изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:15 EEST
Румен Петков си призна    
НовиниВъпреки напредъка, отчетен в полицейските статистики, обществото е изложено на висок риск от престъпност заради лоша работа на цели звена в системата, слаба мотивация и корумпираност на голям брой служители на МВР.

Така е днес, така е през последните 20 години. Това признава в 50-страничен доклад вътрешният министър Румен Петков за проблемите във МВР, съобщи бТВ, която обяви, че разполага с доклада.
Докладът изненадва с анализ, който не е черно-бял и се посочват грешки на всички правителства от прехода. Налага се изводът, че корупцията и демотивацията в правоохранителната система, в крайна сметка са довели до неефективност и парализа.
Двата основни проблема, актуални от 1989 г. до днес - са - свръхполитизацията и корупцията под пагон. Злоупотребата с тяснопартийни интереси е причината на ръководни постове в МВР да бъдат назначавани хора без нужната подготовка и със съмнителни връзки в сивата и черната икономика.
В доклада "Петков" се цитират данни, според които размерът на сиво-черната икономика у нас стига 10- 15 милиарда лева годишно. Признава се, че в някои сектори като строителство и производство, и търговия с акцизни стоки, в някои години делът извън закона е стигал до 70%. В доклада черно на бяло остава и признанието, че тези средства се вливат в белия бизнес и от там успяват да влияят на най-високи политически равнища.
И още - отделите инспекторат и вътрешна сигурност не успяват да са ефективни в борбата с корупцията, въпреки че от 2006 г. има ясно разписана дефиниция за корупционно поведение - то включва дори премълчаването, ако служител знае, че колега е взел.
МВР признава за първи път, че у нас консумацията на кокаин е нараснала драстично. И, че по разпространението на новата дрога реално не се работи. Докладът признава, че средните и високите нива при наркоразпространението остават незасегнати и обществото усеща, че хората с прякори са недосегаеми.
Екипът Петков заявява, че има готовност за въвеждане на британския или испанския модел за работа по наркодилърите, без уточнението защо това не се е случило до сега.
Изненадващо в доклада се съдържа и признанието, че МВР среща сериозни трудности в работата си срещу производството и разпространението на синтетични наркотици. Отново заради корупционни обвързаности между полицаи и дилъри.
Екипът на Петков е отбелязал като свой плюс затварянето на безмитните магазини и удрянето на групите на Маргините и Митьо Очите. Казва се и, че статистическите данни показват, че традиционната престъпност у нас е в по-ниски нива от средните европейски показатели.Но след това анализът продължава с друго. Въпреки признанието, че най-масова е корупцията на ниво КАТ, реалният проблем, признават от МВР, е обвързаността на средните нива в системата с нелегитимни частни интереси.
Има корупционни схеми на високо равнище и се осъществява политически чадър. Защитавани са престъпници, които докладът нарича "дискретни работодатели" на нелоялни полицейски служители. Няма прозрачност, отчетност и контрол до такава степен, че се стигало до подвеждане на политическото ръководство, както и до престъпна симбиоза между отговорни антимафиоти и техните реални и потенциални клиенти.
В МВР работят недобре подготвени хора, защото условията са непривлекателни и кандидатите не рядко са без друга алтернатива. МВР признава, че днес трудно може да отговори на изискванията на модерната икономическа престъпност.
Някои от набелязаните мерки вече придобиха публичност. Най-драстичната е извеждането на подслушването и проследяването от структурата на МВР. Има и други предложения, които най-общо обединяват исканията на всички политически сили през годините. Такъв пример е мандатността за високопоставените кадри в МВР и ротационният принцип за средните управленски нива в системата. В доклада има още няколко страници с предложения за мерки, от които изводът е, че в общи линии трябва да се промени всичко.
В приложението към доклада, в което са изброени всички правителства и законодателни промени, свързани с МВР, които са се случвали през годините, се припомнят дадени и неизпълнени обещания. Има десетки такива от всички периоди.
Така например през 1995 г. има решение за подобряване на информационно-техническата база на МВР да бъдат отпуснати 50 милиона лева. Тези пари никога не са отпуснати. И без да е най-важен, не е за пренебрегване и фактът, че службите работят в материална база, неремонтирана от 20 години. Изчислено е, че са необходими 625 милиона лева за капиталови разходи, от които утвърдени за тази година са 13 милиона лева. Авторите на анализа за МВР отбелязват, че с тези темпове парите, които засягат само опаковката на силовото министерство, ще бъдат усвоени за 48 години. Ако това се отнася и за промяната на толкова дълго наслагваните правила за работа, какъв е изходът от ситуацията не е ясно. dir.bg
 


Сходни връзки

Румен Петков си призна | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди