изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:32 EET
Анкетната комисия за влака София – Кардам проведе заседание (ОБЗОР)    
Парламент София. Временната анкетна комисия за установяване на причините за трагедията във влака София – Кардам проведе второто си заседание. То бе основно посветено на обобщение на въпросите и справките, които всеки от депутатите смята за нужни, за да могат да бъдат установени причините за трагедията, както и да бъдат направени предложения за подобряване на безопасността на жп превозите.

Все още не е ясно какъв ще бъде бюджетът на комисията – председателят й Камен Костадинов трябва да направи предложение за това. Като експерт вече е привлечен Георги Нешев.
Румен Ангелов от БНС предложи трима експерти да направят финансов анализ за петгодишен период на Български държавни железници, Национална компания „Железопътна инфраструктура” и Изпълнителна агенция „Железопътна администрация” (ИАЖА). Основният спор на заседанието се състоя в това доколко е нужна такава справка и по какъв начин ще помогне тя на депутатите. Ще бъде изискан и доклад за дейността на ИАЖА.
„Анкетната комисия умишлено се насочва само към инцидента във влака София – Кардам, което всъщност не е толкова съществено, колкото цялостното състояние на железниците”, заяви депутатът от БНС. Ако нямаме икономическите и финансови баланси от последните пет години, ние няма как да разберем къде са отишли един милиард лева, категоричен бе Ангелов.
Други депутати опонираха, че този анализ излиза от предмета на анкетната комисия. Според тях – финансовото състояние е „кристално ясно” от бюджета, който всяка година се внася в парламента. Освен това – генерални изводи не могат да се правят на базата на финансовото състояние на железниците.
Камен Костадинов, председател на анкетната комисия, припомни, че по време на дискусията, организирана от „24 часа”, Дарик радио и Би Ти Ви, е станало ясно, че в железниците нямат средства.
Няма как да разберем основната причина за трагедията, ако не проследим финансовите потоци към БДЖ, отговори от своя страна Румен Ангелов. По думите му – трябва да си отговорим на въпроса какво ще се прави с железницата – дали ще бъде частично приватизирана или не, тъй като след няколко години жп пазарът ще бъде либерализиран.
Финансовото състояние е огледалото на състоянието на дружеството. Известно е обаче, че състоянието на БДЖ не се дължи само на този петгодишен период, но справките ще ни отклонят от основната задача на комисията, коментираха други депутати.
Председателят на комисията Камен Костадинов (ДПС) представи пред всички направените от депутатите предложения. Самият Костадинов иска справка за това къде е извършван ремонтът на изгорелите вагони, кога е извършван ремонтът и на какви други вагони е извършван ремонт по това време. Костадинов припомни, че според министъра на транспорта Петър Мутафчиев вагоните още са били в гаранция от последния ремонт.
Христо Величков пък е поискал да бъде изготвена хронология на събитията от вечерта на 28 февруари, когато изгоряха два от вагоните на бързия влак София – Кардам. Депутатът е предложил още да бъде изискана скица на двата вагона, да бъде изискана справка за бюджета на БДЖ от последните пет години.
Общо взето въпросите, поставени от депутатите, са свързани с инструкциите, които са разписани за персонала на БДЖ, обученията и инструктажите, които са преминали служителите на влаковете, състоянието на подвижния състав и изискванията за безопасност за вътрешната организация на БДЖ и други.
Всички въпроси ще бъдат обобщени и изпратени до съответните институции.
На заседанието присъства и председателят на транспортната комисия Йордан Мирчев. Той посочи, че у нас ще пристигне представител на бюрото за разследване на тежки железопътни инциденти във Франция. Експертът идва у нас по покана на министъра на транспорта Петър Мутафчиев. Мирчев коментира, че ще покани този експерт на заседание на комисията по транспорт. Председателят на транспортната комисия покани и депутатите от анкетната комисия също да присъстват на това заседание. Според Камен Костадинов, председател на анкетната комисия, поканата трябва да бъде съвместна, тъй като е от взаимен интерес да се изслуша този експерт.
Йордан Мирчев заяви, че притежава голяма част от справките, които ще бъдат изискани от анкетната комисия. Според Мирчев – по-важно е да се разгледат въпросите за безопасността във влаковете
В крайна сметка депутатите решиха всички въпроси, зададени от депутатите, да бъдат изпратени до техните адресати.
Следващото заседание ще бъде съвместно с транспортната комисия.
На миналото си заседание депутатите изслушаха министърът на транспорта Петър Мутафчиев.
Трагедията във влака София – Кардам стана на 28 февруари в 23.40 часа, когато спалният и кушет вагоните във влаковата композиция изгоряха. Девет души загинаха при инцидента, а други четири бяха хоспитализирани.
Министърът на транспорта нареди да се вземат спешни мерки за подобряване на безопасността във влаковете. Една от най-дебатираните мерки бе тоталната забрана за тютюнопушенето в пътническите влакове.
Освен това три мобилни групи от ИАЖА извършиха няколко проверки във влакове и констатираха редица нарушения и нередности. Заради това изпълнителният директор на БДЖ Олег Петков и още петима ръководители в железниците бяха освободени от длъжност.
Марта МЛАДЕНОВА

 


Сходни връзки

Анкетната комисия за влака София – Кардам проведе заседание (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди