изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:40 EET
Кабинетът вече е прекроен, Симеон си отива    
Новини Кабинетът Станишев е прекроен, свалят министрите Емел Етем и Николай Василев. Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобурготски пък сдава лидерския пост на Милен Велчев и се завръща окончателно в Испания.

Това решение е взето късно снощи на тайна среща на Съвета на тройната коалиция, предаде БНТ като първоаприлска шега.
Има няколко версии за това, защо този ден е 1 април. Едни приписват зараждането на празника на Древен Рим, където в средата на февруари (а не в началото на април) празнували празника на Глупците, отбелязва БГНЕС. В различните страни Денят на смеха носи своя национален колорит.
Във Франция наричали този обичай "априлска риба". Произходът му свързвали с времето на Карл IX, който през 1564 г. издал ордонанс, предписващ да се пренесе началото на годината от 1 януари на 1 април. На следващата година много от поданиците на краля изпратили на своите приятели новогодишни поздравления и подаръци през април - в знак на протест, или оставайки верни на традицията. Слънцето тогава се намирало в съзвездието Риби и французите сметнали, че наименованието "априлска риба" е напълно достойно за подобни шеги. Традицията още е жива.
В Англия 1 април е Ден на всички глупци. От полунощ до 12 часа на обяд на 1 април всеки можел да се шегува, надсмива, разиграва своите приятели и познати. Този, който се хване на въдицата, посрещали със смях и викове: "Априлски глупак!" Една от най-големите първоаприлски лъжи, за която още се помни, станала в Лондон през 1860 г., когато няколко стотици английски джентълмени и лейдита получили покани да отидат на "ежегодната тържествена церемония по измиването на белите лъвове, която ще се състои в Тауър в 11 часа сутринта на 1 април".
В Германия и Австрия смятат 1 април за нещастен ден, а хората, родени на този ден за хора, без късмет. Според преданието в този ден бил роден Юда - предателят и именно на 1 април сатана бил низвергнат от небето. В селата не работели, не започвали нови неща, не пускали домашните животни навън. Възрастните и децата се лъжели взаимно, пращайки се да изпълняват неизпълними заръки (например, да купят от аптеката мас от комар).
В древността първи април отбелязвали само ирландците.
У нас дедите ни забелязали, че април е непостоянен, времето е колебливо и често се мени. В желанието си за веселие нарекли първият му ден – ден на лъжата, закачката и хумора. Мнозина "ще се хванат”, когато някой хитрец ги изпрати, както се казва, за "зелен хайвер", но такава е традицията. На почит са остроумните, досетливите, веселите. Чудомир обичал да казва: “Най-празният от нашите дни е този, в който не сме се засмели нито веднъж”.
От 1993 г. Европейският съюз за радио и телевизия, обявява 1 април за Международен ден на хумора и шегата по радиото като един вид предупреждение - така, всеки слуша с усмивка и не вярва на първоаприлските новинарски емисии.
dir.bg
 


Сходни връзки

Кабинетът вече е прекроен, Симеон си отива | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Кабинетът вече е прекроен, Симеон си отива
Автор: Anonymous да 2008-04-01 @ 12:07 EEST
Симеон като си отива да върне имотите на държавата, които не са негови. В противен сулчай съвестта ще го бори до края на живота му.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди