изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 01:25 EEST
"ИСТОРИЯ НА ДОБРУДЖА" - ТОМ 4    
Новини

Тодор НИНОВ

През далечната 1979 г. на съвещание в нашия град се приема решение да се издаде многотомна история на Добруджа, също и кратка история на Добруджа и ежегоден сборник "Добруджа", в който да се публикуват краеведски материали.



Това решение е прието поради ролята и значението на Добруджа за България. Проф. Петър Мутафчиев отбелязва: "Тя бе земята, в която започна създаването на българската народност чрез взаимното проникване на нейните съставни елементи - прабългари и славяни. За пръв път тук в нея се зароди и оформи българското национално съзнание, в продължение на редица векове, тя бе най-българската от всички български земи и не са последно място на това се дължи опората, която намираше в нея средновековната българска държава".
През 1984 г. беше издаден топ първи на "История на Добруджа", кратката история на Добруджа - през 1986 г. Том трети на "История на Добруджа" е издаден през 1988 г. С известно закъснение през 2004 г. беше публикуван том втори на "История на Добруджа".
През 2007 г. беше издаден том четвърти на "История на Добруджа". Негови автори са проф. д. и. н. Антонина Кузманова, проф. д. и. н. Петър Тодоров, ст. н. с. д-р Жеко Попов, ст. н. с. д-р Благовест Нягулов, доц. д-р Косьо Пенчиков и Володя Милачков. Този том обхваща периода от 1878 до 1944 г. Научни ръководители са проф. д. ист. н. Петър Тодоров и ст. н. с. д-р Благовест Нягулов. В предговора те споделят какви проблеми са възникнали и как са решени. В заключение отбелязват: "Различните интерпретации на историята са неизбежен факт в миналото и съвременното развитие на световната историография, а националните визии за историята остават силен ресурс за идентичност. Затова оптималната цел трябва да бъде не пренебрегването и ликвидирането на тази различия, а намаляването на политическите и идеологическите влияния върху историческите изследвания и историографския дебат въз основа на професионалния морал на историците и търсенето на възможно най-постижимата правоспособност на познанието на миналото. Политическото решение на добруджанския въпрос през 1940 г. и съвременните българо-румънски отношения в рамките на Европейския съюз могат да бъдат предпоставки за реализирането на тази цел."
Този четвърти и последен том на академичното издание "История на Добруджа" също се издава с финансовата подкрепа на общините и кметовете на областите Добрич и Силистра. Издател е "Фабер", Велико Търново. Графичното оформление е на Нейко Генчев, технически редактор е Ваня Чолакова, а продуцент на изданието - Борис Спасов. Изложението на материала е онагледено с много снимки, фотокопия на важни и исторически значими документи и много таблици. Приложен е също и Крайовският договор.
"История на Добруджа", том 4, ще бъде представена днес от 17 часа в Огледалната зала от проф. д. и. н. Велико Лечев.

 


Сходни връзки

"ИСТОРИЯ НА ДОБРУДЖА" - ТОМ 4 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди