външна дограма, обработка на фугите на фасадните панели, подмяна на вертикалните щрангове на водопровода и канализацията, ревизиране и подмяна на компрометирани части на всички инсталации в общите части на сградата, строително-ремонтни работи в общите части на сградата: боядисване стени на стълбищна клетка, ремонт или подмяна входни врати, входна козирка, входни стъпала.
В рамките на проекта, собствениците на жилища в режим на етажна собственост получават подкрепа за извършване на техническо и енергийно обследване на сградата, изработване на технически проект за обновяване на сградата, изготвяне на технически паспорт на сградата и възможност за енергийно сертифициране. Организационна помощ за доброволно сдружаване за целите на обновяването и бъдещата поддръжка; организиране и провеждане на конкурси за изпълнители; контрол по изпълнение на дейностите за постигане на добро качество.
Осигурява се субсидия за 20% от стойността на строително-ремонтните дейности за обновяване на отделните жилища и за 100% от стойността на обновителните работи по общите части от сградата, които имат отношение към комфортното и безопасно ползване и обитаване - покрив и плоча над сутерен, вход, козирка, фоайе, стълбищна клетка.

 


Сходни връзки

НОВ КОНКУРС ЗА САНИРАНЕ НА ЖИЛИЩНИ СГРАДИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди