изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 11:14 EEST
Брюксел ни подхвана и за Баташкото клане    
Европейски съюз
Европейската комисия изиска обяснение от българските власти дали са предприели нужните мерки в отговор на смъртните заплахи и ксенофобските прояви в българските медии срещу изкуствоведката Мартина Балева и нейния колега от Берлинския свободен университет, изследователя проф. Улф Брунбауер.


Немският професор и колежката му Мартина Балева подготвяха проект, в който твърдяха, че "Баташкото клане е мит и жертвите са преувеличени". Според двамата изследователи турското робство в България е било "мнимо", а турските орди - "нередовни". Служители на историческия музей в Батак заявиха в отговор на проекта, че жертви на башибозуците са станали около 5000 души, като 2000 от тях са били заклани в църквата.
Зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по правосъдие Франко Фратини е изпратил на 12 март писмо до българския министър на правосъдието Миглена Тачева, с което е изискал изчерпателна информация по този въпрос, заяви говорителят на комисаря Фратини Фризо Роскам, предаде БГНЕС. Мнението на ЕК по случая “Батак” е, че България трябва да спазва ангажиментите си и да не насърчава омраза на религиозна или националистична основа.
Междувременно искам да подчертая, че свободата на изразяване включва правото на собствено мнение, както и правото това мнение да бъде критикувано. Смъртните заплахи, омразата, ксенофобията излизат от рамките на законното право на критика и са в пълно противоречие с основните човешки права и свободи, заяви Роскам.
В своето писмо до министър Тачева Фратини е припомнил също ангажиментите, поети от България с подписването на директивата "Телевизия без граници", допълни Роскам. Страната е поела ангажимент, че ще се грижи за пресичането по телевизията и радиото на всякакви прояви на омраза, на расова, сексуална, религиозна и националистична основа, каза още говорителят на комисията.
От Министерството на правосъдието съобщиха, че министър Миглена Тачева ще отговори на запитването на Франко Фратини.
Междувремено председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу прие молбата на Фратини да бъде продължен неплатения му отпуск като член на ЕК до 28 април. Това се налага, докато бъде изяснена политическата ситуация в Италия след парламентарните избори, тъй като Фратини вероятно ще бъде назначен за министър на външните работи в правителството на Силвио Берлускони.
dir.bg
 


Сходни връзки

Брюксел ни подхвана и за Баташкото клане | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди