изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:25 EEST
ДА ДАРИМ ДЕТСТВО НА АЛЕКС!    
Общество"Никой не е застрахован от това, на всеки може да се случи. И повярвайте ми, няма по-голяма болка от тази, да гледаш как детето ти е болно...".

ДА ДАРИМ ДЕТСТВО НА АЛЕКС!

Така започва разговорът ни с 30-годишната Стела Богданова от Добрич, майка на Александра Илиянова Маркова. Русокосата Алекс - както я наричат най-близките й, които безкрайно я обичат, е на година и половина. Тя обаче е по-различна от своите връстници, защото страда от тежкото заболяване детска церебрална парализа и от симптоматична епилепсия в следствие на исхемия - кислороден глад на мозъка. Не тича, не ходи, дори още не може да хваща с ръчички... А емоционално и психически е като всяко друго дете на тази възраст - весело се усмихва на всяка закачка, дори се кара, когато нещо не й харесва.
Алекс се появява на бял свят на 28 август 2006 година, доносена. Преди да се роди обаче започва да се задушава в утробата на майка си. След раждането в продължение на доста минути екипът не може да я накара да диша. Поставена е в кувьоз и след неколкодневен престой в него и в болнична стая е изписана от Отделението за новородени. Притеснения, че при Алекс има някакви проблеми, у Стела и съпруга й Илиян Марков се пораждат около четвъртия месец. Тогава бебето и майка му влизат с Детско отделение със съмнение за гърч. Всички прегледи и изследвания отхвърлят това съмнение. Невролог в болницата обаче предполага тежката диагноза ДЦП. Тъй като в Добрич няма детски невролог, Стела води Алекс при такъв специалист във Варна. Където диагнозата, която по принцип се поставя на година и половина, а не на възраст 4 месеца, също е предположена.
"Няма да се предам и няма да престана да лекувам детето си!" - категорична е Стела. След поредното потвърждение на тежката диагноза ДЦП, започва и голямата битка в живота й. Получавайки подкрепата на едни от най-добрите детски лекари в Добрич - д-р Марияна Бонева и д-р Евгения Георгиева, тя е упътена към най-доброто лечебно заведение в България, където може да помогне на детето си - известната клиника на д-р Чавдаров в София. Започва да посещава лечебното заведение всеки месец.
През цялото това време родителите на Алекс водят още една битка - финансова. "Виждам, че има полза от всяка рехабилитация на Алекс. В Клиниката на Чавдаров правим по три процедури на ден - кинезитерапия, електростимулация, с нея работи и логопед. По препоръка на специалистите там, за е да е пълноценно лечението, кинезитерапиите трябва да са 3-4 на ден, но касата плаща само една. Останалите две ги плащам аз, като всяка една струва 15 лева. Но по клинична пътека престоят ни в Клиниката на Чавдаров е само 10 дни. А през другите? И като се върнеш в Добрич, какво правиш? Няма по три процедури на ден, в Детския център за деца с увреждания предлагат рехабилитация само два пъти седмично... В болницата - 10-дневна рехабилитация по клинична пътека. А Алекс се нуждае - и това е написано в епикризите й, от постоянни ежедневни рехабилитация и кинезитерапия. А в Добрич кинезитерапия,  такава, каквато правят в София - по методите "Бобат" и "Войта" - даваща реални резултати,  няма въобще, споделя майката. 
"Няма да престана да се боря за Алекс" - категорична е младата жена. И не разбира другите майки, които се примиряват - че детето им е болно, че държавата осигурява толкова.... Ще се лиша от всичко, казва Стела. Но това е невъзможно в едно стандартно българско семейство, каквото е на Стела и Илиян Илиеви - те имат и едно прекрасно момче - 9-годишният Мирослав, възпитаник на ОУ "Христо Ботев". "Понякога се чудя как да му дам пари за закуска, след като трябва да платя рехабилитацията на Алекс" - разказва Стела. И споделя, че прави дори и неимоверни усилия за семейния бюджет момиченцето да има по една такава процедура на ден - на частно, срещу 10 лева, неосребрени от здравната каса.
"Трябва ли да го кажа гласно, не че то не се знае, че държавата не полага грижи, дори няма никаква мисъл за децата с увреждания" - пита Стела Богданова. Тя не може да бъде личен асистент на детето си, тъй като заплатата на съпруга й, която е малко над минималната, плюс детските на Мирослав, надвишават доходите за четиричленно семейство, определени от закона. "Трябва ли да се разведа, за да стана личен асистент на Алекс?" - задава логичен въпрос майката. 
"Обърнахме се към в. "Нова добруджанска трибуна", защото вече сме в безизходица - нямаме финансова възможност да отидем в Клиниката на Чавдаров този месец. А нямахме възможност да отидем и през предните три месеца... И така Алекс стои на едно място..." - споделя през сълзи Стела Богданова. Тя допълва, че единственото, за което мисли, е от къде да намери нужните средства, за да тръгне за София. Преди дни дори стига до нервна криза и се озовава в Спешно отделение....
Най-ми е тежко, когато изляза с количката на разходка. Връстниците на Алекс вече бягат, а тя дори не може да сяда добре. А има начини да се лекува, не спира да се предава майката. В това е убеден лекуващият детски невролог на Алекс - к. м. н. д-р Пламен Божинов от Плевен. "Той е категоричен, че детето ми в един момент ще навакса, но споделя, че никой не може да каже кога. За да стане това обаче по-бързо, със сигурност е нужна постоянна рехабилитация" - разказва майката.
Едно от най-достойните качества на българина е неговото милосърдие, голямото сърце на обикновения човек, който отделя от малкото, за да помогне на изпадналия в нужда. "Нова добруджанска трибуна" се обръща към всички - нека да помогнем за лечението на Алекс - кой с колкото може! В града ни има и достатъчно големи фирми, които, убедени сме, също няма да отминат с безразличие болката на едно българско семейство. Нека бъдем добри, защото на доброто добро се връща! Защото, както казва и майката на Алекс - никой не е застрахован. Младата жена споделя мечтата си: Искам един ден дъщеря ми да е като всички други деца - да тича, да маха с ръчички и да чуя най-сладката дума "Мама".

Банковата сметка, чрез която можем да дарим за Алекс, е:
IBAN сметка: BG29UNCR70001502098286, BIC: UNCRBGSF, УниКредит Булбанк - клон Добрич.

 


Сходни връзки

ДА ДАРИМ ДЕТСТВО НА АЛЕКС! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди