изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 15:33 EEST
КРАСИМИР КРЪСТЕВ: НУЖНА Е ПРОМЯНА В ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО    
НовиниПропуските в момента ползват лъжеинвеститорите, които изграждат ветрогенератори. Гърци, испанци и немци искат да вдигнат ветроенергийни паркове в Шабленско

- Г-н Кръстев, Шабла, наред с Каварна и Генерал Тошево, е интересна община по отношение на инвестиции в алтернативни източници на енергия. Има ли вече проявен интерес от големи фирми в областта?
- Нашата община разполага с прекрасни условия за развитие на този отрасъл - производство на електроенергия от алтернативни източници. Към момента при нас своите инвестиционни намерения са заявили испанци, немци, португалци, както и гръцката компания "Терна", която е еквивалент на българската НЕК. Но ние смятаме, че има сериозни проблеми и пропуски в законодателството в тази област.
- Какво имате предвид?
-  Състоянието на нашата община не е от най-добрите. При нас твърде дълго се извършва процесът на декапитализация и реално ние не можем да предоставим на инвеститорите нужната им инфраструктура. В момента в тази връзка сме възложили разработка на устройствен план на територията ни, като в проектното задание възнамерявам да включа и представители на дружеството за защита на птиците и природата и от "Биоразнобразие". Така и природозащитниците реално ще могат да участват в процеса по създаването на плана - нека учат хората какво и как трябва да се направи, така че да се развие икономиката в региона от една страна, а от друга да опазим и природата. Защото отстрани е много лесно да се критикува. Ние обаче ще настояваме за промяна в законовата уредба, която третира издигането на ветропаркове. В момента, според действащия ЗУТ, ветрогенераторите не се третират нито като временни постройки, нито като машини. В същото време в по-дългосрочен план за развитие на енергийния сектор е заложено, че до 2012-2013 г. от 16 до 20 % от произвежданата електроенергия трябва да бъде от алтернативни източници. Така кметството е длъжно да процедира с постъпилите в общината инвестиционни намерения, но те остават с отлагателен срок до 2012-2013 г., защото реално НЕК няма изградена инфраструктура, по която произведеният ток да бъде отведен. Друг пропуск и проблем в нормативната уредба в момента е възможността да се появят и лъжеинвеститори. Недобросъвестни бизнесмени могат да купят по-голямо от нужното за вдигане на една турбина парче земя и понеже по норматив трябва да има 3 м отстояние от парцела, в който е генераторъът, то те искат разрешение от себе си, като по този начин заобикалят общината. В тази връзка сме внесли доклад-предложение в Министерството на икономиката и енергетиката и Министерски съвет, като настояваме за промяна и процесът да бъде обърнат, така че бизнеснамеренията да минават през общината и Общинския съвет, а процедурите да се движат от общинската администрация. Само така ще опазим природата и населението от специфичните вредности от този вид машини. Трябва също да бъдат разработени ясни критерии, за да се избегне поставянето на перки втора употреба, което в момента е масова практика и се постига бърза и лесна печалба от страна на инвеститорите.
- Заминавате за Германия. Каква е целта на посещението Ви там?
- Визитата ни с председателя на ОбС е по покана на колегите от немския град Кетцин. Целта ни е да се запознаем с техния опит при изграждането на ветроенергийни паркове, защото, според направените от нас проучвания, добрите европейски практики са да бъдат компенсирани по различни схеми собствениците на земя от фирмите-инвеститори.
 


Сходни връзки

КРАСИМИР КРЪСТЕВ: НУЖНА Е ПРОМЯНА В ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
КРАСИМИР КРЪСТЕВ: НУЖНА Е ПРОМЯНА В ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО
Автор: Anonymous да 2008-03-17 @ 19:50 EET
г-н Кръстев,защо във всички други Общини,където има условия за ветрогенератори се поставят?Само в Община Шабла пак има някакви проблеми и това се оказва невъзможно.Защо и преди и сега в Община Шабла инвеститорите не могат да инвестират и с това да разкрият работни места.Как мислите да я карате занапред?Май сте същият като вашата предшесвеничка.Дано не съм прав.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди