изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:38 EEST
2 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА УБИЙСТВО НА БРАТЯ ПРИ КАТАСТРОФА    
Ред и сигурностДобричкият окръжен съд даде 2 години затвор на 48-годишния Абдулах Чобан, съобщиха от пресслужбата на ведомството.

Подсъдимият е бил признат за виновен, че на 15 септември м.г., по пътя с. Соколово - с. Сенокос, предизвикал  тежка катастрофа с управлявания от него автомобил „Пежо 406” и причинил по непредпазливост смъртта на двама братя. Съдът уважи на половина гражданския иск на майката на починалите и й присъди 100 000 лв. обезщетение за преживяваните от нея болка и страдания. Чобан трябва да заплати и 15 хил. лв. обезщетение на 17-годишния Иван Михайлов, получил средна телесна повреда при инцидента.

Делото се гледа в условията на съкратено съдебно производство, при което подсъдимият признава вината си. Съдът е длъжен да му наложи наказание под минималния размер, предвиден в закона - в случая 3 години.

Прокурорът по делото вчера поиска ефективна присъда от 2 години и 10 месеца лишаване от свобода за Абдулах. „Единствената причина за това тежко пътно-транспортно произшествие са трите нарушения на Закона за движение по пътищата, допуснати от Чобан” - мотивира се обвинителят. По делото е доказано, че подсъдимият е управлявал през целия път колата с изключително висока скорост, която в даден момент достигала до 172 км/ч и не се е съобразил с направената му забележка. Освен Чобан, в автомобила са пътували още четирима души, заедно са се прибирали от работа. След изпреварване до с. Соколово, подсъдимият навлязъл в насрещното платно.  Той натиснал рязко спирачка, за да избегне сблъсък с насрещно идваща кола. Загубил контрол над „Пежо”-то, което излязло извън пътя и се завъртяло. При това завъртане в купето прониква крайпътно дърво и разкъсва автомобила на две части през средата. Това причинява смъртта на 19-годишния Севдалин Михайлов, а два часа по-късно в болницата почива 21-годишният му брат Звезделин. Трети пътник - Иван Михайлов, получава наранявания, довели до временна опасност за живота му. Чобан и пътуващият до него свидетел - Звезделин Младенов, останали невредими. Три автотехнически експертизи показват, че допуснатите от Чобан нарушения на Закона за движение по пътищата са причина за настъпилото тежко пътно-транспортно произшествие. 

Защитата на Чобан помоли съда да не прилага закона в цялата му строгост, защото подсъдимият е холандски гражданин. Той е турчин по народност, а в България живее от август 2007 г.

Самият Чобан призна, че съжалява за причинената от него трагедия и поиска условна присъда.

Срещу него се води досъдебно производство за отправени заплахи за убийство към близки на бившата му вече съпруга в България.

НДТ припомня, че наскоро Абдулах Чобан за малко не е взривил пететажен блок по улица “Георги Бенковски”. Затова разказа бившата му съпруга Фатме Чобан, с която са се развели на 25 февруари т.г.

В късните часове на 14 февруари Абдулах отишъл в дома на бившето си семейство. Там нямало никой и той разбил вратата. Задигнал 165 грама злато, 1100 евро, 50 лева и 1 DVD. С цигара подпалил всички дрехи на Фатме. Излял вода в монитора на 17-годишния си син и развалил два сателитна апарата. На тръгване пуснал всички ел. уреди да работят - бойлер, акумулираща печка, готварска печка и други. Пуснал газта и си тръгнал. Взел със себе си и проект за 5000 евро за строеж на жена му в Каварна. Блокът не се взривил, тъй като газта била на приключване. 

Фатме многократно е подавала сигнали в полицията, че е била тормозена от Абдулах и заплашвана, че ще бъде убита. Майката на загиналите момчета пък е заплашена, че ако заведе иск срещу Чобан, ще й бъде запалена къщата. НДТ

 


Сходни връзки

2 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА УБИЙСТВО НА БРАТЯ ПРИ КАТАСТРОФА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди