изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:02 EET
"ЧОВЕШКА НЕБРЕЖНОСТ Е ПРИЧИНАТА ЗА ПОЖАРА ВЪВ ВЛАКА СОФИЯ-КАРДАМ"    
ОбществоКатегорични са близките на загиналите във влака-убиец София - Кардам. Смятат, да издигнат паметник на загиналите близо до Червен бряг. Деветте семейства създават сдружение "Факлите от София-Кардам"

Според Васил Вичев - баща на загиналия във влака-убиец Даниел Вичев, човешка небрежност е причината за пожара. Това заяви той вчера пред журналисти от името на близките на деветте семейства, които се срещнаха с председателя на фондация "Ангели от Лим" - Георги Манзаров, за да обменят опит.
"Първото, което трябва да направим, е да намерим адвокати, които да ни представляват, ако прокуратурата спази срока за приключване на делото. След това ще регистрираме сдружение, от името на което ще водим всички дела" - обясни Васил Вичев. Той заяви, че близките на изгорелите във влака ще настояват за протокола от анкетната комисия към парламента. "За да не се окажем като в Параграф 22 - има загинали, няма виновни" - допълни Вичев. Според него, в момента върху прокурори и дознатели се оказва натиск, и то от високопоставени държавни чиновници от БДЖ и от Министерството на транспорта. "Те са заинтересовани да не излезе истината наяве никога. Ние провеждаме паралелно разследване и аз съм категоричен, че причина за трагедията е човешка небрежност. Когато му дойде времето, ще предоставим и доказателства", каза Васил Вичев, и допълни: "Съмнявам се, че прокуратурата ще си свърши работата, защото в последните години историята показва много загинали - такъв е случаят през 1992 г., когато момчета загинаха в река, през 1995 г. други загинаха в камион, все още не е забравен инцидентът с "Индиго", Кербала, децата от Лим..."
Близките на жертвите на влака-убиец заявиха, че е взето решение на мястото на ужасната катастрофа да бъде издигнат паметник. Васил Вичев заяви, че идейният проект за паметника е разработен от негов приятел, като височината му е 3 м. "В центъра на паметника ще има стилизирана факла, защото нашите близки изгоряха във влака като факли. Смятаме още да посадим наоколо 9 брези, тъй като според славянската традиция - брезата е символ на майчината закрила" - допълни Вичев.
Близките на изгорелите във влака и роднините на загиналите деца в река Лим се събраха в Добрич. "Идеята за тази среща е на господин Вичев", подчерта синът на проф. Рашо Рашев. На срещата стана ясно, че предстои регистрирането на гражданско сдружение "Факлите от София - Кардам".
Всяко от семействата на жертвите от влака получи по 200 лева от председателя на фондация "Ангели от Лим" Георги Манзаров. "След трагедията открихме сметка за набиране на средства за подпомагане на близките. Тази сума е крайно недостатъчна, но обществото ни не се отзова. В сметката са събрани 1800 лв., като 1000 лв. са дарени от община Свищов, 500 лв. от нашата фондация, а останалите са от дребни дарители. Ще се постараем да помогнем на тези хора с нашия опит в търсенето на истината, такава, каквато е, а не такава, каквато някой иска да бъде. Нас ни обединява едно - човешкото ни нещастие и ние сме обединени от целта ни - да не се допускат такива емблематични трагедии", каза Георги Манзаров.Срещата бе по инициатива на близките на загиналите във влака и подпомогната от в. "24 часа".
 


Сходни връзки

"ЧОВЕШКА НЕБРЕЖНОСТ Е ПРИЧИНАТА ЗА ПОЖАРА ВЪВ ВЛАКА СОФИЯ-КАРДАМ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди