изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:58 EET
Силно земетресение звъня и буча    
Новини
Днес в 06.43 часа е регистрирано земетресение с епицентър на около 170 км източно от София, на територията на страната.


Това съобщи БТА, като се позова на НС "Гражданска защита". По данни на Сеизмологичния център към Геофизичен институт на БАН трусът е бил с магнитуд около 4,2 по скалата на Рихтер.
Засега няма данни за жертви, поражения и сериозни материални щети в Габровско. В Трявна са съборени няколко комина на сгради.
В Донино, недалеч от Габрово, където се смята, че е бил епицентърът на земетресението, трусът е усетен със звън и силно бучене, а земното разлюляване било хоризонтално. Това разказа за БТА кметът на селото Вася Михайлова. По думите й тя преживява за първи път толкова силен трус. След земетресението всички хора наизлезли пред къщите си, някои били в паника, но вече се успокоили, каза Михайлова. Огледали имотите си и видели, че няма щети, добави тя. Няколко съборени комина имало в близкото село Кметовци.
В деветте населени места на кметство Донино живеят около 500 души. Михайлова се свързала с всички кметски наместници и по думите й пострадали хора няма.
Земетресението е усетено по-силно в общините Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец и Стражица и по-слабо в общините Свищов, Павликени и Сухиндол, съобщиха дежурните в областната дирекция "Гражданска защита". Според жители на Велико Търново земният трус е продължил секунди, при което са се отворили врати на кухненски мебели и гардероби. По-осезателно земетресението било почувствано по високите етажи на жилищните блокове.

dir.bg

В Трявна има срутени комини от земетресението
15 април 2008 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Трявна. Приключи срещата при кмета на община Трявна Драгомир Николов с “Гражданска защита". След първите огледи на констатирани, макар и леки, разрушения, предимно на комини, в резултат на земетресението тази сутрин, предаде кореспондентът на радио “Фокус” – Велико Търново. Според кмета земетресението е било усетено доста сериозно в района на Трявна. Очаква се информация от кметствата, където може би ще има паднали комини от сгради. Коминът на Славейковата къща в Трявна, която е паметник на културата, се е наклонил. След огледа, който е извършен на мястото, ще се направят необходимите постъпки за възстановяването от застрахователните компании.
Има и други комини в Трявна, които са се срутили леко или наклонили. Сериозни щети обаче няма. Няма и пострадали хора, макар голяма част от усетилите труса да са изпаднали в стрес. Кметът на Трявна обеща в следващите часове да предостави още информация за обстановката в общината.
Маргарита НИКОЛОВА

Епицентърът на земетресението, което разтърси Габрово и Велико Търново, е известен отпреди 15 години
15 април 2008 | 09:27 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Епицентърът на земетресението, което разтърси Габрово и Велико Търново, е активен отпреди 15 години и мястото е известно на специалистите, коментираха за радио "Фокус" - Велико Търново от сеция “Сеизмология” към БАН.
Мястото се намира в област от 15 километра северно от Габрово, но това е единичен случай, които е много рядко явление, посочиха сеизмолозите. По техни данни нов трус на същото място е малко вероятно да се повтори. От секция “Сеизмология” обаче са категорични, че днешното земетресение е най-силното, регистрирано в страната за месец април.
Даниел ИНКОВ

ДОБРИЧКИ РЕГИОН Е НАЙ-ЗАСТРАШЕН ОТ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ

Земетресение с магнитуд 7,2 по скалата на Рихтер бе регистрирано в Индонезия, има опасност от цунами

Нов земен трус е регистриран в с. Асеново, Община Стражица

Земетресение стресна Стражица

Земетресение усетено в Силистра и Русе

Официално комюнике на правителството на Индонезия съобщава за най-малко 1 971 загинали при днешното земетресение

УЖАСНО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ЮЖНА АЗИЯ

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ТУРЦИЯ: 18 ЗАГИНАЛИ, ПОНЕ 21 СА РАНЕНИ

 

 


Сходни връзки

Силно земетресение звъня и буча | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди