изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:04 EET
СЪЗДАВАТ ПРОФЕСИОНАЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА АРХЕОЛОЗИТЕ В БЪЛГАРИЯ    
История"Двореца" в Балчик бе домакин на двудневна Национална среща по археология.

Местният градоначалник Николай Ангелов приветства участниците в срещата, в която се дискутираха проблемите и перспективите пред археологическото наследство, съобщи Сава Тихолов от Отдел "Протокол и Връзки с обществеността" в Община Балчик. Проявата беше организира от Министерството на културата и Софийския университет “Св. Климент Охридски” и в продължение на два дни в "Двореца" се дискутираха теми, свързани с проекта на Закон за културното наследство. В своето приветствие кметът на Балчик подчерта, че срещата се провежда в един от най-старите европейски градове и се надява дискусията да помогне за създаването на добра нормативна база в областта на опазването на културните ценности. Николай Ангелов изтъкна, че именно заради липса на законова база една от най-значимите археологически находки, какъвто е храмът на Кибела в Балчик, не може да бъде укрепен и в момента единствената институция, която се грижи за този храм, е общината.

Професор Маргарита Ваклинова - директор на Националния археологически институт към БАН, заяви, че се надява все по-често на подобни срещи да вижда кметове, за да може проблемите в сферата на културно-историческото наследство да бъдат решавани съвместно.

В Балчик беше обсъдена идеята следващият месец в Шумен да се създаде професионална организация на археолозите в България, тъй като такъв синдикат в страната в момента няма.

Ролята на организацията ще бъде да решава проблемите, свързани с работата на гилдията и взаимодействието й с останалите институции.

По време на двудневната среща имаше и дискусия върху проектозакона за културното наследство. В националната среща историци и университетски преподаватели обсъждаха и модерните концепции на археологическите проучвания, принципи и източници на финансиране, опазване и посегателства върху археологичските ценности.

Археолозите настояват за ритмично финансиране на спасителни разкопки по инфраструктурните обекти в страната.

Предложение до Българската държава - да бъде открит научен институт в Рим, е внесъл Софийският университет, заяви ректорът на „Алма матер” проф.Иван Илчев.

Оказа се, че България е единствената държава, която няма свой културен научен институт в момента в Рим. Всички други балкански държави имали научни институти, които работят с архивите и документацията на ватиканската библиотека. НДТ

 

 


Сходни връзки

СЪЗДАВАТ ПРОФЕСИОНАЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА АРХЕОЛОЗИТЕ В БЪЛГАРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди