изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 08:48 EEST
Промените в кабинета стават ясни утре (ОБЗОР)    
ЗдравеСофия. Политическият съвет на управляващата коалиция ще заседава във вторник от 10 часа в резиденция „Лозенец”. Политическият съвет на управляващата коалиция БСП – НДСВ - ДПС ще обсъди предложенията за структурни и персонални промени в изпълнителната власт.


След заседанието на Политическия съвет ще има заседание и на Висшия съвет на БСП, то ще бъде от 13 часа.
Участниците в днешното извънредно заседание на Изпълнителното бюро на Висшия съвет на БСП запазиха мълчание за структурните и персоналните промени в кабинета.
Сутринта на влизане за заседанието на Изпълнителното бюро министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов единствен каза на журналистите, че заседанието не е имало предварително изготвен дневен ред. Около 11 часа Гагаузов излезе за участие в откриването на конференция за инфраструктура и туризъм. Пред журналисти там Асен Гагаузов заяви - има договорка между партньорите по всички точки. „Те ще бъдат придвижени, предполагам, за не повече от два дни”, каза по повод обсъжданите промени в кабинета министърът на регионалното развитие и благоустройството. Запитан дали трябва да има Министерство на туризма, Гагаузов отговори, че това е въпрос, на който браншът трябва да отговори.
„Ако трябва да направиш една структура, предварително трябва да знаеш с какво тя ще се занимава. Това, че туризмът, се развива бурно, е така. Но аз искам да знам с какво ще се занимава едно министерство”, каза той.
Председателят на ПГ на НДСВ Пламен Моллов, който е член на контактната група на НДСВ за промените в кабинета, каза „продължаваме с обсъжданията от вчера”.
След като се върна на Изпълнителното бюро на Висшия съвет на БСП Асен Гагаузов каза: "Персонални промени безспорно ще има. Но най-вероятно след ден ще стане ясно какви са те", каза Гагаузов. На въпрос дали самият той ще бъде сменен, министърът отговори "Не знам".
Запитан дали Изпълнителното бюро е одобрило предлаганите структурни промени, Асен Гагаузов отговори, че бюрото не е одобрявало нищо, тъй като това щяло да стане на срещата на коалиционните партньори.
На въпрос как може да се извършват структурни промени, без да са направени персоналните, Гагаузов каза: "Всичко е възможно. Хората, които участват в преговорите, знаят какво правят. Успокойте се, всичко ще бъде нормално".
Изпълнителното бюро на ВС на БСП приключи работа малко преди 13 часа. Министър-председателят и лидер на партията Сергей Станишев си тръгна и не пожела да отговори на въпроси. Единствено отново министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов съобщи, че на днешното заседание на Изпълнителното бюро е обсъждан преговорният процес между контактните групи и въпросът за това – какви промени трябва да бъдат направени по отношение намаляването на броя на заместник-министрите и заместник-областните управители.
На въпрос – как точно ще бъде взето решението за намаляване на броя на заместник-министрите, Асен Гагаузов каза, че ще се обсъжда всяко едно от министерствата, според функциите, които то изпълнява. Тогава ще се вземе решение. Министърът бе категоричен, че няма да бъде закрита нито една агенция, а ще бъдат преструктурирани. Гагаузов обаче не уточни за кои агенции става въпрос. Той добави, че все още не е уточнено и кой ще бъде вицепремиерът без портфейл за еврофондовете, както и кой ще е министърът на вътрешните работи.
Асен Гагаузов добави, че Изпълнителното бюро днес е нямало почти никакви забележки към постигнатото от контактните групи. „Надявам се, че утре до края на деня ще стане ясно всичко, което има да се случва”, каза Асен Гагаузов.

***
Очаквам в близките два дни да бъде създадено Министерство на културата и туризма – това каза пред журналисти Румен Драганов от Националния борд по туризъм. Драганов бе категоричен, че има информация, че се работи по този въпрос, но каза, че няма да коментира кой би оглавил подобно министерство. Естествено е за туристическите атракции, които в по-голямата си част са културни забележителности, да отговоря именно едно Министерство на културата и туризма, каза Драганов.
По-късно днес стана ясно и следното: Броят на заместник-министрите в Министерството на икономиката и енергетиката да бъде намален от седем на пет. Това е една от обсъжданите промени в структурата на правителството, съобщиха за „Фокус” източници от ВС на БСП.
В Министерството на околната среда и водите пък заместник-министрите ще бъдат намалени от четирима на трима.
Окончателният вариант на промените предстои да бъде приет от Съвета на тройната коалиция. Агенция "Фокус"
 


Сходни връзки

Промените в кабинета стават ясни утре (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди