изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:34 EET
Какво остана непрочетено от СРС-тата, изнесени от МВР?    
Интервюта Емил Димитров, бивш директор на Агенция “Митници”, в интервю за предаването на БТВ “Тази сутрин”


Водещ: Добро утро на зрителите на БТВ, още веднъж в нашето предаване за пореден път ще се опитаме да погледнем, обаче от друг ъгъл темата със скандала в МВР, ако сравняваме този скандал с изстрелян куршум той се разви като куршум с изместен център на тежестта. Какво означава това? Той първо поразява едно място след това започва да поразява и други. Припомням, че скандала в МВР стартира преди няколко седмици с едни СРС-та, които бяха изнесени от един бивш генерал от тези служби. Тези СРС-та взривиха обществото със своята болезнена откровеност на тема корупция, защото в тях беше записан заместник-директор на службата, която трябва да бори организираната престъпност в България, полковник Иван Иванов. После, обаче този скандал за съжаление дни и часове след това прерасна в пререкание между генерали, а сега вече той стигна далече до политическите етажи на българската действителност. Политиците спорят помежду си “за” и “против” оставката на един министър, “за” и “против” политиката на цяло едно правителство. С една дума скандалът откровено беше замазан пред обществото. Помолих преди няколко дни бившия директор на Агенция “Митници”, Емил Димитров популярен в българското общество като Ревизоро, който отдавана изследва, между другото контрабандата в България, да направи един свой анализ, лингвистичен и семантичен на тези СРС-та и да го представи пред широка публика в нашето студио. Той прие идеята и си мисля, че вече е готов с този анализ. Добро утро.
Емил Димитров: Добро утро и на вас и на вашите зрители. Тъй като арестувания до този момент Иван Иванов е шеф на Направление “Стокова контрабанда”, аз ще се опитам само три от стоковите групи, с които той работи да ги преразкажа. Тоест , за да знаем обема, дейността това, с което се занимава този отдел и съответно да направим след това изводите въз основа на разговорите, които вече станаха публично достояние и взаимовръзката между лицата, коти се кокетират в СРС-та и в публичния живот.
Водещ: Значи започваме от това кой е Иван Иванов и кое е това направление в ГДБОП, което беше така осветлено като моментна снимка от тези СРС-та?
Емил Димитров: Иван Иванов е висш полицейски служител, натоварен с това да подпомага Министерството на финансите в борбата му срещу контрабандата, срещу корупцията, срещу различните стокови групи и ощетяването на държавния бюджет. Държа да отбележа, че Министерството на финансите е администратор на тази дейност акцизи, данъци, мита, такси. Докато МВР подпомага, така да се каже престъпната дейност. За това им се повериха и активи и достъп до информация, за да могат те по-добре да се борят с тази дейност и да предотвратяват.
Водещ: Как така “подпомага престъпната дейност”? Борбата срещу престъпната дейност или престъпната дейност?
Емил Димитров: Подпомага Министерството на финансите МВР, ако част от разкритията се касаят за престъпна дейност, която трябва да бъде обработена чрез дознание, чрез оперативни способи и методи, за да се стигне до едно финализиране и реализация пред съдебната власт. Така че, МВР е всъщност репресивната част от контрола върху администрирането на акцизите, на данъците и то е второстепенен орган, то подпомага Министерството на финансите. Министерството на финансите е първопричината.
Водещ: За какви стоки и акцизи става въпрос и кои от тях могат да бъдат предмет на контрабанда?
Емил Димитров: Съвсем набързо ще разкажа за три. За горива, за алкохол и за цигари. Според данни на Българската петролна и газова асоциация, тоест това е органа, браншовия, който се занимава с тази дейност, по данни на Министерството на финансите между 50 и 100 милиона са загубите от ДДС. Според самата петролна и газова асоциация, извинете загубите са поне 30 % от оборота на горивата. 30 % от горивата в България се продават контрабандно и това са техни данни.
Водещ: Какво ще рече това като суми?
Емил Димитров: Това означава, че на всеки 100 литра, 30 литра за тях не се плащат дължимите суми.
Водещ: Милиарди.
Емил Димитров: Да, институционално как седят нещата? В България има една лаборатория, която трябва да изследва горивата, които са по бензиностанциите, за да каже това гърмящи смеси, които увреждат двигателите са или е някаква контрабанда, която се продава, за нея се вземат пари, но не се внасят отчисления. И ето тука институционалния контрол, който липсва. Тази лаборатория с идването на настоящото правителство, от две години и половина е в ремонт и по всяка вероятност до приключването на мандата ще продължава да бъде ремонтирана ...
Водещ: Имаше такъв скандал там, шефката на лабораторията протестира ...
Емил Димитров: Разбира се.
Водещ: ... те искаха да я махат, всъщност ...
Емил Димитров: И нищо повече до този момент.
Водещ: ... тази лаборатория работи ли?
Емил Димитров: Не работи.
Водещ: Тя е в ремонт, за това не работи.
Емил Димитров: Тя ще продължава да бъде в ремонт цял мандат, както изглежда. В Народното събрание се знае ...
Водещ: Какъв е този ремонт? Човек да трябва да си направи ремонт на Съдебната палата пак го прави за две години.
Емил Димитров: Да, в списание “Правен свят”, там беше много интересно, защото това е едно специализирано, юридическо списание и гледаш на първата страница главния прокурор, министър на правосъдието примерно, на десета страница има статия ето примерно за горивата. Никой обаче не ги е прочел тези статии. Тоест институциите, които трябва за сега мълчат. Алкохол, но там казахме загубите са около 200 милиона или 30 % от горивата. Алкохол. Според данните на браншовиците 170 милиона се губят от акциз. Това производителите и вносителите са го казали. Казаха, че бандеролите са намалели четири пъти. Това какво означава? Че четири пъти по-малко...
Водещ: Каза го заместник-финансовия министър.
Емил Димитров: ... да, четири пъти по-малко се пие в България. Бутилките, които се продават в магазините са четири пъти по-малко напълнени или просто нещата са ясно. В един момент се появиха фалшиви бандероли с добро качество от Турция, закупените вече у на с бандероли се върнаха на министерството хората да си приберат парите, купуват се малки количества, колкото да се отчете дейност, а навсякъде се лепят фалшиви бандероли.
Водещ: Е как? Това не го ли забелязват като се лепят фалшиви бандероли? Бандеролът е като фалшивата пара ...
Емил Димитров: Те са с много добро качество.
Водещ: ... ще я забележат ...
Емил Димитров: Внасят се от чужбина… И аз за това казах, че тука тази взаимовръзка в СРС-та личи, но накрая ще направим ...
Водещ: А по цифричките не ги ли залавят фалшивите бандероли? Няма ли там някакви проблеми цифрите?
Емил Димитров: На 14 март мисля, че тука започна проблема с това СРС на генерал Атанасов. До този момент никой не провери в страната складовете на едро, има ли бандероли с еднакви номера, има ли фалшиви бандероли? Какво се чака? Да се реализират количествата и да тръгнат с оригинални бандероли, това ли трябва да се случи? Ето нещо, което също браншовиците казаха. Оказа се, че ако 700 милилитра една бутилка алкохол се произведе, тя струва 5.30 в завода. С налозите, които се платят тя трябва да е минимум 7.50. В същото време се продават по 4.80 ...
Водещ: И то има ракии и водки по 4-5 лева.
Емил Димитров: Ако направим аналог това означава вместо да отидете на бензиностанцията и вместо за 2.00 лева бензин някой да ви го продаде за 0.50 стотинки. Ще бъде много добре за вас, но какъв е този бензин, от къде е влязъл и какво е платено върху него?
Водещ: Дали ще бъде добре за двигателя на колата?
Емил Димитров: Част от браншовиците казаха, че в момента, в който са повдигнали този въпрос, МВР като една антикартелна организация е започнала да оказва натиск върху тях и те са закрили част от тях своята дейност. Да преминем на цигари. Абсолютно ясно е на всички ваши зрители, че има цигари, които се продават изключително евтино, дюти фрии, безмитни цигари. На всички е ясно, че “Булгартабак” намали своите приходи драстично именно поради това, че се заля с контрабанди и с евтини цигари. Аз ще ви кажа само два случая ….
Водещ: Само аз да отворя една скоба. Обясни се преди години, че въпросният Иван Тодоров – Доктора, Бог да го прости, е най-големият контрабандист в България, на Балканите и в Европейския съюз. И като го убиха човека, аз за себе си помислих, че няма да има повече контрабандни цигари и очаквах, че те са приключили вече с тези цигари.
Емил Димитров: Точно такъв случай в момента...
Водещ: Понеже не съм пушач, наскоро забелязах, че пак е пълно с такива цигари. Очевидно, че не е бил проблем...
Емил Димитров: Да, да, да, в СРС-тата между другото стои точно един огромен вносител на цигари. Но какво стана, ще разкажа само два случая. Единият е съвсем пресен. В момента в Русе инспектори са установили, че има двойни фактури, опит за възстановяване на ДДС. Прави се абсолютен натиск тази работа да бъде скрита. Няма документи, всичко, нищо не може да се покаже към съда.
Водещ: С кое, с цигарите?
Емил Димитров: Да се види, че определени фирми се опитват да се облагодетелстват, че възстановяване два пъти на ДДС и така нататък. Но аз ще ви разкажа един по-стар случай, защото той вече е христоматиен. Преди две години в Благоевград БОП прави проверка в една бензиностанция и вижда, че цигарите, които са там са с фалшиви бандероли. Прави се проверка в цялата страна и се вижда, че в цялата търговска верига на тези бензиностанции, те разбира се нямат общо с тази работа, се продават цигари с фалшиви бандероли и до този момент вносителят не е установен. Съгласете се, че те са пет вносителите в България и като започнеш първи, втори, трети, четвърти, пети и стигнеш до петия да забравиш кой е вторият и не можеш да го установиш.
Водещ: Как така забравиш?
Емил Димитров: Ето така стана.
Водещ: Искаш да забравиш, а не, че забравяш.
Емил Димитров: До този момент някой затисна с една пачка преписката и тя не може да излезе. И какво стана? От горивата – 200 млн., от алкохола – 200 млн., от цигарите – 100 млн., значи ние говорим за 500 млн., които...
Водещ: Половин милиард.
Емил Димитров: Да, които не са внесени, което означава, че за 3,5 млрд. стокооборот, стоки, се въртят в страната и дължимите налози за тях не се внасят. Това означава, че има институционална липса на контрол върху тази дейност.
Водещ: Лъсва ли тази липса на контрол във въпросните СРС-та, защото там има разговори, посветени на тази тема, но понеже те са с прякори, с недомлъвки, с ж-та, с м-та, с щ-та...
Емил Димитров: Да, да, аз ще си позволя само две-три изречения...
Водещ: ... и хората просто няма как да се ориентират. Аз затова ви помолих вие като специалист да направите един превод на нормален български език на тези любопитни... Между другото тези СРС-та имат изключителен принос и към развитието на българския език. От тук нататък ще възникнат нови езикови лингвистични форми.
Емил Димитров:Аз ще си позволя само пет-шест изречения, защото времето ви е изключително скъпо, но на 5 страница има диалог от типа: „Ето, тоя ми звъня долу от Свиленград със Жоро се е хвалил. Той вика: „Иване, той вече не пее в хора, те го понижиха. Аз, вика, работя с по-високи хора. Не ме интересуват Павел и там неговия човек.” Ето, резонен въпрос...
Водещ: Това са СРС-тата на въпросния Иван Иванов.
Емил Димитров: Да, кой е този Павел в Свиленград и неговият човек какво върши? И след като Иван, зам.-шефът на НСБОП, вече не пее в хора, какво означава, че се работи с много по-високи хора? следващото: „И купил ново BMW, нов джип на жена му.” Значи – отнася се за един Жоро, който й купил нов джип на жена си в Свиленград. Смятате ли, че са толкова много жоровците в Свиленград, които са купили нови джипове на жена си? Но никой не пита кои са тези хора и за какво точно става въпрос. По-надолу: „Аз, вика, си плащам и си работя с много високи хора.” Ето тук няколко въпроса – кой може да е по-висок от Иван Иванов, какво вършат тези хора, за да се налага да плащат и да поискат протекцията на МВР, за да не бъдат заловени? Две имена... Две имена...
Водещ: Прави впечатление, че митницата сериозно е намесена в този разговор.
Емил Димитров: Точно така. Следващото име, това е едното, „а онзи, Дебелият, къде се потопи? Когато има гайлета, чупи телефона.”, „Не знам, нито една на среща не му излиза”, извинявам се за израза, „ся ми е изгубил едни документи, прееба ми четири клиента.” Съжалявам за аудиторията ви, но това...
Водещ: Това е действителността на СРС-тата.
Емил Димитров: „От два месеца мълчи. Звънни бе, спечели го. Ти сега какво? Или правим нещо или не правим.”, „Не съм го виждал, разбрахте, ще го отрежем. Аз си работя с други хора.” За каква работа става въпрос със служител в митницата.
Водещ: Много са неясни обаче тези СРС-та наистина за човек, който не е запознат със спецификата на материята.
Емил Димитров: Обяснявам, когато има възникнал проблем в НСБОП и се наложи да се направи проверка в митницата, шефът или зам.-шефът изпращат официално писмо до митниците, за да се извършат насрещни проверки. Очевидно тези насрещни проверки притискат вносители. Т.е. те са платили за някаква сума, че за насрещните проверки се проверява дали тя не е по-голям вноса, т.е. да не би са се отчели достатъчно добре. И за да се види точно какви ги вършат. Но за да се изпрати една преписка за насрещна проверка, тя не се праща на портиера, тя не се праща на редовия, постовия, полицаи. Тя се праща на някой от висшето ръководство, на този Дебелия...
Водещ: На митниците.
Емил Димитров: Тя на някой дебел е изпратена. Не е на някой случаен.
Водещ: Този, Дебелият, кой е всъщност?
Емил Димитров: Никой не иска да го установи, никой не иска да прочете вече три-четири седмици точно тези СРС-та, които станаха публични благодарение на вас.
Водещ: Добре, а от това СРС Дебелият от чия страна е, от митниците или от МВР-страната?
Емил Димитров: Значи, Дебелият е човекът в митниците, на който Иван Иванов е изпратил няколко преписки на насрещна проверка, той ги е скрил и по този начин му е провалил клиенти.
Водещ: Това е някакъв шеф или заместник-шеф на митниците, така ли?
Емил Димитров: Много високопоставен началник трябва да бъде, защото едва ли зам.-шефът на НСБОП си говори с портиерите в митниците.
Водещ: Значи трябва да му е равен по ранг, поне.
Емил Димитров: Така, след това има...
Водещ: А има ли такъв в митниците, на който прякорът му е Дебелият или е все пак някакви шефове от...
Емил Димитров: Има много такива, които са Дебелият, да. Има и то...
Водещ: Не е един само.
Емил Димитров: ...в най-големия връх има много, на които им казват дебелият. И за още един има, ама Свинката.
Водещ: Извинявайте, но това чисто физически белег ли е или е признак на някакъв статус?
Емил Димитров: Като виждам начина и стила на поведение...
Водещ: Или просто обществен – големият, дебелият, едрият...
Емил Димитров: Тези, които са го писали, едва ли са търсили много по-дълбок смисъл от това, което са написали. Очевидно така по-лесно са ги разпознавали.
Водещ: Ако на някой му викат Дебелият, то физически човекът би трябвало да е дебел.
Емил Димитров: Да, и там, за този другият, дето ти дадох да го провериш – Маслинката и приключваме със СРС-тата. Ние няма да правим... Четем, който иска...
Водещ: Маслинката да го приемаме като прякор или като някой малък в йерархията?
Емил Димитров: Не, аз исках да ви кажа следното – той е вносител.
Водещ: Кой, Маслинката?
Емил Димитров: Маслинката, в случая...
Водещ: Т.е. има такъв човек, който се казва по прякор Маслинката?
Емил Димитров: Да, в случая в Благоевград, когато се разбра, че по цялата търговска верига има цигари с фалшив бандерол, е вносител Маслинката.
Водещ: Маслини ли внася този човек?
Емил Димитров: Не, внася цигари на местото на Доктора. Случаят с бандеролите – разбра се, че в Турция се печатат в много добро качество, те се внасят. И сега, ако съпоставите данните, ясно е. Павел от Свиленград, в Свиленград има много хора, които веднага ще се сетят кой е този Павел, чрез своят човек осигурява и Жоро вносът на фалшивите бандероли в България, Маслинката продава фалшивите цигари, а Дебелият прави институционалният чадър, т.е. бездействието на службите тези хора да не бъдат разкрити. И до този момент няма проверки за бандеролите в цялата страна и да се сверят. И до този момент никой не се интересува защо 30% от горивата вървят и се продават и никой не ги контролира. И до този момент никой не се интересува алкохола с какви бандероли е и да бъде проверено – имат ли еднакви или не. И до този момент никой не се занимава с цигарите.
Водещ: Да обобщим сега: Маслинката е бизнесмен, който заменя Доктора и внася цигари в България.
Емил Димитров: Точно така.
Водещ: С фалшив бандерол?
Емил Димитров: Да. И за него коментират тези: кога ще почнат да работят отново с него, Иван Иванов и другият му слушател на телефона. Дебелият е този, който работи в митницата и покрива преписките, и от време на време се крие, за да работи сам.
Водещ: За Маслинката...
Емил Димитров: И за Маслинката, и за всичко друго.
Водещ: Тоест той прави чадъра на Маслинката от страна на митниците.
Емил Димитров: Той прави чадъра.
Водещ: А Иван Иванов - от страна на МВР и ГДБОП.
Емил Димитров: Иван Иванов от страна на МВР.
Водещ: А Павел е някакъв бизнесмен от Свиленград, който внася фалшиви бандероли?
Емил Димитров: Според мен е и бивш митничар примерно от Свиленград, но човекът, който организирал прозореца, през който да влизат тези бандероли.
Водещ: То е трудно да наречеш внасянето на фалшив бандерол от Турция бизнес. Това е по-скоро престъпление.
Емил Димитров: Но, когато обобщиш нещата, се оказва, че има ведомства, които основната им задача е администрират събирането на акцизите, но те не работят по една или друга причина. Включително, ето, и лаборатория не работи, която е към друго ведомство, но три години се ремонтира. Има ведомства, които са уведомявани: Комисията за борба с корупцията в Народното събрание, вие и много останали, но тези, които трябва да чуят, не чуват.
Водещ: Сега, понеже аз без да искам в началото, в интерес на истината, така, стилът ми на журналистическа работа е да се опитвам за пръв път в студиото да чуя нещата, които събеседникът ще ми съобщи, за да няма сценарий, да няма някаква предварителна подготовка.
Емил Димитров: Не, не, нямаме договорка никаква.
Водещ: Не се дават тук написани въпроси.
Емил Димитров: Така е.
Водещ: А беше една молба от моя страна: просто Ревизоро да седне и в тоя, своя аналитичен стил, като човек, който познава системата, да прочете какво пише на тези неясни СРС-та, защото и аз ги четох, но не можах да разбера почти нищо. Та затварям тук скобата. Споменах съвсем абсолютно непринудено в началото на нашия разговор личността на Доктора, на покойния Доктор, който беше сочен от МВР, от органите като най-големия контрабандист и организатор на контрабандни канали на цигари. Няма го вече Доктора, обаче контрабандата продължава. Сега Ревизоро ни казва, че всъщност Маслинката е новият Доктор на българските цигари.
Емил Димитров: Точно така.
Водещ: Това е...
Емил Димитров: Да. И че Иван Иванов...
Водещ: Анализът на Ревизоро.
Емил Димитров: И че от тези СРС-та излиза, че Иван Иванов и хора от неговия отдел, Дебелият от страна на митниците, Жоро от Свиленград и Павел, който осигурява прозореца през границата, са в една тясна връзка, за да може престъпната дейност да продължава.
Водещ: Дебелият е високопоставен директор на митниците...
Емил Димитров: Трябва сега да се разбере.
Водещ: Който се занимава...
Емил Димитров: Очевидно.
Водещ: С тези неща.
Емил Димитров: И преписки, и преписки за контрабанда НСБОП няма да изпрати на случайни хора.
Водещ: Но не се ангажирате да кажете какъв е неговият пост: началник отдел, заместник-директор или директор?
Емил Димитров: Мисля, че е много по-нагоре.
Водещ: Как така по-нагоре?
Емил Димитров: Много по-нагоре. Едва ли зам.-шеф на НСБОП ще си контактува с началник отдел или с шеф на дирекция дори. Много нагоре е това.
Водещ: Значи, или заместник-директор, или директор.
Емил Димитров: Нещо трябва да е много на високо, но кой е Дебелият, кой е Павел, кой е Жоро, кой е Маслинката и защо след като всичкото това е ясно, в продължение на вече трета седмица не е направена и една стъпка да се изясни тази ситуация, а се тръгва: каква била пушката на този, който се облагодетелствал, хубава ли бил, лоша ли била, как харчели парите тези, които се облагодетелстват от контрабандата.
Водещ: Тази пушка, така, достатъчен подарък ли е за подобен вид протекция?
Емил Димитров: Както ви казах 3,5 милиарда вървят. Означава, че има паралелен, сенчестият бизнес е с много големи обеми. Те очевидно се отчитат навсякъде, за да може институционално да не им се пречи.
Водещ: Пушката е орнамент?
Емил Димитров: Това е нищо. Това е смешно. Той се е продал за жълти стотинки.
Водещ: Иван Иванов?
Емил Димитров: Да.
Водещ: Който сега мълчи.
Емил Димитров: Лошото е, че след като, оставете пушката, да не отиваме там, да не отиваме за политическа отговорност. Институционално защо нищо не се направи срещу митницата, срещу тези хора, които са очевидни и всички ги знаят публично?
Водещ: Но може и да се прави, не знаем как върви проверката на прокуратурата и ДАНС. Те проверяват в момента всичко.
Емил Димитров: Преди две години и половина заедно с вас тука дебатирахме трябва ли да се даде достъп до информацията на митниците на МВР, за да бъдат по-ефективни, по-добре да координират дейността си. Даде им се достъп. Виждате какво се свърши с този достъп.
Водещ: А от прокуратурата не са длъжни да знаят кой е Маслинката.
Емил Димитров: Безспорно, но може би са длъжни да проучат кой е.
Водещ: Щото това е прякор. А знаете ли вие кой е Маслинката?
Емил Димитров: Разбира с, че го знам. Всички в митницата знаят кой е Маслинката.
Водещ: Имената му знаете. Как му е малкото име поне?
Емил Димитров: Е, не мога да ви кажа.
Водещ: Малкото име? Е, фамилията няма. Поне, за да избегнем съдебни дела.
Емил Димитров: Митко. Митко е малкото му име.
Водещ: Митко Маслинката?
Емил Димитров: Митко.
Водещ: Митко Маслинката...
Емил Димитров: Да.
Водещ: Е новият...
Емил Димитров: Митко, Павел, Жоро И Дебелият са хората, които заедно с Иван Иванов се грижат за горивата, алкохола, цигарите, фалшивите бандероли, вноса, реализацията и липсата на контрол върху тях.
Водещ: Значи, основните герои, основните персонажи са описани в тези СРС-та?
Емил Димитров: Да. Но никой не пожела да ги прочете.
Водещ: Те не са просто някакви безсмислени разговори, които Иван Иванов е водил.
Емил Димитров: Не.
Водещ: С приятели.
Емил Димитров: И затова в началото си генерал Атанасов...
Водещ: Митко Маслинката е новият Доктор.
Емил Димитров: Правилно акцентира кои са тези хора, които са по високо от Иван Иванов, и кои са тези хора, които тука са визирани, осъществявали са своята престъпна дейност, но не им е потърсена отговорност от октомври – ноември месец, когато това е станало известно на ръководството на МВР, и до ден днешен включително.
Водещ: Митко Маслинката е новият Доктор.
Емил Димитров: Да, човек, който контактува с един от най-известните гръцки производители на цигари, внася цигарите в България, лепи ги с фалшиви бандероли, заловен е на няколко пъти по търговски вериги, по бензиностанции, че продава такива цигари. Всички преписки са замразени. Ето, както виждате, и те се договарят в това СРС как да започнат отново да работят с него.
Водещ: Как влиза той на неговото място? След смъртта на Доктора ли заема мястото му? Това ли е наследникът на Доктора?
Емил Димитров: Не съм го водил за ръка, не мога да кажа детайли, но тези, които внасяха цигари на Доктора, са същите, които ги внасят на Маслинката.
Водещ: Тоест наследникът на Доктора се нарича Митко Маслинката?
Емил Димитров: Казах ви. Те са пет човека. И ти, когато стигнеш до петия, да забравиш кой е вторият е смешно точно за хора в този бранш.
Водещ: Можем ли да го кажем това, че наследникът на Доктора е Митко Маслинката?
Емил Димитров: Той лично много ще се възмути, защото, или
е се зарадва, че му даваме голям ранг като Доктора, но тъй като и за Доктора не се доказа какъв е точно, а само вие медиите знаете, той е не по-лош от Доктора. И понеже Докторът беше почтен гражданин, тука визираме единствено почтени граждани, които се занимават с контрабанда.
Водещ: Съотносими ли са тези СРС-та със снимките, които, така, предизвикаха големия скандал в предишното управление, на които присъстваше Докторът на тези снимка.
Емил Димитров: Да, да. Съотносими са, защото се оказа, че в България всички институции чакат някой друг да им свърши работа. Ако не бяхте вие журналистите, които да оповестят тези СРС-та, те много от отдавна са били известни и на МВР. Много от нарушенията с алкохола, цигарите и горивата, не говорим за ДДС, за коли, за китайско карго, за наркотици, за транзит, говорим само за тези три стокови групи. В Народното събрание непрекъснато в Комисията за борба с корупцията пристигат данни. Абсолютно всичко е обездвижено. Питане – няма отговор и така, докато мине целият мандат. А трябва решителни действия, трябва тези институции, които трябва да вършат работа, ако не могат, да бъдат заменени с други хора. Трябваше да има оставки. Трябваше да има арестувани. Тези хора трябваше да бъдат вече задържани.
Водещ: И все пак, и все пак това са СРС-та, които МВР е направило, така че можем да кажем, че МВР очевидно в този случай, правейки тези СРС-та, снимайки тази момента картина, си е вършили работата. Променя се Докторът, идва Маслинката. Просто...
Емил Димитров: МВР ги е правило и МВР ги е скрило.
Водещ: Нещо друго променя ли се освен в тези персонажи?
Емил Димитров: Няма нищо освен две – три имена са променени. Всичко друго е както е било по времето на Костов.
Водещ: Дебелият, който е описан тука, и преди ли е работил? Той работил ли е с Доктора, да речем? Дебелият с Доктора?
Емил Димитров: Да, да, да. Между другото цялата стокова контрабанда, направление “Стокова контрабанда” и в митниците, тези, които са “Митническо разузнаване и разследване”, тези, които по времето на Костов се бореха срещу Самоковеца, срещу Доктора и сие, абсолютно почти без изключение са същите, които и в момента се борят срещу...
Водещ: Маслинката?
Емил Димитров: Новите, да. Те работят както виждате с Маслинката, с Павел, с Жоро, с Дебелия.
Водещ: Иван Иванов обаче не е ли сравнително ново име, така, в тази борба?
Емил Димитров: Това, че...
Водещ: Доколкото разбирам, той само месеци по-рано или година е назначен на този пост преди тези СРС-та.
Емил Димитров: Значи, проблемът е: защо е бил назначен и проблемът е: след като е бил назначен да се бори със стоковата контрабанда. От тези СРС-та се вижда, че той се е борил или е подпомагал.
Водещ: Забравихме само да кажем две думи за Куйович в този разговор, от който пък тръгна като че ли целият скандал преди проявата на тези СРС-ета.
Емил Димитров: Преди четири години казах, че България е на прага на Европейския съюз и че МВР в момента не може да се пребори със собствената ни престъпност у нас, а какво ще стане, когато утре ние се отворим към Европейския съюз...
Водещ: И дойде Куйович.
Емил Димитров: ...и западните групировки ще дойдат на тази граница, защото се реализират печалби и ние не можем със собствените си, а какво ще стане, като дойдат и чуждите. И Куйович е тук, и още много други техни заместници – Куйович 2, Куйович 3, Куйович 4 и така нататък. И нашата престъпност...
Водещ: Ама те все сърби се оказаха. Няма ли да дойде някой Джон или Ханс, или Шмид?
Емил Димитров: Това, че до момента е известен само Куйович, не означава, че няма Джон и Ханс. Има един много известен грък, който внася цигарите.
Водещ: Как се казва? Много известен...
Емил Димитров: Известен е на абсолютно всички служби.
Водещ: Къде живее, в България или в Гърция?
Емил Димитров: В Гърция живее, беше основен партньор на Доктора, продължава непрекъснато да внася цигари в България.
Водещ: Само че сега е на Маслинката.
Емил Димитров: В Турция се печатат бандероли, знае се коя е печатницата, даже пари са носени от името на МВР, за да се закупят бандероли, но изтече информация, не успяха да ги купят. Тук няма нищо, което да не е ясно. Благодарение на вас стана известно на обществеността, но в същото време това намери видимост, а се тръгна към това – какви пушки си купил, политически отговорности на министри.
Водещ: Не, тръгна се и към един друг разговор, който като...
Емил Димитров: А не само този. Ако този ще си дава, трябва и друг, във финансите, да си даде.
Водещ: Доктора е мъртъв, да живее Маслинката. Това е новината, нали, от разговора с Ревизоро, който направи собствен анализ на тези СРС-та. Чухте просто неговата гледна точка, чухте просто анализа на анализа на Ревизоро на тези СРС-та, които бяха извадени в публичното пространство. Има ги в Интернет, публикуваха се във вестниците. Общо взето те не са тайна за никой в държавата. Той задава своите въпроси, чете този анализ и казва – системата не е променена, има един, който е Дебелия, и ръководи нещата от гледна точка на митниците, има един, Маслинката, който замени Доктора и внася контрабандни цигари, и един Павел, който внася контрабандните бандероли от Турция. Ревизоро задава своите въпроси, а отговорите ще се търсят и от журналистите и от прокуратурата, и от ДАНС. Просто един личен принос към целия скандал, връщане към неговите корени, така да се каже, в нашето студио.

focus-news.net

 


Сходни връзки

Какво остана непрочетено от СРС-тата, изнесени от МВР? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди