изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 13:56 EEST
ПОЛОВИНАТА ОТ ПАРИТЕ ЗА ПЧЕЛАРСТВО ВЕЧЕ СА УСВОЕНИ    
НовиниТри пъти по-висока смъртност при пчелите тази година

До момента българските пчелари са усвоили половината от предвидените за тази година средства по Националната програма за пчеларство 2008-2011 г. Това съобщи в Добрич Ганчо Ганев - председател на националната браншова организация на "Български пчеларски съюз". По този показател страната ни изпреварва страните, които преди нас влязоха в Евросъюза като Полша, Унгария и Чехия. За 2008 г. по националната програма са предвидени общо 2 470 000 лева.
Най-голям е интересът към мерките за закупуване на пчелни отводки и за пчелни кошери. За тях вече са усвоени около 90 на сто от отпуснатите за 2008 г.средства. Така субсидията, която пчеларите са получили, за пчелни отводки е 480 000 лева, а за кошери - 750 000 лева.
Прогнозата на Ганчо Ганев е, че през тази година браншът ще може да усвои не повече от 65 на сто от отпуснатите средства по програмата. Според него, целта сега е със закупуването на пчелни отводки и кошери пчеларите да се замогнат, за да имат ресурс след това да кандидатстват по програмата за развитие на селските райони.
Средствата от програмата могат да подпомогнат българското пчеларство и последиците от тежката 2007 г. да не са трагични. Много висока смъртност на пчелните семейства отчитат от националната браншова организация на "Български пчеларски съюз" обясни Ганчо Ганев. Причината е слабата по отношение на добива на мед 2007 г., която бе тежка за цялото българско аграрно стопанство. При среден добив за страната от кошер от 17-25 килограма, през миналата година пчеларите са добили средно по 7-8 килограма. На 17-18 милиона лева възлизат загубите от недобита  продукция. Нямаше достатъчно мед за нормалното иззимуване на пчелните семейства, обясни Ганев. Резултатът е очаквана смъртност от 20-35 процента при нормална за страната до 10 процента.
   До края на април ще стане ясна и смъртността на пчелните семейства в Добричка област, съобщи председателят на областната браншова структура Стойчо Стойчев. Той посочи, че в някои части на областта смъртността е много висока, но в други почти няма такава.
   Във връзка с малкото добито количество мед през миналата година пчеларите са поискали от земеделското министерство да ги подпомогне, но това не се е случило. Регламентът по de minimis за нашия бранш бе разработен още на 10 август 2007 г., но ние няма да получим помощи, каза Ганев.
 


Сходни връзки

ПОЛОВИНАТА ОТ ПАРИТЕ ЗА ПЧЕЛАРСТВО ВЕЧЕ СА УСВОЕНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди