изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 14:22 EEST
Анкетната комисия за трагедията във влака София – Кардам дебатира справките и докладите, които да поиска    
Новини София. Анкетната комисия за установяване на причините за трагедията във влака София – Кардам дебатира справките и докладите,

 които ще изиска, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Депутатите трябваше да представят своите предложения до петък миналата седмица. Сега председателят на комисията Камен Костадинов (ДПС) представи пред всички направените от депутатите предложения. Самият Костадинов иска справка за това къде е извършван ремонтът на изгорелите вагони, кога е извършван ремонтът и на какви други вагони е извършван ремонт по това време. Костадинов припомни, че според министъра на транспорта Петър Мутафчиев вагоните още са били в гаранция от последния ремонт.
Христо Величков пък е поискал да бъде изготвена хронология на събитията от вечерта на 28 февруари, когато изгоряха два от вагоните на бързия влак София – Кардам. Депутатът е предложил още да бъде изискана скица на двата вагона, да бъде изискана справка за бюджета на БДЖ от последните пет години.
Общо взето въпросите, поставени от депутатите, са свързани с инструкциите, които са разписани за персонала на БДЖ, обученията и инструктажите, които са преминали служителите на влаковете, състоянието на подвижния състав и изискванията за безопасност за вътрешната организация на БДЖ и други.
Румен Ангелов от БНС е поискал заверени от независим одитор финансови отчети на БДЖ и НКЖИ, отчети за приходите и разходите и други. Освен това трябва да бъде изискана и стратегията за развитие на железопътния транспорт.
Всички въпроси ще бъдат обобщени и изпратени до съответните институции.
На заседанието присъства и председателят на транспортната комисия Йордан Мирчев. Той посочи, че у нас ще пристигне представител на бюрото за разследване на тежки железопътни инциденти във Франция. Експертът идва у нас по покана на министъра на транспорта Петър Мутафчиев. Мирчев коментира, че ще покани този експерт на заседание на комисията по транспорт. Председателят на транспортната комисия покани и депутатите от анкетната комисия също да присъстват на това заседание. Според Камен Костадинов, председател на анкетната комисия, поканата трябва да бъде съвместна, тъй като е от взаимен интерес да се изслуша този експерт.
Йордан Мирчев заяви, че притежава голяма част от справките, които ще бъдат изискани от анкетната комисия. Според Мирчев – по-важно е да се разгледат въпросите за безопасността във влаковете.
Марта МЛАДЕНОВА
 


Сходни връзки

Анкетната комисия за трагедията във влака София – Кардам дебатира справките и докладите, които да поиска | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди