изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 20:02 EEST
ДЪРЖАВАТА - С ПОРЕДНО НЕДОМИСЛИЕ СПРЯМО ОБЩИНИТЕ    
ОбществоВлезлият в сила от 1 март гражданско-процесуален кодекс осъди вече на фалит община Хасково. Този Дамоклев меч заплашва всичките ни кметства. Според Цонко Цонев - кмет на Каварна, този ГПК развързва ръцете и на недобросъвестни ищци

Кметът на Хасково - Георги Иванов, е първият потърпевш градоначалник от влезлия в сила нов гражданско-процесуален кодекс от 1 март т.г., който е в противоречие със закона за бюджета. За това алармира самият градоначалник, цитиран от централните медии. От 7 март сметките на общината са запорирани и ако въпросът не се реши в следващите няколко дни, администрацията в Хасково ще затвори врати, е заявил на извънредна пресконференция Г. Иванов. По силата на новия гражданско-процесуален кодекс /ГПК/, съдия-изпълнители имат право да блокират сметките на общините. Парите на хасковската администрация в две банки са под запор заради дължими суми на БИЛА. Причината да не са разплатени е дело за обезщетение, което се води между двете страни. Въпреки че дължимите суми вече са изтеглени от фирмата, сметките на общината не са освободени, което кметът Георги Иванов определи като опасен прецедент и удар върху местната власт. По силата на новия ГПК общините нямат никаква защита, допълни кметът. Според него, при блокиране на сметки на общини трябва да се дава възможност на длъжниците да подпишат протокол за разсрочено плащане.
Потърсихме за коментар и добруджански кметове по темата. Според Цонко Цонев - втори мандат кмет на Каварна и юрист по образование, новият ГПК е поредно недомислие от страна на държавата спрямо общините. "Реално досега съществуваше един сравнително либерален режим. Не може да се говори за децентрализация на местната власт, а в същото време да се приемат закони, които дори могат да позволят на недобросъвестни фирми да запорират сметки на общините. Това е все едно, ако някой осъди България в Страсбург, и съдът да разреши запориране на сметките на правителството и Министерството на финансите да се окаже с вързани ръце и да не може да плаща нито заплати, нищо" - коментира Цонев. Дори хипотетично да се предположи, че някой осъди община София, където живеят 2 млн. души и се блокират сметките на общината - тогава какво става, на практика се блокира държавата, каза още Цонев. Той допълни, че е убеден, че и други негови колеги в страната не са застраховани от това да изпаднат в ситуацията на община Хасково. "Хипотетично всяка община у нас има задължения между 100-200 хил. лв. и оттук-нататък ще зависи от решението на съда" - каза още Цонев. Той смята още, че този документ развързва и ръцете на недобросъвестните ищци, тъй като се позволява и завеждането на искове и в бъдеще време. "Апелирам обаче и към съвестта на съдиите, защото те и техните семейства също живеят в общините" - каза в заключение Цонев.
"Става дума за договорни отношения при един труден банков пазар. Това е нормативен документ и законов акт, който трябва да се прилага.  Но отношенията са двустранни. Всеки, който е поел определени задължения, трябва да ги спазва. Може и на нас като община да ни се случи да ни блокират сметките. Друг е въпросът, че според мен се дава основание от новия кодекс да се възползват недобросъвестни ищци, което не е невъзможно в България" - коментира кметът на Добрич Детелина Николова.
Според кмета на община Тервел Живко Георгиев, новият ГПК ще доведе до по-добра финансова дисциплина. "Според мен, във времето новият ГПК ще покаже своите плюсове и минуси, но категорично смятам, че трябва да има сеч за нередовните и неизрядните. Трябва да има добра финансова дисциплина в държавата, защото иначе ще се стигне до разпродаване на тази държава. Лично считам, че като имаш един лев, трябва да похарчиш толкова, а не пет лв. например. Към момента в началото на мандата и бюджетната година нямаме задължения, но според това как ще се изпълни приходната част - сигурно в края на годината и ние ще имаме задължения, но пак казвам - на първо място трябва да бъде финансовата дисциплина" - заяви Ж. Георгиев.
Кметът на община Генерал Тошево Димитър Михайлов заяви за НДТ, че не е запознат в детайли с новия кодекс. "Нямаме задължения, обслужваме всичките си взаимоотношения, дори имаме налични депозити в резерв" - каза Михайлов.
 


Сходни връзки

ДЪРЖАВАТА - С ПОРЕДНО НЕДОМИСЛИЕ СПРЯМО ОБЩИНИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди