изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:30 EEST
СЪЮЗЪТ НА АРХИТЕКТИТЕ ЩЕ ИСКА СПЕЦИАЛЕН СТАТУТ ЗА БАЛЧИК    
НовиниСпоред кмета на Балчик, държавата абдикира от отговорността по опазване на археологическите паметници и общините остават с вързани ръце. Историкът проф. Андрей Пантев пък смята, че България не се представя по подходящ начин като туристическа дестинация

На провелия се форум в събота в Балчик под наслов "Балчик - земя на седем цивилизации", на който присъстваха представители от 15 обществени институции, министерства и неправителствени организации, а почетен гост бе Почетният консул на Румъния в Бургас Евгения Попеску, кметът на Белия град Николай Ангелов постави остро проблема със съхранението и опазването на археологическите паметници. "Целта на форума е да запазим Балчик от презастрояване, като по Южното Черноморие и да накараме инвеститорите да се съобразяват с архитектурния облик на Белия град, за да го запазим" - каза кметът Ангелов в краткото си приветствие към участниците. Остро той постави проблема със съхранението и опазването на Храма на Кибела, открит миналата година при строителство на хотел на частен терен. "Ние разполагаме с уникална световна находка - Храмът на богинята Кибела, но в момента общината е в безтегловност. Държавата абдикира от отговорността по опазване на археологическите паметници, а местната власт няма достатъчно лостове за това - каза той. - Общината със заповед е спряла строителството. Но не може да бъде съхранен и експониран обектът, защото теренът е частна собственост. Собственикът, който е ром, е в Полша и неколкократно вече е отказвал обезщетяване с друг терен. Единственият вариант е да откупим терена, но това ще струва милиони левове. Друго, което също е важно - досега само общината е финансирала разкопките и проучването на уникалната находка и сме дали вече над 150 хил. лв. В същото време, когато се открие някаква археологическа забележителност - то тя се обявява за държавна собственост и ценност" - каза още Ангелов. Така на практика се получава положение в безтегловност, в което нито общината е собственик на терена, нито собственикът може да продължи да строи" - допълни кметът. Той изтъкна, че е важно да бъдат създадени такива правила, които да позволят опазването на паметниците и общините да имат съответните правомощия при такива случаи. В хода на дискусията директорът на Националния институт за паметниците на културата арх. Георги Угринов заяви: "Това е абсурд. Археологията винаги е държавна собственост. Това, че обектът е частна собственост, не пречи общината да го стопанисва".
От името на Съюза на архитектите в България арх. Йордан Тангъров заяви, че съсловната организация ще настоява Балчик да получи статут на защитен град, така че всички инвеститори да получават разрешителни при изграждането на обектите си. Това ще е с цел да се запази архитектурният облик на града, да не бъде презастроен, както и да бъдат запазени архитектурните забележителности на града. Сред участниците в дискусията бе и историкът проф. Андрей Пантев, който заяви, че България не се представя по достатъчно атрактивен начин като туристическа дестинация. Той посочи като пример Турция. "В последните години те работиха много целенасочено в тази посока, но и много дискретно и сега привличат много туристи. Докато ние продължаваме да сме най в света, то никой няма да дойде да види нищо" - каза още Пантев.
Според ръководителя на археологическите разкопки на храма на Кибела ст. н. сътрудник Игор Лазаренко, това е най-голямото откритие и то е по-важно от намерените досега дори златни маски и накити, защото става дума за обществена сграда, а не за частна гробница или могила. "Важното за страната ни е, че този храм на богинята-майка Кибела е единствен не само у нас, но и на Балканите" - каза Лазаренко. Храмът е бил действащ в продължение на 700 години. Тук са се извършвали ритуали дори и след въвеждането на християнството като религия - цели сто години. Предположенията на специалистите са, че сградата е била разрушена или от земетресение, или от активирали се свлачищни процеси, които са характерни за района. Участниците във форума си дадоха дума да намерят механизмите, чрез които да се запазват археологическите находки за поколенията.
 


Сходни връзки

СЪЮЗЪТ НА АРХИТЕКТИТЕ ЩЕ ИСКА СПЕЦИАЛЕН СТАТУТ ЗА БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди