изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:48 EEST
Опозиционни маневри преди вота – дистанциране от "Атака", признание за ГЕРБ    
ПарламентПарламентарната опозиция тактично отстрани "Атака" от процедурата по искане на вот на недоверие срещу кабинета за срастване на изпълнителната власт с организираната престъпност. Миналата седмица подписката с мотивите за вота заобиколи националистите, което бе обяснено като технически пропуск.

В сряда, ден преди дебатите по вота, официално бе обяснено, че те нямат място в обединението на "десни, дясноцентристки и центристки формации". За тази цел ОДС, ДСБ, БНД, БНС и единственият депутат от ГЕРБ се срещнаха във формата интерпарламентарен съюз на партии в центъра, специално създаден по случая. Това доведе до размяната на гневни реплики в кулоарите на Народното събрание между хората на Сидеров и "интерпарламентаристите".

За пресконференцията след събирането представител на "Атака" отново не бе поканен. Източници обясниха, че тройната коалиция използва присъствието на "Атака", за да разводни дебата по вота и да говори за безпринципните обединения на опозицията. При предишния вот на недоверие към кабинета премиерът Сергей Станишев дори "нареди" въображаемо правителство на опозицията с Волен Сидеров като външен министър.

Лидерът на "Атака" призна, че това довело до "вбиване на клин между опозиционните партии". Той потвърди обаче, че ще подкрепят вота и ще продължат да търсят сътрудничество с другите партии, които искат свалянето на тройната коалиция.

След като подписката с искането на недоверие към кабинета заобиколи тяхната стая, Сидеров е изпратил уведомително писмо до председателя на Народното събрание Георги Пирински, че "Атака" подкрепя вота. Той освен това излезе с инициатива депутатите от опозицията да напуснат Народното събрание, ако предстоящият пети вот на недоверие към кабинета се провали – нещо, което със сигурност ще стане, като се има предвид количественото преимущество на БСП, НДСВ и ДПС. Сидеров направи и специална среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, за да обсъдят напускането на парламента от опозицията.

Останалите опозиционни партии обаче отхвърлиха идеята. "Подобно действие има смисъл, ако тройната коалиция покаже, че се пропуква. Това ще си проличи именно по време на гласуването в петък", коментира зам.-председателят на ПГ на ДСБ Веселин Методиев.

Междувременно опозиционните партии предоставиха възможността на единствения депутат от ГЕРБ, Лъчезар Иванов, да представи от трибуната мотивите за вота на недоверие в четвъртък. Бе обяснено, че при предните такива процедури, тази "чест" вече се е падала на останалите формации. Според Иванов обаче оказаната чест била признание, че ГЕРБ е най-голямата опозиционна формация в дясно.

ОДС, ДСБ, ГЕРБ, БНС и БНД показаха единомислие за тезите, които ще бъдат развивани по време на дебата. Скандалът в МВР, който стана повод за внасяне на вот на недоверие, както и последните показни разстрели в София, бяха определени като безпрецедентни и знак, че държавността се разпада. /Mediapool.bg
 


Сходни връзки

Опозиционни маневри преди вота – дистанциране от "Атака", признание за ГЕРБ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди