изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:50 EEST
ДЕЦА ОБЛЯКОХА КУКЛИ В ЛАЗАРСКИ КОСТЮМИ    
ОбществоПъстра изложба от творения на деца от Школата по приложно и изобразително изкуство в Тервел и техни приятели от основното училище в с. Коларци създаде пролетно настроение в залата на общината.

 В нея са представени кукли с костюми на лазаруващи девойки от различни краища на България, кукери и обагрени великденски яйца. При куклите целта бе децата предварително да се запознаят с костюмите от различни области, с техните основни части, форми, цветосъчетания, забраждания и прически, обясни зам.-кметът Дияна Илиева. Като източник на информация е използван албум на национални костюми. Всяко дете от Тервел и Коларци, което участва в изложбата, само бе решило с какво да се представи.
Учениците от Коларци изработиха лазарски костюми от Бургаско, Софийско, Новозагорско, Смолянско и два от Добруджа. Децата от Тервел пък облякоха куклите с премени от Поморийско, Берковско, Русенско, Белоградчишко, Санданско, Добруджа и Солун. За изработване на облеклата бяха използвани платове, наподобяващи автентичните, а за ръкавите, полите на ризите и коланите – ширити, фестони, мъниста, пайетни ленти, дантели, декоративни метални парички и др. Най-голям интерес децата проявиха към забражданията и към изработването на прическите – с една, две или няколко плитки, така както момите в миналото са носили косите си по различните краища на България.
Докато изработваха кукерите, децата затвърдиха основни познания за символиката на тези чудни същества от народната митология. Особено трудна се оказа задачата за закрепване на големите кукерски рога и носове. По-големите приложници ги изработиха от тесто. НДТ
 

 


Сходни връзки

ДЕЦА ОБЛЯКОХА КУКЛИ В ЛАЗАРСКИ КОСТЮМИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди