изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:39 EET
Гладуването защитава здравите клетки на мишки от токсичния ефект на химиотерапията    
ЗдравеДвудневното гладуване на мишки позволява здравите им клетки да бъдат защитени срещу токсичния ефект от химиотерапията, а това откритие може да намери приложение при лечение на рак, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Франс прес.

След двудневен глад мишките, подложени на големи дози химиотерапия, оцелели, докато половината от гризачите, хранени нормално, умрели. Освен това оцелелите екземпляри в групата на гризачите, хранени нормално, продължиха да отслабват, заяви главният автор на изследването Валтер Лонго от Южнокалифорнийския университет.

Тестове върху човешки клетки в епруветки потвърдиха наблюдението. Всъщност мишките, принудени да гладуват, не показали никакъв признак на стрес или болка след сеанси по химиотерапия, която е 3-5 пъти по-силна от тази, прилагана на хората.

По-селективната химиотерапия е приоритетна цел на медицината от десетилетия. Лекарите биха могли да контролират по-добре развитието на раковото заболяване и да го излекуват, ако химиотерапията не унищожаваше и здравите клетки заедно с раковите.

Д-р Пинхас Коен от Калифорнийския университет в Лос Анджелис прецени, че изследването е много важно, защото е свързано с ново виждане в областта на биологията на рака. Теоретично погледнато, то открива нови пътища за лечение на хората, като позволява да се прибегне до по-високи дози химиотерапия, а това заслужава да бъде изследвано в клинични експерименти, увери изследователят.

Този подход може да намери приложение при лечението на много пациенти, допълни д-р Дейвид Куин от Южнокалифорнийския университет. Той е на мнение, че много онколози ще са склонни да изпробват открития от Валтер Лонго метод на гладуването.

Според Фелипе Сиера, който е ръководител на програма за стареенето в Американския национален институт на третата възраст, не става дума просто за друго противораково лечение, а за значима концептуална разлика.

Докато десетилетия наред изследователите работеха над създаване на терапии, които взимат за мишена единствено раковите клетки, трудът на Лонго е концентриран върху другите клетки, обясни той.

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences. БТА

Учени изчислиха времето на добрия полов акт

Как най-дебелият мъж в света свали 230 кг

ЩЕРКАТА НА ВИЛИ КАЗАСЯН СЛАБЕЕЛА СЪС СЕКС

Диета за секс

Майките отслабват по-бързо, ако спят повече

Пийте зелен чай. Пази от рак на простатата

Правила за поддържане на плосък корем

 


Сходни връзки

Гладуването защитава здравите клетки на мишки от токсичния ефект на химиотерапията | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди