изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:30 EEST
ШУМЕНСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ - ПРЕДПОЧИТАН ОТ ДОБРИЧКИТЕ СТУДЕНТИ    
Образование2 500 младежи от Добрич се обучават в различни висши учебни заведения през настоящата учебна година.

През учебната 2006/ 2007 са били 2 800. Най-предпочитани от добричките студенти са шуменският университет "Еп. Константин Преславски" - 408 младежи, Великотърновският университет - 245, Софийският - 86,  Пловдивският - 49, Националната спортна академия - 52, Русенският - 45 и т. н. Данните бяха изнесени на пресконференция, посветена на провелата се вчера в Добрич за 14-ти път кандидатстудентска борса. Тя бе организирана от община Добрич, сдружение "Кандидатстудентска борса" и младежки дом "Захари Стоянов".
"Университетите отделят голямо значение на срещите с младите хора, защото ние считаме, че в днешния забързан век децата трябва навреме на разберат къде е тяхната бъдеща професия", посочи доц. Тодорка Попова - член на сдружение "Кандидатстудентска борса" и зам.-ректор на Химико-технологичен университет-София. Тя допълни, че на тези борси младите хора могат да зададат много въпроси, които не могат да бъдат включени в интернет страниците на ВУЗ-овете. Доц. Попова бе категорична, че днес обучението в българските университети достига това в чуждестранните, част от които са просто колежи.  Тя сподели, че от преди около две години големите технически университети у нас са били акредитирани и завършващите ги могат да получат наред с българските и европейски инженерни дипломи. Доц. Попова каза, че е възможно в Добрич борсата да продължава два дни, тъй като плътността на посещенията става все по-голяма. Посочено бе, че вчера само до обяд тя е била посетена от около 1 500 млади хора. Доц. Попова сподели очакванията си, че през следващите години все повече ВУЗ-ове в страната ще започнат да признават оценките от матурите. "От този район идват най-мотивираните ни студенти", сподели проф. Лечева - зам.-ректор на Аграрния университет в Пловдив. Тя подчерта, че на борсата присъства целият екип на ВУЗ-а, занимаващ се с кандидатстудентската кампания, предвид на това, че сме селскостопански район.
30 университета и обучаващи организации се представиха на кандидатстудентската борса в Добрич. НДТ

 


Сходни връзки

ШУМЕНСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ - ПРЕДПОЧИТАН ОТ ДОБРИЧКИТЕ СТУДЕНТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди