изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:48 EEST
ДЕЦА ЩЕ МЕРЯТ СИЛИ В СЪСТЕЗАНИЕ "ЛАЗАР ТИ ИДЕ..."    
Общество"Лазар ти иде..." е името на ученическото състезание, в което на 17 април ще мерят сили ученици, посещаващи школите на общински детски комплекс "Малкият принц" в Тервел и в ОУ "Д-р Петър Берон" в с. Коларци, съобщи зам.-кметът Дияна Илиева.

То е първата проява, организирана след стартирането на т. нар. реформа в училищното образование. Новата концепция включва работа с децата в 4 населени места - Тервел, Коларци, Безмер и Орляк.
Състезанието ще срещне на сцената в залата на община Тервел два отбора ученици - от Тервел и от Коларци. Те ще покажат знания по 4 теми от една основна област - "Пролетни народни празници и обичаи". Състезателните въпроси са групирани в темите "Заговезни", "Лазаровден", "Великден" и "Гергьовден". Децата ще отговарят на въпроси и ще пресъздават обичаи. Целта е да се провокира интереса им към българските обичаи, да обогати познанията им, да ги "привлече" към училището и това, което се случва в него. За пролетното настроение на гостите ще се погрижат младите певици от детска вокална школа за изворен фолклор при читалище "Димитър Дончев-Доктора" в Тервел с ръководител Радка Адамова.
Паралелно с подготовката по четирите теми, децата от с. Коларци ще изработят костюми на лазарки от няколко различни етнографски области. Целта е да научат повече за красивия момински пролетен празник, да се запознаят с разнообразието и многоцветието на женското облекло, което са носили българките в миналото и то не само в Добруджа, но и в Шоплука, Тракия, Лудогорието. Костюмите ще бъдат пресъздадени в умалени размери и по тази причина ще красят дървени кукли-лазарки. Децата от школата в Тервел пък са ангажирани с подготовка на рисунки, посветени също на пролетните народни празници. Куклите и рисунките ще бъдат изложени в Община Тервел като част от подготвяния празник-състезание.
Мероприятието е инициирано и се подпомага от община Тервел и ОУ "Д-р Петър Берон" в с.Коларци. Организатор е Общинският детски комплекс в Тервел. НДТ

 


Сходни връзки

ДЕЦА ЩЕ МЕРЯТ СИЛИ В СЪСТЕЗАНИЕ "ЛАЗАР ТИ ИДЕ..." | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди