изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 20:06 EEST
Българите се разделиха за членството на Турция в ЕС    
Европейски съюз
Членството на Турция в Европейския съюз се подкрепя от младите, средно и ниско образованите българи, живеещи в областните градове и столицата.


Това показва изследване на Институт “Отворено общество”, представено на конференция за перспективите за присъединяването на южната ни съседка към Евросъюза, предаде БГНЕС.
Проучването е направено от 15 февруари до 4 март т.г. Анкетирани са 1184 души и резултатите са представителни за страната. Според близо 40% от младежите между 18-30 г. членството на Турция в ЕС е по-изгодно за България. Тази теза се подкрепя от 26,7% от българите над 60 г., а 36% от тях смятат, че страната ни няма да има полза. Изгода от присъединяването на Турция виждат 32,1 на сто от българите със средно и по-ниско образование, а между 22,4 и 33% от тях са на обратната позиция. За близо 40% от висшистите членството на южната ни съседка в ЕС е по-скоро неизгодно.
Евроинтеграцията на Турция се подкрепя предимно от живеещите в Югоизточния и Североизточния регион, а най-отрицателно настроени са жителите на Северозападния регион, където над 50 на сто от отговорилите смятат, че това е неизгодно. При евентуален референдум "за" членството на Турция биха гласували 31%, а против - 33 на сто. 36% от анкетираните не могат да преценят.
Най-силна е подкрепата за евроинтеграцията на Турция сред привържениците на ДПС (67%), НДСВ (38,8%) и ОДС (36,4%). Ако националното допитване се организира днес, “за” биха гласували 67% от избирателите на ДПС, 44% - на СДС, 34 на сто - на ГЕРБ, близо 28% - на БСП, и 21,5% от привържениците на “Атака”. Евроинтеграцията на Турция е нежелана за 42% от привържениците на ГЕРБ, 37,2 на сто - на БСП, и 24% - СДС, 64% - "Атака". Само 2% от електората на ДПС би гласувал негативно.
Основните ползи от присъединяването на Турция към ЕС българите виждат в по-добрите отношения с Близкия Изток, етническата стабилност, по-голямата сигурност и ръста на инвестициите и търговията. Най-значителният аргумент против членството е различието на Турция като мюсюлманска страна в културно отношение. Негатив за България може да бъде и повишеното етническо напрежение, понижаване на сигурността, повишаване на безработицата и срив на търговията и приходите от туризъм. dir.bg
 


Сходни връзки

Българите се разделиха за членството на Турция в ЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди