изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:33 EET
Диетата с по-малко консумация на месо предотвратява инсулт и инфаркт    
ЗдравеМащабно американско изследване даде категорични доказателства, че с препоръчваната срещу високо кръвно диета могат да бъдат избегнати много инфаркти и инсулти, съобщи Асошиейтед прес.

В продължение на 25 година аммерикански учени са проследили 88 888 здрави жени. Бил е наблюдаван начинът им на хранене и са били отчитани случаите на инфаркт и инсулт сред тях.

Учените са установили, че с най-добри резултати са били тези жени, които са спазвали препоръките за хранене срещу високо кръвно налягане.

Диетата, препоръчвана от американските здравни власти, набляга на по-голямо количество плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, нискомаслено мляко и растителни протеини за сметка на месото.

При жените, които я спазват, случаите на инфаркт са с 24 процента по-малко, а на инсулт - с 18 процента по-малко, отколкото на тези, които предпочитат типична американска храна.

Спадът е много значим, защото тези болести са изключително разпространени.

Обхванатите от изследването жени през 1980 г. са били от 30 до 60-годишни. Според учените същите резултати ще са валидни и за мъжете, макар да не е правено подобно изследване върху тях. БТА

 


Сходни връзки

Диетата с по-малко консумация на месо предотвратява инсулт и инфаркт | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди