изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 02:08 EEST
Плащаме по-високи лихви по кредитите си    
Икономика

Няколко български банки вдигат лихвите по ипотечни и потребитлески кредити. Пощенска банка и ДЗИ увеличиха лихвите, които плащат клиентите им с 0.25%. По-високите лихви важат както за новите, така и за вече взетите кредити. Очаква се ДСК да вдигне лихвите си, а ОББ вече направи това на 1 март, като постъпването на кредитите е с 0.5%.



Дали в резултат на очакванията, че задаващата се финансова криза в САЩ ще повлияе на по-нестабилните финансови пазари в Европа или заради недостатъчен финансов ресурс, няколко от най-големите български банки вдигнаха лихвите по ипотечните кредити. Сред тях са ОББ, Пощенска банка и ДЗИ. Очаква се и ДСК да повиши цената на кредитите в началото на месец април.

В САЩ финансовата криза бе предизвикана от неспособността на инвестиционни банки като Беър Стърс да осигурят възвращаемост на инвестираните в ипотечни кредити средства. Банката, чиято пазарна капитализация е $20 милиада най-вероятно ще бъде купена от J.P. Morgan Chase за едва $1 милиард.

У нас обаче не е съвсем ясно защо търговските банки предприемат стъпки към покачване на лихвите. Още през миналата година имаше прогнози, че е лихвите ще се увеличат, като един от аргументите бе, че българските банки започват да плащат повече, за да си набавят финансов ресурс. Почти всички български търговски банки са собственост на големи европейски банкови институции, който имат възможност да им осигуряват свеж и сравнително евтин финансов ресурс.

Наличието на лоши очаквания за състоянието на американската финансовата система обаче постепенно започва да влияе и на европейските финансови пазари. Няколко сериозни британски инвестиционни фонда вече загубиха десетки милиарди долари на американския пазар. Засега не е ясно в каква степен несигурността на финансовата система в САЩ ще рефлектира на европейските кредитни пазари.

Това, което е видимо е тенденцията за повишаване на EURIBOR, индексът който определя референтните цени на паричните пазари в ЕС и еврозоната. Неговото покачване означава, че цената за придобиване на финансовите средства се увеличава и европейските банки ще плащат повече, за да си осигурят свеж финансов ресурс.

Плащаме по-скъпо за взетите пари

В договорите, които българските банки подписват с клиентите си при отпускането на ипотечни и потребителски кредити има клауза, която им дава възможност да увеличат лихвите, при увеличаване на основния лихвен процент.

Според финансовия вестник "Дневник" при всяко увеличение на индексите с по 1% Уникредит Булбанк например качва и лихвите по кредити с 1%.

От една от по-малките български банки, с доста агресивна кредитна политика, Прокредит банк заявиха за BPost, че не предвиждат увеличаване на лехвените проценти за други кредити, освен за ипотечните.

Сред по-големите банки, които засега не да дават индикации, че ще повишат лихвите по потребителските и ипотечни кредити са Първа инвестиционна банка (ПИБ) и СИ Банк. ПИБ обаче вече вдигна един път лихвите си август 2007 г.  bpost.bg

 


Сходни връзки

Плащаме по-високи лихви по кредитите си | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди