изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:50 EET
КОНЕТЕ СА МОЯ ЖИВОТ    
Интервюта В навечерието на Тодоровден НДТ разговаря със Стоица Аргилашки - състезател по конен спорт, треньор с над 25-годишен опит, ръководител на конната база в курорта Албена

"Роден съм  през 1956 г. в град Съединение (Голямо Конаре),  един от най-големите центрове по конен спорт в  Южна България. От 1968 г. се занимавам с конен спорт, като съм преминал през всички възрастови групи като състезател. От 1981 г. работя като треньор в дисциплините "прескачане на препятствия", "всестранна езда" и "обездка". От 1992 г. се занимавам с конен туризъм и производство на екипировка за спортни коне"

* И аз, като всяко дете, исках да мога да летя на кон
* Няма лоши коне, а само ездачи, които не умеят да се задържат на гърба им
* Това са умни, сетивни и наистина благородни животни

- Г-н Аргилашки, определят Ви като едно от най-популярните имена в България, свързано с конете. Откъде иде страстта Ви към тях?


- В селището, в което съм роден и израснал, конният спорт е с големи и дългогодишни традиции. Ще се върна дори по-назад във времето, когато аз не съм бил роден. Не само хан Аспарух е дошъл в бъдещата България на кон. Самият султан Мурад е определил тези равнинни територии от бившата османска империя като най-добри за отглеждане на коне. Затова и старите имена на много от селищата из нашия регион носят името Коньовица - малка, голяма...
Тогава през школата по езда при нас преминаваха 90 процента от децата. И аз, като всяко дете, исках да мога летя на кон като големите батковци, после да бъда най-добър сред връстниците. Още като малък научих, че няма лоши коне, а само ездачи, които не умеят да се задържат на гърба им. Да, конете станаха неразделна част от целия ми живот.


- Отбелязвате ли Тодоровден и как?


- Тодоровден е Конският Великден. В този ден се почита конят, с който е свързана цялата ни история. Днес не акцентираме толкова на миналото, а се отдаваме на празнуване.  В нашите бази денят се празнува, като се събираме всички - момчетата, които работят в конюшнята, ездачите, децата им, дори онези, които обичат конете, но нямат достатъчно кураж да се пробват в ездата. Нашите ездачи на всяка тренировка носят лакомства за конете, но на Тодоровден количествата са като за "Велик ден".


- Наричат конете благородни животни. Разкажете ни повече за тях и за това с какви емоции се зареждате, когато контактувате с коне?


- Човек не може да прекара живота си край конете, ако не ги обича, ако не милее за тях. Още не се е намерил този учен, който да обясни връзката между човека и коня, но тя съществува. Не е правилно да идеализираме тази връзка, да си мислим, че конят се превръща в четирикрак интелигентен получовек. Не е така. Но те са изключително умни, сетивни и наистина благородни животни. И както с всяко живо същество, доброто отношение към него се отплаща с развиване на най-добрите качества на животното.
За мен конете отдавна са професия и ми е трудно да опиша някакви конкретни чувства. Конете са животът ми, а щом все това правя - значи харесвам живота си.


- Известно е, че конната езда дава много добри резултати при деца, болни от детска церебрална парализа. Кажете ни повече за тази терапия.


- Няма добра клиника в света за терапия на церебрална парализа, която да не използва ездата. Лечебната сила от контакта с коня е в две посоки. Едната е чисто физическият допир, защото ездата ангажира всички мускулни групи на тялото, а другата е духовната връзка, която се създава между коня и ездача. В много случаи тя е по-значима. Аз работя с такива деца и съм убеден, че самите деца се мотивират от духовния контакт. Те осъзнават колко голямо и силно животно е конят и са му благодарни за топлотата, която им дава. Всъщност, децата с двигателни проблеми сядат направо върху гърба на коня, без седло, важен е именно допирът до козината на животното. Конската температура е 38 градуса. Така от допълнителната топлина, от движението на коня, детето се активизира. То само започва да движи телцето си, сякаш да помогне на движението на коня.


- Няколко думи за базата в курортния комплекс Албена - какво предлага, с колко животни разполага, има ли интерес от страна на туристите по време на активния сезон? Как се съчетават туризъм и спорт?


- Конната база в Албена е една от най-добрите в България. Тя разполага с всички необходими условия за обучение, тренировка и провеждане на състезания. Има 32 бокса и 25 полубокса, както и тренировъчен платц с пясъчна настилка и осветление. Гордеем се с класата, която сме постигнали там. Целогодишно базата предлага хотел за коне. Това значи, че всеки кон се обслужва, обучава и тренира според изискванията на собственика. Другата ни целогодишна услуга е училище по езда.
Базата се използва и за провеждане на тренировки на професионални ездачи.
През летния сезон предлагаме няколко услуги - не само езда по плажа, но и по полето, еднодневни, двудневни и седмични турове. По отношение на туровете сме горди от това, че западните ни гости признават отличната организация. Освен ежедневните преходи, освен самата езда, което е част от така наречения в Западна Европа приключенски туризъм, ние сме включили исторически и културен туризъм. Това ни поставя на равна нога със западните компании, които предлагат професионални конни турове.
Базата в Албена е с утвърдени традиции. Радваме се на клиентите, които отсядат в курорта заради конната ни база.


- Разкажете ни за големите състезания, на които Албена е домакин.


- В курорта Албена през последните 10 години се повежда официален международен турнир по прескачане на препятствия. С гордост мога да заявя, че откакто нашият клуб "ЕН ПИ СИ" е наемател на конната база, състезанието се разви и от две години  е  кръг от Световна купа. Тази година турнирът ще се проведе между 20 и 22 юни и очакванията ни са, че ще присъстват едни от най-добрите ездачи на Европа. Организаторите - в лицето на ККС "ЕН ПИ СИ", Българската федерация по конен спорт и курортен комплекс "Албена", осигуряват най-големия награден фонд, даван до момента в България, а именно 55 хиляди евро.


- Доколкото знам, дъщеря Ви върви по Вашите стъпки, а синът Ви е футболист. Какво ги съветвате, какви качества са нужни, за да станат добри спортисти?


- Дъщеря ми е на коня откак се е родила. Тя няма спомен откога всъщност язди. Синът ми е отдаден на футбола и това е само доказателство, че не съм се месил в избора на децата си. За какъвто и да е спорт е нужно само едно - постоянство, труд и всеотдайност.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА
Снимки личен архив

 


Сходни връзки

КОНЕТЕ СА МОЯ ЖИВОТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди