изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:39 EEST
ВСЕ ОЩЕ ЧАКАТ ЗАЯВКИ ЗА САНИРАНЕ НА ЖИЛИЩНИ СГРАДИ    
НовиниВсе още в община Добрич не е подаден нито един проект за включване на жилищни сгради в проекта на МРРБ и ПРООН за демонстративно обновяване на жилищни комплекси. Досега специалисти от общината са участвали в три общи събрания на собственици - на жск по ул. "Любен Каравелов", по ул. "Отец Паисий" №11, "Дружба" бл. 2, има запитвания и от други жилищни обекти в града.

Според предварителните указания, 18 март бе крайният срок за подаване на предложения в общините.  Във връзка с постъпили многобройни запитвания относно кандидатстване по проекта, организаторите информираха, че се допуска приемане на документи от етажни собствености в общините и след обявения срок 18 март, стига да бъде спазен крайния срок за кандидатстване 25 март. Относно изискването за набиране на авансова сума за участие, кандидатстващите жилищни сгради трябва да имат открита банкова сметка на името на етажната собственост, в която е набрана авансовата сума за участие - по  300 лв. на апартамент. Допуска се кандидатстване с по-малка набрана сума. С предимство ще бъдат класирани етажни собствености, които са акумулирали цялата сума или по-голямата част от нея в банковата сметка на етажната собственост.
За целите на обновяването, проект "Демонстрационно обновяване на жилищни сгради" може да предложи помощ на собствениците на жилища в сградата за облекчен достъп до кредити. Това става по силата на споразумение между Програмата на ООН за развитие и Фонда за енергийна ефективност за предоставяне на държавна гаранция в полза на кредитополучателя - доброволното сдружение на собствениците.
Кредитите за крайните получатели - собствениците на жилища са при условията на съответната търговска банка, която ги предоставя. Основното преимущество на ползването на услугата "държавна гаранция" е в осигуряването на възможност за съвкупността от хората да си набавят нужните финансови средства, дори и тези, които имат към момента затруднения да покрият всички изисквания на съответната търговска банка.
Поради многобройните запитвания, колко ще струва на собствениците на имоти, санирането на жилищната им сграда, от общината поясниха, че осреднените разчети при разработването на проекта през миналата година са посочили, че за панелно жилище собственикът плаща около 51 лева за квадратен метър жилищна площ, а програмата - 54 лева.

 


Сходни връзки

ВСЕ ОЩЕ ЧАКАТ ЗАЯВКИ ЗА САНИРАНЕ НА ЖИЛИЩНИ СГРАДИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди