изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 00:24 EEST
Колко нашенци са с тайни сметки в Лихтенщайн?    
ИкономикаБългария е поискала от Германия да й предостави данни за българи със сметки в лихтенщайнски банки.

Това е станало в началото на март - почти месец след като ЕС бе разтърсен от скандала с богати граждани на различни държави, които си спестяват пари с фиктивни компании, регистрирани в Лихтенщайн, пише в. "Сега".
Германия притежава богата база данни по въпроса, след като закупи от бивш служител на банка LGT Group диск със скандалната информация. Тя плати 5 млн. евро и обеща да предостави безплатно данни на всички държави в ЕС, които се заинтересуват. Около 20 държави вече са се възползвали от тази възможност.
От Министерство на финансите у нас официално потвърдиха информацията. "Ако ни бъде върнат отговор, че местни лица - българи или чужденци, имат авоари в банки в Лихтенщайн, ще им се направят допълнителни проверки. Целта е да се установи дали са платили всички данъци върху доходите, които фигурират по сметките им в Лихтенщайн", поясни източник от ведомството.
С Лихтенщайн България няма спогодба за избягване на двойното данъчно облагане. "На практика е невъзможно от такива затворени държави да се получат данни за банкови сметки", казаха експерти. Засега не може да се каже кога България ще получи обратна информация от Германия. Това може да стане до месец-два, а може да има и по-голямо забавяне.
Великобритания, Франция, Италия, Испания, Холандия, Финландия, Швеция, Дания, Гърция и Македония вече получиха отговор на запитването си от Берлин. Някои от тях получиха списъци с имена и започнаха свои разследвания. Италия проверява 400 богаташи, Франция - 200 души, САЩ - 100, Швеция - 100, Австралия - 20, а Нова Зеландия - 10 свои граждани.
На запитване от "Сега" до германското външно разузнаване БНД дали в списъка има данни за български граждани, които са укрили данъци в Лихтенщайн, от службата отказаха коментар и препратиха към нашето МФ.
Скандалът с укритите в Лихтенщайн данъци гръмна на 14 февруари, след като в Германия бе задържан и разпитан бившият шеф на държавните пощи Клаус Цумвинкел. Предполага се, че той е укрил между 1 и 10 млн. евро. След това федералната прокуратура в Бохум съобщи, че разследва общо 1400 германски богаташи, които са отклонили около 4 млрд. евро към княжеството. Данните били получени от германското външно разузнаване БНД от бившия банков служител на банката LGT Group Хайнрих Кибер срещу 5 млн. евро. Това предизвика доста критика от страна на Лихтенщайн, който обвини Германия, че се намесва във вътрешните му работи.
Преди дни полицията в Лихтенщайн издаде международна заповед за задържането на информатора Хайнрих Кибер по обвинение, че неправомерно е придобил банковите данни и ги е предал на властите на чужда страна. По последни данни Кибер има нова самоличност и живее в Австралия.
Въпреки критиките акцията в Германия има оптимистични резултати. Въз основа на информацията от Лихтенщайн 91 богаташи вече са уличени и са признали, че са укрили данъци в княжеството. Други 72-ма доброволно са признали вина и са платили глоби в размер на 27.8 млн. евро. "Нарушителите идват направо с чековите си книжки, за да избегнат съдебни дела", похвалиха се от полицията. Досега разследващите са установили поне 200 млн. евро, скрити в банкови сметки на фиктивни благотворителни фондове в банката LGT Group. dir.bg
 


Сходни връзки

Колко нашенци са с тайни сметки в Лихтенщайн? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди