изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:34 EEST
25 МАРТ - БЛАГОВЕЩЕНИЕ, БЛАГОВЕЦ    
Празници Днес православната църква отбелязва деня, в който Архангел Гавраил съобщава благата вест на Дева Мария, че ще зачене с Божията помощ Спасителя на света. По този повод във всички храмове се отслужва света Златоустова литургия. Затова празникът е известен с името Благовещение или още Благовец. Според народния календар на този ден долитат кукувиците и лястовиците, които пък известяват на хората за идването на пролетта.

Според разпространеното народно вярване, на този ден като ви закука кукувица - веднага трябва да се хванете за джоба, в който трябва да имате пари, или за хляба, за да се имотни и сити през цялата година. На Благовец всички трябва да се подготвят за посрещането на идващото лятото. За целта предишните дни жените основно премитат и почистват къщите, като боклукът се събира отвън навътре и после се изгаря. Вярва се, че на този ден раните не болят и зарастват бързо.
В бита на хората на този ден се дамгосват животните, засаждат се овощните дървета. В някои краища денят е наречен още "змийски ден", защото се вярва, че змиите излизат от леговищата си, следвани от жабите, гущерите и бълхите. За да се предпазят от гадинките, във всички дворове на Благовец се палят огньове, които момчетата прескачат, за да не ги хапят змиите. Домакините пък удрят с маши и ръжени и викат: "Бягайте, змии и гущери, че дядо Благовец иде с топуза"!
На тържествената трапеза на Благовец задължително присъства рибата като основно блюдо. Вярва се, че за първи път за новата година трябва да се хапне и нещо зелено - коприва, киселец, за да потече в човешкото тяло "нова, млада кръв". Ако не успеете да си осигурите риба на трапезата, то поне е задължително за здраве да почистите зъбите си с рибя кост.

СНИМКИ ОТ БОЖЕСТВЕНИЯ НАЗАРЕТ

 


Сходни връзки

25 МАРТ - БЛАГОВЕЩЕНИЕ, БЛАГОВЕЦ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди