изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:13 EEST
25 МАРТ - БЛАГОВЕЩЕНИЕ И ДЕН НА ОБИЧАНАТА ЖЕНА    
ОбществоПриятелите са ангели, които ни помагат да се изправим на крака в моментите, когато крилата ни не помнят как да литнат! За втора поред година приятелите на поета Христо Фотев издадоха стихосбирката "Господи, колко си хубава!", защото човек е жив, докато е в спомените на приятелите си.

Един истински самобитен талант като този на Христо никога няма да умре, защото стиховете му са вечно живи и той продължава да живее чрез своите приятели.
"Роден на Благовещение с име Христо: символ, че се ражда поетичен астрал на Лорка. В сърцето на метафорите, Лорка и Фотев споделят лирични цветове, образи и мелодии" - пише Георги Чалдъков. Почти по едно също време андалуският поет е убит, но неговото място в света на поезията е  заето от бургаския - за да продължи мисията, защото "Природата винаги оставя поне един дежурен поет в света...", казва още в обръщението си към читателите на книжлето приятелят на поета и добавя: "Така 74 години с или 6 години без Христо Фотев са цикли на явлението Фотев. Някой може да запита защо търсим мъртвите сред живите - обратно на "защо търсим живите сред мъртвите", изречено от жени пред гроба на Исус Христос. Няма доказателство? - "отсъствието на доказателство не е доказателство за отсъствие".
Така в годините приятели на Фотев интелектуалци се събират да си спомнят за него и казват "Обичаме те! Чу ли трогателните жестове на чашите? На Благовещение 2006-та делфините от всички морета се събраха на тържествена литургия за теб. Тогава се появи идеята да превърнат 25 март - твоя рожден ден - в Ден на обичаната жена. И ние, а след нас децата и внуците ни - щафети на любовта - да пренасят най-лиричния, най-бургаския, фотевския поздрав към жената:
Колко си хубава!
Господи,
колко си хубава!" - пише Георги Чалдъков.
Нека днес, четейки стиховете на Фотев, всяка жена се почувства единствена и най-красива, защото със сигурност има на света човек, който би казал на всяка една жена:
"О, ще изрежа на скалата сива
главата ти, косите разпилени...
Да знаят колко си била красива
жените неродени".
 


Сходни връзки

25 МАРТ - БЛАГОВЕЩЕНИЕ И ДЕН НА ОБИЧАНАТА ЖЕНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди