изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 18:44 EEST
80 СЕ ОРИЕНТИРАХА В “МАРТЕНСКО СЛЪНЦЕ”    
СпортПри хубаво и слънчево време в градския парк „Свети Георги” в Добрич се проведе първото за годината състезание по ориентиране за купа „Мартенско слънце”.

То беше посветено на 50-годишнината на туристическото ориентиране в Добрич и имаше за цел масово участие на нови млади състезатели и определяне на пролетните индивидуални и отборни градски първенци.
Състезанието беше организирано от СКО "Добротица", като в него участваха 15 съдии и 80 състезатели - 33 жени и 47 мъже от 7 отбора. Най-масово беше участието на ученици от СОУ "П. Р. Славейков" с треньор Димо Петров  -  49. В проявата се включиха и отборите на ХГ "Св. Св. Кирил и Методий", ЕГ "Гео Милев", ОУ "Хр. Смирненски", ОУ "Ст. Караджа", ФСГ "В. Левски" и ветерани, състезатели на СКО "Добротица".
Преминаването през контролните точки се отчиташе чрез перфорации върху контролни картони, които състезателите правеха при преминаването по маршрутите. Проверката за правилното преминаване и изчисляването на времената се извършваше ръчно.
Най-масово беше участието в групи Ж12 - 19 участници, М12 - 22, и М14  - 11. Затова при тези групи бяха раздадени награди  - сувенирни чаши със специално изработени за състезанието емблеми и грамоти до 6 място, а за останалите групи - до трето място.
Ето и победителите в отделните възрастови групи: момичета до 12 години - Марина Радославова  от ХГ "Кирил и Методий", момчета до 12 г. - Атанас Димов от ХГ "Кирил и Методий", момичета до 14 г. - Ростислава Стефанова от СОУ "П.Р.Славейков", момчета до 14 г. - Борис Емилов от СОУ "П.Р.Славейков", момичета до 16 г. - Елона Георгиева от ЕГ "Гео Милев", момчета до 16 г. - Емил Стоянов от СОУ "П.Р.Славейков", момичета до 18 г.- Славена Стоева от СОУ "П.Р.Славейков", момчета до 18 г. - Димитър Иванов от ЕГ "Гео Милев", момчета до 21 г. - Денис Туджаров от СОУ "П.Р.Славейков", жени до 45 г. - Нели Филчева от клуб "Добротица", и мъже до 45 г. - Радослав Димитров от клуб "Добротица".
В отборното класиране най-добри бяха състезателите от СОУ "П.Р.Славейков", които убедително спечелиха първо място с 324 точки, следвани от отборите на ХГ "Св. Св. Кирил и Методий" и на ЕГ "Гео Милев".
"Всички наричат футбола "Царят на спорта", заради интересната игра и зрелищност, леката атлетика - "Царицата на спорта", заради удоволствието, когато си "по-бърз, скачаш по-високо и по-далече" от съперниците си. Аз бих нарекъл ориентирането "принцът и принцесата на спортовете", защото той е подходящ за малки и възрастни. В Швейцария, Норвегия, Швеция, Финландия и др. страни ориентирането е национален спорт и в масовите състезания участват по 10 - 15 хиляди състезатели. Децата се учат да четат карта и да работят по компас още в детските градини. Учат се на самостоятелно вземане на решения, на спортменство и любов към природата. Като порастат, принцовете и принцесите стават царе и царици", заяви след състезанието председателят на клуб "Добротица" Красимир Ненов.
През 2007 г. добричките ориентировачи проведоха 6 състезания и участваха в 31 старта извън Добрич. Участваха общо 208 различни състезатели с 524 старта. Спечелени бяха 4 златни, 6 сребърни и 4 бронзови медала на състезания за национални купи и държавни първенства. Ненов сподели, че работят по "Програма за развитие на ориентирането в Добрич 2006 - 2008 г.", за да могат достойно да отбележат юбилея "50 години ориентиране в Добрич", когато в далечната 1958 г. е било проведено първото състезание по ориентиране по повод откриването на езерото в парка.
Цялата миналогодишна дейност, както и плановете за 2008 г. привържениците на спортното ориентиране могат да видят на сайта на клуба: http://www.kompasdobrich.hit.bg. Има много снимки, класирания, както и връзки с много добрички и други сайтове.
За НДТ Ненов сподели още, че за следващото развитие на спорта ориентиране в Добрич, клуб "Добротица" мечтае да има собствена електронна система, с която да отчита преминаването на състезателите по маршрутите, да има по-добро финансиране, за да се провеждат повече и по-атрактивни състезания, както и да може да се участва в държавно първенство и национална купа.
В неделя добричлии ще участват в състезанието "Първа пролет" край град Шумен, а на 29 и 30 март ще се проведе за трета поредна година двудневката за купа "Добрич". Първият старт ще бъде от 14 часа в гората южно от с. Дончево, а вторият - в градския парк. НДТ

 


Сходни връзки

80 СЕ ОРИЕНТИРАХА В “МАРТЕНСКО СЛЪНЦЕ” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди