изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:47 EEST
Николай Камов: Никой не си е позволявал толкова драстично отклонение между обещана и реализирана политика, както БСП    
Интервюта

Председателят на ПД „Социалдемократи” и независим народен представител Николай Камов, депутат от Добричка област, в интервю за Агенция „Фокус”

Фокус: Разочарован ли сте от поведението на БСП към Вас лично и към водената от Вас формация - Политическо движение "Социалдемократи"?



Николай Камов: За разочарование изобщо не може да става дума. В случая ние просто не приемаме поведението на партньорите си. И тук няма никакво значение кой колко е голям, а кой колко лъже, кой не си изпълнява ангажиментите към партньори и много по-важно - към избиратели, кой се държи високомерно. Изобщо не можем да говорим за истинска коалиция.
Фокус: Преди да Ви попитам за неизпълнените политически обещания, нека разберем какво от ангажиментите към вас като партньори не беше изпълнено?
Николай Камов: Нищо. Да започнем от представителството ни в парламента. На местните избори м.г. ние доказахме това, което твърдяхме на предните избори за нашето присъствие в Коалиция за България като депутатски места - не е възможно по-малко от четири депутатски места да е приносът на ПД "Социалдемократи". Аз съм един, при положение, че в предишното НС, когато ПГ на Коалиция за България се състоеше от 48 членове, от ПД "Социалдемократи" бяхме трима. А за този период движението е удвоило своята членска маса и структури. Нашият реален принос е много по-голям от признатия.
Фокус: Имате ли свои представители в изпълнителната власт?
Николай Камов: В момента нито един в изпълнителната власт не представлява ПД "Социалдемократи". Още преди 2 години, когато предприехме линия на самостоятелно утвърждаване, имахме разговори с хора от движението, които участват във властта. Хора като Ивайло Калфин и Филип Боков никога не са били номинирани от нас, те са поканени от БСП. Имаше номинирани от ПД "Социалдемократи", но те подадоха оставките от партийните постове.
Фокус: Сега да поговорим за политическите обещания, давани щедро на парламентарните избори. Кои от приетите ангажименти не бяха изпълнени? Моля Ви, бъдете конкретен.
Николай Камов: В областта на данъчната политика - обещана бе по-справедлива прогресивна подоходна скала и семейно подоходно облагане, е бе реализиран 10 % плосък данък без необлагаем минимум. Резултат - медицинска сестра, която получава в момента 240 лв. заплата, по силата на плоския данък реалната и нетната й заплата е с няколко лева по-малко от тази на санитарката. Единствено ПД "Социалдемократи" от управляващите се противопостави на тази данъчна авантюра. За тази политика не само че не е даден мандат от избирателите, но тя засяга и всеки българин - всички с доходи под 560 лв. са губещи. Не беше и обяснена, не беше дори легитимно съгласувана в рамките на парламент, коалиция. Събра се политическият съвет на тройната коалиция в Евксиноград и обяви, че ще промени данъчната политика.
Втори пример - за образование и здравеопазване бяха обещани 5 % от БВП. Това не се случи. Даже по-предишната година имаше с една стотна падане на процента от БВП за здравеопазване. И в двете сфери освен парите, които са по-малко от обещаните, мениджмънтът е катастрофален.
Трето, информационното общество. В някои от областите, каквото е например електронното здравеопазване, ние предложихме съвместно с най-компетентните хора в България по тази тема - фондация "Електронно здравеопазване" цялостен проект. Беше връчен и на министъра проф. Радослав Гайдарски седмица след назначаването му. Целият проект, който доказваше, че всяка година се крадат от системата на здравеопазването 120 млн. лева, беше забутан в чекмеджето.
България е единствената страна в ЕС, която няма електронно правителство. Изискват се 20 вида услуги, за да има електронно правителство. Какво означава електронното правителство от гледна точка на корупцията? - най-ефективната мярка за борба срещу корупцията в развитите държави. Конкретен пример - в Сингапур отпреди 15 години има пето равнище електронно правителство! В тази държава пет дни, след като сте заявили, че желаете да правите бизнес, всички ваши документи са оформени по интернет - без опашки, без нерви, без корупция. Нарочно Ви давам пример извън ЕС.
Фокус: Дайте пример със страна от ЕС.
Николай Камов: Ирландия. Всички големи европейски страни играят за 10-милиардна американска инвестиция в Европа. Ирландия печели. Защо? - защото има електронно правителство. Тя не предлага по-добри финансови параметри, тя казва така - документите върху земята ще бъдат оформени до 14 дни. И печели 10 млрд. инвестиция. България не може да установи способността на кой да е имот, защото няма дигитален кадастър. Изостанали сме с цяла ера от това, което прави цял свят. Изоставането на България в областта на информационното общество е такова, че изобщо няма да е пресилено да кажем, че сме в гето. И цялото ни наваксване в индустриалната и икономическата област няма особена полза, защото ставаме все по-некомуникативни. Ако нямаме електронно здравеопазване и всеки гражданин няма SMART-карта в джоба си, няма как да участваме в европейската система. По всичко, планирано в Лисабонската стратегия, България е аутсайдер, защото няма как да се включи.
Фокус: Как ще коментирате спирането на средства от европейски фондове?
Николай Камов: Няма как България да ползва ефективно парите в интерес на гражданите си и фирмите "на светло", след като официално тройната коалиция поддържа корупционния модел, изграждан в продължение на 20 години. Казано по-точно - тези, които крадоха България по време на целия преход, в момента искат да крадат от Европа. Но за разлика от България, Европа има институции и реакции, които няма да позволят това. Европа няма да направи нищо особено у нас, но ще стане така, че ние да останем нетен вносител, донор на средства, по-простичко казано - винаги 650-те милиона, взети от българския данъкоплатец и дадени на Европа, ще бъдат повече от отпуснатите ни от Европа. Те няма да вкарват пари у нас, ще пишат в доклади, че у нас има корупция по високите етажи и някой разбрал-недоразбрал министър ще спори дали това е вярно или не или сме загубени в превода. Какво може да се направи? Нищо не може да се направи в рамките на това политическо статукво. Вече го няма лошият Иван Кос тов, не е начело и Царят. Ние го наричахме с най-лоши думи само преди две години на изборите - и за магистрала "Тракия", и за имотите. След това БСП стана съюзник с тях и изведнъж всичко е различно - "Тракия" е чудесен проект, имотите са нещо, което не трябва да се дискутира. Ето това не можем да приемем. И това е само върхът на айсберга...
Фокус: Вие работите добре с кмета на Добрич Детелина Николова, която е от ГЕРБ, предвиждате ли да си сътрудничите с нейната партия?
Николай Камов: Слуховете, че аз отивам в ГЕРБ са пак от същите хора, които искат нещо да измислят, нещо, за което да се хванат. Няма нищо подобно. Аз уважавам Бойко Борисов. Мисля, че той е човек, който откровено се стреми към резултат за разлика от много други, минали през властта, които са искали само да крадат. Бойко Борисов се занимава с това, с което трябва да се занимава един политик - с обществените отношения. Неговият профил обаче е друг, той е десен. Аз се занимавам със социалдемократическия проект, който не е десен, той е лявоцентристки. Възможно е да се срещнем, но не и като предизборна коалиция.
Фокус:Сблъсквали ли сте се с конкретни корупционни практики в Добрич, заменките са актуални?
Николай Камов: Да, и парламентът отново узакони на първо четене заменките (бел.ред. - това стана на 14 март, петък). Аз гласувах против. Помните, че преди година и половина поискахме оставката на министър Нихат Кабил - заедно с покойния вече Ясен Пенчев и Евтим Костадинов, който също вече не е депутат, той е председател на Комисията по досиетата. За мен основанията за тази оставка още не са отпаднали, напротив те са се увеличили. Вижте какво става със САПАРД.
Ще Ви кажа следното - всички знаят, че Шабла е морска община. Нищо подобно - според Министерството на земеделието тя е горска. На самия плаж има терени, които се заменят за гори във вътрешността на страната, те се водят горски. Ограбването на България от ДПС е законно. Те направиха закони, по които съвсем законно си грабят. И тези закони са абсурдни - в случая плажната ивица е гора.
Фокус: Каква е Вашата политическа прогноза - за тристранната коалиция и за всяка партия в нея поотделно?
Николай Камов:Аз съм политик и оставам всички прогнози за анализаторите. Имам становище по въпроса обаче и то е, че изявлението от Хисаря, че тройната коалиция иска още един мандат, направи окончателно невъзможно участието на ПД "Социалдемократи" в управлението. Ние нямаме никакви намерения да агитираме избирателите си, защото ще се окаже, че те ще гласуват за Ахмед Доган и неговите "обръчи", за Симеон Сакскобургготски и неговите имоти. Така излиза реално. Това направи невъзможно нашето участие. Тези неща не си ги говорим в офисите, а ги казваме публично. Това вбеси "Позитано" и оттам, разбира се, санкционираха това поведение. Какво ще се случи? БСП ще плати почти цялата сметка за тройната коалиция. Сметката вече са плаща, но това е проблем на ръководството на БСП. Ние няма как да бъдем част от този отбор, който юнашки ограбва България, както никой преди. Нещо повече - никой през целия преход не си е позволявал толкова драстично отклонение между обещана и реализирана политика, както БСП.
Фокус:Какво е политическото бъдеще на ПД "Социалдемократи"?
Николай Камов:Направихме много опити социалдемокрацията в България да бъде обединена. Враговете обаче са повече от възможностите ни в момента. Има пряко заинтересовани обединението да не се състои. Една от централите, които имат пряк интерес, е "Позитано" 20. Оттам най-вече пречат на обединението. Припомням, че ние, социалдемократите, се явихме заедно на изборите за Европейски парламент, което бе постижение. Нашият кандидат бе проф. Константин Тренчев. За съжаление, не успяхме да вкараме в ЕП наш представител, но за сметка на това тествахме важни отношения - кой колко струва от претендентите да бъдат социалдемократи и възможно ли е да единодействаме със синдикатите. Много важен бе и тестът на местните избори. И там ПД "Социалдемократи" се представи най-добре от всички претенденти за марката "социалдемократи". Ние имаме 87 общински съветници, равняващи се приблизително на 70 000 гласа и този резултат ни нарежда в първата десетка от общо 88 партии, участвали на местните избори.
Една от основните тези досега беше, че ние сме толкова нищожни електорално и сме толкова зависими от волята и благоволението на БСП, че само приказваме и нямаме никакъв принос. Не е така, напротив - ние сме в първата десетка от общо 88 партии на последните избори. Този резултат никой не може да ни го отнеме и той ни дава всички основания да потърсим съюзници. Къде можем да ги намерим? В социалдемократическото обединение ли? Ще бъда напълно директен - на този етап това обединение не може да премине 4-процентовата бариера. Някога това ще се случи, но не и днес, т.е. през юни 2009 г. Но може да се оформи едно социалдемократическо ядро, в което ще участват и други партии като Българска социалдемократическа партия (БСДП), "Обединена социалдемократическа алтернатива", "Социалдемократическа партия", вероятно и други. Тези партии вече ясно обявиха, че не желаят да бъдат сателити, макар така да ни третираха. Няма да позволим това да продължи. Това социалдемократическо ядро вече е в пр еговори - например със земеделски формации, ВМРО, с които може би ще се явим съвместно на изборите. Нещата обаче са в много ранна фаза, за да се каже окончателно.
Фокус: Защо има толкова много социалдемократически партии в България? Защо не се обедините?
Николай Камов: Има една изключително точна мисъл от началото на 20 век - комунистите поддържат социалдемократите, както въжето поддържа обесения. Ето това е отговорът защо има толкова социалдемократически партии.
Мария ФИЛЕВА
 


Сходни връзки

Николай Камов: Никой не си е позволявал толкова драстично отклонение между обещана и реализирана политика, както БСП | 6 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Николай Камов: Никой не си е позволявал толкова драстично отклонение между обещана и реализирана
Автор: Anonymous да 2008-03-17 @ 09:01 EET
Защо говориш Камов в множествено число???Нима освен тебе има и други в тая партия??
Николай Камов: Никой не си е позволявал толкова драстично отклонение между обещана и реализирана
Автор: Anonymous да 2008-03-17 @ 10:52 EET

Да не би добричките БСП-депутати да са по-знаещи и можещи от Камов?

Николай Камов: Никой не си е позволявал толкова драстично отклонение между обещана и реализирана
Автор: Anonymous да 2008-03-17 @ 12:10 EET
може да не са по знаещи и можещи, но поне не скачат от партия на партия, както прави псевдо потомствения политик Камов.
Николай Камов: Никой не си е позволявал толкова драстично отклонение между обещана и реализирана политика, както БСП
Автор: Anonymous да 2008-03-18 @ 21:47 EET

Dukov, tova novina li e ?

Kamov , ta  Kamov , ama i bez nego ste symne!!!

Николай Камов: Никой не си е позволявал толкова драстично отклонение между обещана и реализирана политика, както БСП
Автор: Anonymous да 2008-03-19 @ 10:23 EET
Със Станишев, Доган и Симеон съвсем ще мръкне
Николай Камов: Никой не си е позволявал толкова драстично отклонение между обещана и реализирана политика, както БСП
Автор: Anonymous да 2008-03-19 @ 13:53 EET
Няма страшно! Завтра е първа пролет! :-Р

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди