изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 16:03 EEST
ШОУТО СЕСИЯ: ОТБОЙ ЗА ЗАСТРАШЕНИТЕ УЧИЛИЩА. ЗАСЕГА    
Новини

След 4 години перипетии, съветниците решиха за концесията на Стоматологичната поликлиника

Нов общински съветник положи клетва на вчерашното редовно заседание на Общинския съвет в Добрич. Като народен избраник се закле избраният от листата на БСП Райно Митев. Той влиза в местния парламент на мястото на назначения за зам.-областен управител Владимир Калчев. Докладната записка, която се очакваше да разбуни духовете и вече беше предизвикала недоволството сред преподаватели и родители в Добрич – тази за актуалното състояние и перспективите за развитие на общинската образователна мрежа, беше оттеглена.



 

 

Това стана по предложение на председателя на Постоянната комисия по наука и образование Тодор Георгиев от името на групата общински съветници от ГЕРБ. Тя предвиждаше училище “Хан Аспарух” да се преобразува от основно в начално, а основните училища „Бачо Киро” и „Н. Й. Вапцаров” да се слеят поради недостатъчния брой ученици в тях, които да гарантират  издръжката им. Тя се определя от броя на учениците и определената от държавата издръжка от 980 лева за тях. Затова от ГЕРБ се надяват правителството да завиши издръжката на ученик, за да не се налага преструктуриране на училища, тъй като е факт, че децата в града са намалели с около 30 процента.

Кметът Детелина Николова представи отчет за сключените концесионни договори в общината. Посочено бе, че за 2007 г. са били предвидени приходи в размер на 128 000 лева, а събраните приходи са били 155 997 лева. През миналата година ОбС е взел решение за продължаване на пет концесионни договора, за прекратяване на 4, за откриване на процедура за предоставяне на концесия – за 7. След продължилите четири години перипетии, вчера местните парламентаристи определиха и условията за отдаване на концесия на сградата на Стоматологична поликлиника. Решено бе размерът на годишното концесионно възнаграждение да бъде 447 552 лева, което ще бъде индексирано с индекса на инфлация всяка година като първата година концесионерът се освобождава от заплащане на такса. Другото изискване към бъдещия концесионер е инвестиция в ремонт на лечебното заведение да бъде не по-малка от 1 милион лева. На заседанието си вчера общинските съветници утвърдиха план за защита при бедствия на община Добрич. Обсъдиха и отчета на дейностите, заложени в общинската програма за опазване на околната среда през миналата година. Стана ясно, че в момента се разработва проект за почистване на 12 километра от дерето на Суха река.

Дебат в залата предизвика предложението на общинския съветник и председател на УС на Общинския гаранционен фонд Герман Германов, които поиска промени в правилника за работа на фонда. Причината е, че засега той не функционира успешно. След създаването си преди шест години само две фирми са го използвали за гарантиране на кредити. Затова Г. Германов предложи да се увеличи размерът на кредитния риск, който се поема от фонда, а също и възможност за подпомагане да получат не само малките и средни предприятия, но и НПО, спечелили проекти по оперативни програми и европейски фондове. След дебат, предложението не бе прието. Съветниците определиха начална тръжна цена за продажба на девет земеделски ниви. 

Общинските съветници утвърдиха и заплащане за ползването на общинските спортни бази по часови ставки. В зала бе направено уточнение, че сумата, която се заплаща, е за покриване на разходите за консумативи за залата като ток, вода, почистване и др. Дадено бе съгласие  на психодиспансера “ОДПЗС Д-р Петър Станчев” да ползва банков кредит от 40 000 лева за изпълнение на проект по програма ФАР, съгласно сключен договор за грант с МТСП.

 

Станислава КРЪСТЕВА

 

 


Сходни връзки

ШОУТО СЕСИЯ: ОТБОЙ ЗА ЗАСТРАШЕНИТЕ УЧИЛИЩА. ЗАСЕГА | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ШОУТО СЕСИЯ: ОТБОЙ ЗА ЗАСТРАШЕНИТЕ УЧИЛИЩА. ЗАСЕГА
Автор: Anonymous да 2008-03-26 @ 09:34 EET

Ето пример за провене на политика в образованието-с правила, които се обсъждат. А наште тайно и полека- всеки ден с разнопосочни цвъчки в медиите

Делегираните бюджети на поправителен в София

Самуил Димитров

Бюджетната комисия на СОС върна за преработка формулата, по която общината трябва да разпредели около 6% от делегираните бюджети между училищата. Според сегашните правила училища с до 300 деца ще получат по 115 лв. на ученик на година. В следващата група са училищата с 300 до 700 ученици. За тях са предвидени по 32 лв. за дете. За най-големите - със 700-1100 ученици, помощта е 21 лв. Софийските училища ще разпределят сами 90% от бюджета си. От останалите 10 общината ще отдели 3.95% за текущи ремонти, обезщетения и др.
Идеята е по-високият финансов стимул да отива при по-малките училища, които са изложени на по-големи рискове от финансовата реформа. Общинарите обаче не харесаха разликата в парите на първата и втората група. "Получава се така, че училище с 301 деца ще получи 30 000 лв., а ако има 299 ученици, ще вземе само 9000 лв., това не е справедливо", обясни Георги Кадиев от БСП. Според него по този начин училищата ще бъдат стимулирани не да се развиват, а да съкращават бройките и да приемат по-малко ученици.
Експерти от образователния отдел на общината обясниха, че ще увеличат сумите за средно големите училища, но няма да променят тези в последната група.

ШОУТО СЕСИЯ: ОТБОЙ ЗА ЗАСТРАШЕНИТЕ УЧИЛИЩА. ЗАСЕГА
Автор: Anonymous да 2008-03-26 @ 15:33 EET
Бат Бойко е дал директива да не се бутат училищата, до изборите поне! Че нали треба да го избираме. Така че - мизерията в учебните заведения на Добрич ще продължи.....При 50% по малко ученици - брой училища, като преди 20 години??? После ще се чудим, защо няма пари за парно, благоустройство, учебно технически пособия.........

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди