изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 14:28 EEST
ОТКРИВАТ ПАМЕТНА ПЛОЧА НА АТАНАС ПОПОВ    
ОбществоПаметна плоча на създателя на добричкия театър Атанас Попов ще бъде открита днес.

 Тя е поставена на входа на ДТ "Йордан Йовков". На официалното откриване са поканени да присъстват представители на общината, областна управа, културни институции, граждани.
  Добричкият интелектуалец Атанас Попов е роден на 24 ноември 1894 г. в патриотично и религиозно семейство. През 1927 г. завършва две академични специалности - "Живопис" в Художествената академия и "Естетика" в университета на Букурещ. Първата му изява като художник е през 1922 г. - самостоятелна изложба в Кюстенджа /Румъния/. Също там той участва в изложба и през 1929 г., а през 1937 г. е поканен от българската общност да рисува иконите на иконостаса и купола на тамошната църква.
След завръщането си в Добрич Атанас Попов основава през 1928 г. първата драматична трупа в града, наречена "Студия". Трупата просъществува до 1939 г., когато румънската власт забранява дейността й, а Попов е изпратен в поправителен лагер в Молдова. Интересен факт е, че за период от 11 години добричлията поставя около 60 пиеси от български и румънски автори. Освен режисьор, Попов е и сценограф на повечето постановки.
През 1940 г., след възвръщането на Южна Добруджа към България, Атанас Попов за много кратко време успява да сформира театрална трупа и учредява Добрички общински театър, който по-късно е преименуван в Драматичен театър "Йордан Йовков". До заминаването си за София през 1958 г. е неизменен художествен ръководител на театъра. От 1958 г. се занимава с обществена дейност, като до смъртта си през 1980 г. е секретар на Съюза на артистите в България. НДТ

 


Сходни връзки

ОТКРИВАТ ПАМЕТНА ПЛОЧА НА АТАНАС ПОПОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди