изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 11:50 EEST
ЧЕТИРИТЕ ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА ГАИЧ СЕ СТОПИХА ДО СЕДЕМ МЕСЕЦА    
Ред и сигурностОкръжният съд в Добрич потвърди постановената от Районния съд присъда на Миролюб Гаич, която е 4 години „лишаване от свобода”. От наложеното наказание ще бъдат приспаднати 3 години и 5 месеца. 

Това е периодът, през който той е бил „задържан под стража” и в „домашен арест” по време на досъдебното производство.

Окръжните магистрати изцяло споделят правните изводи на първоинстанционния съд, че бизнесменът е извършил измама по отношение на 7 вложители, като е осъзнавал обществено опасния характер на деянието, предвиждал е неговите последици и е искал настъпването им. Нанесената на вложителите вреда от 2 693 660 неденоминирани (стари) лева е в големи размери, защото един и половина пъти надвишава капитала на Инвестиционен фонд „Югоагент - Вложение” - търговското дружество, от 1 млн. неденоминирани лева, посредством което е привличал парите на гражданите.

НДТ припомня, че по време на делото един от седемте вложители заяви, че не се чувства измамен, а други поискаха да се откажат да присъстват на делото срещу Гаич или пък да предявят иск. 

От пресслужбата на Окръжния съд съобщават, че магистратите  намират за доказано, че Миролюб Гаич е бил наясно още в края на  1994 и началото на 1995 г., че няма да има парични средства, за да изпълни поетите задължения по сключените договори между Инвестиционен фонд „Югоагент – Вложение” и гражданите-контрагенти. Вместо като добросъвестен търговец да спре дейността  на дружеството, той продължил рекламирането й и приемането на финансов ресурс. По този начин той е целял да набави за себе си имотна облага, т. е. да притежава техните средства и да разполага с тях при осъзната невъзможност за връщането им. Съдебно-счетоводната експертиза по делото установява, че в дружеството е организирано незаконосъобразно счетоводно отчитане на извършваните операции и на прехвърлянето на средства от това дружество в други фирми на Гаич. Дейността на тези фирми е била неефективна и е липсвала възможност за възвръщане на вложените пари. През месец май 1995 г. бизнесменът е спрял изпълнението на сключените дотогава договори, но е продължил за приема пари на граждани-вложители. Независимо, че осъзнавал невъзможността да изпълни поетите задължения, в същия период Гаич е закупил в собственост на другите, ръководени от него дружества, имоти на стойност 38 729 570 неденоминирани лева. Това показва, че със закупената със средствата на вложителите собственост би могло да се реализира печалба, след като изтекат всякакви срокове за изпълнение на поетите от Инвестиционен фонд „Югоагент - Вложение” задължения.

Окръжен съд - Добрич не приема становището на защитата на подсъдимия, че ако е извършил измама, тя е по Закона за задълженията и договорите. Аргумент за това е, че бизнесменът е възбудил и поддържал в заблуждение за намеренията си вложителите. НДТ

 


Сходни връзки

ЧЕТИРИТЕ ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА ГАИЧ СЕ СТОПИХА ДО СЕДЕМ МЕСЕЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди