изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:23 EET
Атина блокира Македония за НАТО    
По света
На срещата на върха на Алианса в Букурещ Гърция ще даде зелена светлина за влизането на Хърватия и Албания в НАТО, но това няма да бъде възможно за Македония.


Гръцкият външен министър Дора Бакояни даде интервю за “Уолстрийт джърнъл”, в което отново заяви официалната позиция на Гърция, че Македония е географско понятие. Тя посочи, че 51% от тази територия са в Гърция, 38% - в бившата югославска република, а 9% - в България.
“Властите в Македония продължават да настояват на гръцката част от Македония да се гледа като на окупирана територия. Докато официалните власти публично говорят, че нямат териториални претенции спрямо Гърция, преди няколко седмици премиерът от Скопие се снима пред карта на “Велика Македония”, в която бяха и части от Северна Гърция и вторият по големина град в Гърция Солун”, казва Бакояни. Атина ще блокира приемането на Македония в НАТО на предстоящата среща на алианса, защото продължителният спор за името на страната не е решен, категорична е Бакояни.
Македонският вестник «Дневник» пък се позова на дипломатически източници от Брюксел, според които Македония ще получи отложена покана за членство в НАТО.
Според тези източници Алиансът, който не участва в процеса на преговори между Македония и Гърция за името, е в патова позиция – не може да игнорира Гърция, но и не иска да изостави Македония. Единственият изход се вижда в отложената покана. Другият възможен вариант е страната да получи покана под временното име Бивша югославска република Македония.
Това ще означава, че до пролетта на 2009 г., за когато е планирана следващата среща на върха на НАТО в Берлин и на която ще се чества 60-ата годишнина на Алианса, Македония ще трябва да приключи два процеса – преговорите с Гърция за името и техническите преговори за приемане в НАТО.
Киев също се стреми към членство в НАТО и има високи очаквания от срещата в Букурещ. Десетина държави от Алианса обаче, между които Германия, са против предоставяне на План за действие на Украйна. Те посочват като причина разделението на украинското общество по въпроса за членство в алианса, както и противопоставянето на Москва, която смята разширяването на НАТО за заплаха за нейната сигурност. dir.bg
 


Сходни връзки

Атина блокира Македония за НАТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди