изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:47 EEST
ВРЪЧВАТ НАЦИОНАЛНА НАГРАДА "ИВАЙЛО ПЕТРОВ"    
КултураУтре от 18 часа в Софийската градска художествена галерия ще бъде открита изложба с картини и рисунки на писателя Ивайло Петров по повод 85 години от рождението му.

ВРЪЧВАТ НАЦИОНАЛНА НАГРАДА "ИВАЙЛО ПЕТРОВ"

Утре от 18 часа в Софийската градска художествена галерия ще бъде открита изложба с картини и рисунки на писателя Ивайло Петров по повод 85 години от рождението му. Литературният критик Атанас Свиленов ще представи книгата на писателя "Преди и след", издание на библиотека "Българска сбирка". Същата вечер Инициативен комитет ще връчи за първи път национална награда на името на Ивайло Петров.
Ивайло Петров /истинското му име е Продан Петров Кючуков/ е роден на 19 януари 1923 г. в добричкото село Бдинци. Завършва гимназия в Добрич. Участва в Отечествената война и след края й се връща във Варна, където са се преместили да живеят родителите му. Там поработва на няколко места. През 1947 г. учи няколко семестъра право в Софийския университет. Работи в сп. “Пламък”, в. “Литературен фронт”. Скоро оставя ученето, за да се отдаде на литературата.
Първият му сборник е „Кръщение“, а с повестта „Нонкина любов“, която излиза на следващата година, Ивайло Петров става изключително популярен. Постъпва на работа в издателство „Български писател“ през 1953 г. и оттогава се посвещава професионално на попрището си на писател и редактор.
Автор е на повече от 20 книги, повечето от които - преиздавани многократно в България и чужбина: „Мъртво вълнение“, „Преди да се родя и след това“, „Объркани записки“, „Баронови“, „Циганска рапсодия“ и др. Несъмнено най-значителното му произведение е романът „Хайка за вълци“, който за броени години се превръща в класика.
Петров е лауреат на Голямата награда за цялостен принос в българската книжовна култура „Христо Г. Данов“ за 2002 г., на наградата „Златен век“ за принос в българската култура, на Голямата награда на СУ „Св. Климент Охридски“ за литература и много други. НДТ

 


Сходни връзки

ВРЪЧВАТ НАЦИОНАЛНА НАГРАДА "ИВАЙЛО ПЕТРОВ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди