изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 21:13 EEST
ГЕОРГИ СТОЕВ: КОГАТО СЕ УБИЕ НЯКОЙ ТОЙ НАИСТИНА Е УБИТ    
Интервюта

- Последният опит за показно убийство в центъра на София е съвсем пресен. Каква е твоята версия за покушението над Мартин Влайков - един от най-близките хора на покойния бос на “ВАИ-Холдинг” Георги Илиев? -
- Мартин Влайков, по-известен като Марто Къдравия, беше близък приятел и на покойния Васил Илиев. Брат му Жоро го наследи от него.



Разбрах, че са стреляли по него над 10 пъти, докато вечерта си разхождал кучето. Според мен килърите са негови близки хора, които отдавна са знаели къде живее и са работили с него дълги години. Същите тези хора сложиха ръка върху част от бизнеса на Жоро Илиев или поне върху тази част, върху която могат. Още преди година са направили предложение на всички близки приятели на Жоро, на които той беше дал някакъв бизнес, защото той управляваше империята си по следния начин: раздаваше фирми на близките си приятели. А този Марто Къдравия беше един от тях. Навремето Марто беше шеф на една от големите бригади към ВИС. Тогава имаше различни видове бригади. Едните бяха наказателни и само леко наказваха, а другите показни.

- Марто Къдравия в кои е бил? -
- В показните. Докато другите се обличаха по-неглиже, показните бригади бяха по-официални. Изричаха само една сакрална фраза: “Васко каза!” и до там приключваше всичко. Те бяха по преговорите и ако не се разберат, тогава се включваше наказателната бригада. Според мен Марто Къдравия имаше само едно положително качество, което обаче беше много важно - верен е. Никога не би изневерил на фирмата. Той не може да развива бизнес, не е смел, обаче е верен на организацията. Сега много версии могат да се спрягат за стрелбата. Има и още нещо. Марто беше един от шефовете на модната агенция “Ексграунд”.

- Официално неин управител е Розалия Тинкова. Да не би причината за стрелбата да е сблъсък на интереси в този бранш? -
- Марто е управител в сянка. Той беше един от хората, които движеха тази агенция. Но да говорим за сблъсък на интереси между модните агенции у нас са абсурдни неща.

- На кого тогава е станал неудобен? -
- Явно са му направили предложение същите тези хора, които сложиха ръка на част от бизнеса на Жоро Илиев. Доколкото знам, не е в негов стил да откаже и сигурно нещо се е замотал с отчитането на парите. Просто се е забавил с отговора си.

- И те са му напомнили? -
- Да, но това не е напомняне само към него. В обкръжението на Жоро Илиев имаше поне още 20 човека с фирми на тяхно име, които смятат, че този бизнес е техен, след като той е починал.

- Един друг човек от обкръжението на Георги Илиев - Мето Илиенски мистериозно изчезна преди три години. Бившият анализатор в 6-то управление на Държавна сигурност, а по-късно и секретар на МВР полковник Цвятко Цветков твърди, че периодично се появяват признаци, че Мето е жив и най-вероятно се крие в Южна Африка. Оттам той контролирал кокаина от името на ВИС. Даже се появиха и очевидци, които казват, че са го виждали жив и здрав в екзотична държава. Доколко са достоверни тези слухове? -
- Който казва, че е видял Мето жив или е бил пиян, или е шизофреник.

- Защо си толкова сигурен, че е мъртъв? Тялото му не е открито и до днес. -
- Каква е логиката да е жив? Много хора изчезнаха така, но това не значи, че са живи. За Иво Карамански и Илия Павлов също се говореше, че са инсценирали смъртта си. Ние не живеем във филм, а в страна, в която се случват реални неща. Когато се убие някой, то той наистина е убит. Когато изчезне, значи наистина е изчезнал. За какво му е на Мето да се крие някъде, като той никъде няма да живее така, както в България? За човек като него живот навън няма. Не ми се вярва да остави жена си и малкото си дете и да ги подложи на такъв стрес. Той имаше жестока охрана, която го пазеше и позиции, които си беше извоювал. Нямаше никакви грижи. Хората като не могат да намерят обяснение за нещо, търсят фантастични версии. Мето няма да изскочи никога отникъде. В такива случаи като неговия килърите се грижат добре трупът никога да не се намери. За Мето има една интересна история, която я няма дори в градските легенди. Става въпрос за двама негови близки съдружници, които той използваше като клакьори. Мето искаше да има знаменосец, който да се бие в гърдите и да казва: “Вижте ме, аз държа хероина!” Това беше неговата игра. Беше изключително умен мъж, който знаеше, че всички са го нарочили за бос номер 1 на хероина и кокаина. Трябваше да изкара някой друг напред. Спомням си как веднъж го питаха защо е избрал за параван точно този човек, а той отговори: “Нали трябва някой да вее знамето и да вика: “Аз съм босъта!”, а пък аз да стоя в сянка и да управлявам всичко?” Обаче според мен допусна една голяма грешка. Мето подцени клакьора, който се оказа изключително амбициозен.

- И е решил да ликвидира своя благодетел, за да седне на мястото му? -
- Ще разкажа версията, която съм чул и която е изключително интересна, но не може да се потвърди 100 процента. Същият този клакьор и един от близките съдружници на Мето решават, че един ден може да ги остави на улицата. Както им е дал коли, охрана и пари, така утре да им каже: “Край!” Въпреки че Мето не беше такъв човек, те са решили да се подсигурят за всеки случай. Макар че се занимаваше с такъв бизнес, Мето беше изключително коректен мъж. Държеше на думата си, никога не забъркваше интриги, не поръчваше убийства или други мръсотии. И изведнъж тези двамата, които Мето беше създал, започват да контактуват с голям бос от противниковата групировка.

- Кой е той? -
- Това е мъж, който по-късно бе взривен. По негова идея двамата заразяват Мето с хепатит С. И понеже са в близък контакт с него, това не е никак трудно. Само едно драсване е достатъчно. Мето беше много слаб и жилав, противно на твърденията, че хепатит С могат да преживеят само по-едрите хора. Точно той успя да го преболедува за няколко месеца.

- Дали е подозирал как се е заразил? -
- Не, в никакъв случай. Хепатит С рядко има лечение, но той успя да го прескочи. Разполагаше с огромни средства и се лекуваше. Понеже видяха, че той се закрепи, а те не очакваха такъв финал, прибягнаха до втория вариант. Докато Мето беше болен и си седеше вкъщи, той беше загубил контрол върху това, което става навън. Един ден те му казват, че трябва да се срещне с човек, с когото срещите винаги стават насаме, без охрана и на някое скрито място. Същият този вече взривен бос му се обажда и му казва, че ще го вземе с колата си. А пък Мето, въпреки че са от различни групировки, му имаше доверие. За него щеше да е унижение да отиде с охраната си. Навремето той така ходеше на срещи и с покойния Поли Пантев, когото убиха на остров Аруба. Заедно си деляха улицата. В смисъл наркотиците. Това е стар обичай - среща на 4 очи. И човекът, за който говоря, познаваше този обичай и беше заложил на това, че Мето със сигурност ще се качи при него. Той не очакваше, че хора, на които не е направил нищо лошо и няма какво да делят ще го отстранят.

- Как точно става убийството? -
- Мето се качва отзад в колата, а този човек го застрелва. След това кой знае къде го е закарал. Лесно е било помощниците му да го разфасоват на парчета и да ги изгорят. Затова трупът му няма намиране. Факт е, че заподозрените в изчезването му после оглавиха неговия бизнес.

- Има ли връзка между взривяването на идеолога на това престъпление с изчезването на Мето Илиенски? -
- Взривеният бос искаше не просто да вземе контрол над хероина и кокаина, а да наложи влиянието си на улицата. Искаше тя да е под негов надзор и не го интересуваше толкова печалбата от наркотиците. И така си беше, докато не го взривиха.

- Мераклиите за лидери в подземния свят периодично биват избивани. Братя Маргини са митична фигура от началото на 90-те години. Миналата година ги вкараха в затвора и бяха обвинени в убийството на банкера Емил Кюлев. Виновни ли са наистина? -
- Не. Там няма никаква логика и ще обясня защо. Ако противопоставим двете застрахователни компании - “Бул инс” и ДЗИ, е смешно да намерим някакъв предлог, защото Кюлев се беше разбрал с тях чисто бизнесменски “Риск кражба” в ДЗИ да се поема от “Бул инс”. На него не му се занимаваше с такива неща. Така че те имаха сметка Кюлев да е жив, тъй като печелеха много повече. Новите собственици нямаше да дойдат и да им кажат: “Поемете “Риск кражба” вие”. Няма да стане.

- Кой има интерес Маргините да са в затвора? -
- Сигурно много хора.

- Достоверна ли е версията, че са подготвяли покушение срещу Иван Тодоров - Доктора? -
- На мен тази версия хич не ми се връзва. Струва ми се, че Маргините бяха достигнали изключително високо равнище в бизнеса, много висока класа. Има и нещо друго - на практика те бяха останали сами на ринга. Нямаше вече друга групировка. Жоро Илиев е мъртъв, Маджо се крие в чужбина...

- Но ги обвиниха и за убийството на Жоро Илиев. -
- Те сигурно и за папата ще ги набедят, макар че тогава са били ученици. С риск да ме обвини някой, че съм пристрастен към тях, на мен ми се струва, че открай време е било така - когато остане една групировка на такова равнище и когато има убийство, някой може да се възползва от тази ситуация и вината да бъде прикачена на тях. Според мен са употребени от провинциални групировки, които стовариха вината върху тях. Когато остане една голяма групировка, властта е длъжна да удари нея, защото няма кой друг. Мисля, че това беше някаква пиар акция, която заздрави правителството. Признавам, че за първи път министър действаше изключително правилно. Акцията беше много успешна, защото всички бандити на ниско равнище си казаха: “При положение, че Румен Петков си позволи да удари Маргините, какво остава за нас? И за най-дребното нещо ще ни размажат”. Маргините обаче в никакъв случай не ги определям като бандити.

- Една от най-ключовите фигури в СИК беше тази на Милчо Бонев, по известен като бай Миле. Каква беше неговата роля? -
- Бай Миле е един от основателите на СИК и “Интерпетролиум”. Застреляха го преди 3 години в ресторант “Славия”. Убийците бяха маскирани като полицаи. Беше приятел с Младен Михалев - Маджо.

- А Маджо къде се покри? -
- Не е в България. Всъщност не знам дали му е дотегнал животът тук, или е избягал. Ето какво стана с Маргините - може да не си виновен за нищо и пак да ти спретнат пет обвинения.

- Не е тайна, че кокаинът е дрога за средната и висшата класа, защото не е по джоба на масовия наркоман. Измени ли се пътят на този наркотик и защо наркогрупировките, подобно на силовите групировки, започнаха да се кръщават с различни имена? -
- Това е стандартна процедура в наркотиците. За име обикновено се избира името на фирмата. Първо във Варна бяха измислени тези имена, за да се знае кой стои зад наркогрупировките. Практика от 10 години е да се използват някакви имена в продажбата на наркотици. Нищо интересно не стои зад това име. Просто показват, че те са монополистите, но има и психологически момент. Когато се появи нов играч на пазара на хероин или на кокаин например, те се появяват в една дискотека с цялата си охрана и приятели. Това се правеше през последните години. Сега в новите времена се прави по-изкусно. Самият бос, който е решил да се наложи на пазара, си седи недосегаем в сепарето, но неговите приятели си контактуват с дилърчетата. Така се официализира, че са близки и работят за тези хора. Много е важно, когато се продават наркотици на улицата, когато излязат дилърите и дойде някоя противникова групировка, с която имат разбирателство, да се знае кой дилър на кой е. Целта е да няма така наречените шанаджии. Казано на жаргон това са наркопласьори, които продават без никакво покровителство и обясняват, че са ту от едните, ту от другите, а работят само за себе си.

- И такива ли има? -
- В София не, но във Варна и Бургас са се навъдили доста. Затова всичко е централизирано. Главният бос никога не дава името си, а използва клакьори. Използва се име на популярен човек, когото всички познават. В началото всички така се официализираха. Казваха: “Ние работим за Руски”.

- А кой е Руски? -
- Близък приятел на Поли Пантев. Руски минаваше по цялата улица и всички го познаваха. После в някоя голяма дискотека Поли си седеше сам в сепарето и вика Руски да седне при него, докато в дискотеката има 10 дилъра. Те си продават и виждат как го е прегърнал. Така се прави демонстрацията.

- Има ли нови групировки, които завладяват наркопазара или всичко вече е разпределено? -
- Струва ми се, че няма нови групировки, които да завладяват каквото и да е. Те има откъде да се появят, ама нали трябва някой да им сложи чадър отгоре? А то няма кой. От нищото не се събираш на улицата. Нали трябва някой да им даде пари и бронирани коли, както беше с Мето? Такива благодетели вече няма. Могат да се обединят в някакви крайни квартали и никой да не ги тормози, да се съберат там с някакви продажни полицаи и да работят на местно равнище. Не може да има нови групировки на никакво ниво.

- Жените на босовете от подземния свят у нас като че ли остават в тяхната сянка, макар че наследяват огромният им бизнес и парите им. Какво се случва с тях след убийствата на съпрузите им? Мая Илиева и Дарина Павлова се устроиха в чужбина. Някой заплашва ли животът им тук? -
- Дарина Павлова също от три години е в Америка, но някой да е чул да е изнудвана? Аз не виждам кой би търсил Мая Илиева и за какво. Първо в този свят има едно негласно джентълменско споразумение, че жените и децата на починалите не се тормозят. Слаба и крехка жена като Мая трудно може да задържи някакъв бизнес. 10 години беше свикнала да живее като жената на императора. За нея е много по-добре да се оттегли някъде на спокойствие. Въпреки всички глупости, които се изписаха за нея, тя е много деликатен човек.

- Въпреки договорката да не се закачат семействата, преди две години при взрив загинаха жената и 2-годишното дете на концесионера на плажа в “Обзор” Рали Пенков.
- Замесените в убийството са много брутални. Тях дори престъпният свят у нас ги отхвърля. Да посегнеш на най-близките на един бос е огромна грешка, защото се разпалват още по-жестоки войни.

- Малко преди убийството на Жоро Илиев те осиновиха второ дете. Вярно ли е, че след смъртта му Мая е заминала само с едно от децата, а другото върнала в детски дом? -
- Не знам, но доколкото познавам Мая какъв човек е, ми се струва много нереално това. Все пак допускам, че може психически да е сломена. Нормално е жена като нея с много пари да няма какво да търси в България. Друг мъж като Жоро няма да намери и реакцията й е напълно нормална. Какво повече да търси тук?

- А има ли семейство брат му Васил Илиев? -
- Да и има една доста пикантна история там. Аз я разказвам в моите книги. Жена му Мариета беше треньорка на батут в “ЦСКА - Кюстендил”. Доколкото знам, още живеят там с дъщеря им Ивона. Бяха се разделили още когато беше само един обикновен спортист. От “ЦСКА” му бяха дали апартамент в “Дружба-1” и жена му се беше изнесла. И когато Васил вечерта се прибрал, видял, че роднините на жена му са отнесли всичко. Взели дори мебелите. Васил имаше един приятел сервитьор в държавен хотел, който изкарваше добри пари. Та той му беше дал шест стола, за да има поне на какво да спи. После от благодарност Васил направи този човек изпълнителен директор на охранителната фирма “ВИС -1”.

- Жоро Илиев е бил най-значимата фигура в подземния свят. Логично е да е бил доста ухажван от жените мъж. Вярно ли е, че фолкпевицата Глория е посветила клипа на песента “Крепост” на него? -
- Струва ми се, че тя си направи някаква много силна реклама. Понеже той беше много галантен мъж и сигурно е решила, че може да му върне жеста на еднократно внимание, като снима този клип, в който очевидно Жоро беше главният герой.

- Говореше се, че той изобщо не бил очарован от този жест. Клипът беше пълен с мутри, джипове, хеликоптер, крокодил...Даже актьорът Асен Блатечки, който се снима в него, визуално доста приличаше на Жоро Илиев. -
- Жоро направо беше бесен. Че той една година имаше повече жени, отколкото цигари пушеше. Беше изкарал най-хубавите си години в затвора и гледаше да навакса всичко от живота. Жените сами му се лепяха, никоя не му отказваше, още повече, че беше джентълмен за разлика от сикаджийските босове, които се държаха доста тежко.

- Бил ли се е заради жена? -
- Има една такава история...Жоро беше с гадже в дискотека “Ескейп”. Трябваше да излезе за малко и когато си тръгна, за гаджето му се лепна Малък Тошко (внукът на Тодор Живков) . Започна да сваля момичето му. Тя му каза, че е с Жоро, но Тошко каза: “На него всички са му гаджета.” Момичето звънна на Жоро по телефона, той се върна след 10 минути и го беше напляскал. Доколкото знам, баща му беше ходил да преговаря да не стават повече такива проблеми. Малък Тошко се извини. Жоро имаше вземане-даване с доста фолкпевици и ако всички, с които имаше нещо, бяха афиширали така отношенията си и му се отблагодаряваха с клипове, то “Пайнер” май трябваше само за него да работи.

- Автор си на четири книги за ВИС и СИК. Коя е следващата? -
- Втората книга “ВИС-2” е за това как охранителната фирма прераства в застрахователна компания, как рекетът се превръща в застраховане, а едрите и средни бизнесмени са принудени да застраховат точно там. Първата книга за СИК показва разцеплението между бившите съдружници във ВИС, как се отдръпват и правят СИК като алтернатива на ВИС. Давам обяснение защо СИК надмина ВИС. Не е заради убийството на Васил Илиев, защото брат му Жоро пое с твърда ръка застрахователната компания. Човекът, който създаде ВИС 2, е Поли Пантев. После се скараха, защото Васил обвини един приятел на Поли, че е откраднал доста пари от застрахователната компания. Не се разбраха и Поли не пожела да работят повече. Веднага Поли стана изпълнителен директор на СИК. До тоя момент компанията нямаше застрахована нито една кола. Поли беше обиколил 50 града, за да пропагандира ВИС-2. Същото направи и със СИК и така дръпна напред. Той беше черноработникът и в двете застрахователни компании. Обяснявам и как бившите съдружници във ВИС не можаха да се разберат и направиха алтернативната групировка, която първо се казваше АЯКС, а после се превърна в СИК.

kliuki.net

 


Сходни връзки

ГЕОРГИ СТОЕВ: КОГАТО СЕ УБИЕ НЯКОЙ ТОЙ НАИСТИНА Е УБИТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди