изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 00:14 EEST
ОТ 17 АПРИЛ - 1 МЛРД. ЕВРО ЗА МОДЕРНИЗАЦИЯ НА ФЕРМИТЕ    
НовиниНовите схеми по Оперативна програма "Регионално развитие", които ще бъдат отворени до края на 2008 г. бяха представени на проведения вчера семинар, организиран от Фондация "Хайнс Зайдел" и Сдружение ГЕРБ. В него участваха представители на общините и НПО от Североизточния район на планиране.

Официални гости на семинара бяха председателят на Общинския съвет на Добрич Румен Иванов и кметът Детелина Николова.
Мерките по ОПРР бяха представени от Антонина Дончева - ръководител на регионалния офис за Североизточна България в МРРБ.  Я припомни, че ОПРР ще работи за периода 2007-2013 година при общ бюджет 1,601 млрд. Евро. От тях 1,361 млрд. евро са европейско финансиране, а другите 240 млн. евро - национално съфинансиране.
Вече има подадени проекти по мерките, свързани с образователната инфраструктура в градските ареали и по-малките общини, както и за рехабилитация на общински пътища. Част от проектите вече са преминали първите оценки - административни и по допустимост, очакват се резултатите и от техническите оценки. А. Дончева акцентира върху това, че за проектите по ОПРР са нужни работни и технически проекти по ЗУТ, тъй като става въпрос предимно за инвестиционни проекти и много по-малко за т.нар. меки мерки. До края на април предстои да стартира схемата за подобряване на градската среда, по която за ремонт на улици в населените места, паркове и други в агломерациите ще се отпуснат 244 млн. лева. До края на август трябва да бъде даден старт на схемата за предотвратяване на свлачищата, до края на юли - на схемата за подкрепа на интегрираните планове за градско възстановяване и развитие. Ще бъде отворена и схема за общини, които имат фирми за градски транспорт. Те ще могат да кандидатстват за подмяна на подвижния състав-автобуси и микробуси.
С проекти за информационни и комуникационни технологии, които целят Интернет да достигне и до най-отдалеченото населено място, проекти ще се подават след юли. До края на май трябва да стартира схемата за развитие на природни, културни и исторически атракции. До края на годината ще тръгнат още схемите за подкрепа за развитие на продуктовата и пазарна инфраструктура, както и за подкрепа за подобряване на жизнената среда чрез организиране на системи за сметосъбиране и сметоизвозване. Оценка "Среден" и "Задоволителен"  даде А. Дончева на основната част от представяните до момента по ОПРР проекти. Тя даде и своите препоръки за изискванията, на които те трябва да отговарят. Стана ясно, че схемата за финансиране на проекти за здравна инфраструктура ще стартира през 2009 година. 
Кристина Ганова от Сдружение ГЕРБ представи Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 година, която е част от Общата селскостопанска политика на Европейския съюз. Тя запозна присъстващите с двете основни оси - обща организация на пазара и преки плащания, и развитие на селските райони. Стана ясно, че от 17 април стартира схемата за подпомагане създаването на стопанства на млади фермери. По нея се отпускат средства за фермери на възраст между 18 и 40 години, които сега създават стопанство. Пак от 17 април започва приемът на проекти за модернизация на селските стопанства, за което са заделени 1 млрд. евро
 


Сходни връзки

ОТ 17 АПРИЛ - 1 МЛРД. ЕВРО ЗА МОДЕРНИЗАЦИЯ НА ФЕРМИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди