изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 22:42 EEST
СРЕДНО ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНО УЧИЛИЩЕ “ДИМИТЪР ТАЛЕВ”- НА 20 ГОДИНИ!    
ОбразованиеМного ли, малко ли са двадесет години за едно училище? Въпрос, който няма еднозначен отговор.

Много, защото  това са години на съграждане и  творчески търсения на целия екип от ръководители, учители и служители. Създадено, като необходимост да се обхванат децата, живеещи в младите тогава квартали “Строител”, “Балик”, Христо Ботев”, Иглика”, СОУ “Д. Талев” започва своето самостоятелно развитие през учебната 1988/ 1989 година. Дълъг и неравен се оказва пътят за намиране на достойно място на добричкия образователен пазар. Конкуренцията с четирите съседни училища и демографският срив мотивират ръководство и учители да работят неуморно, да използват иновативни техники и собствени методики в преподаването на учебния материал, да привлекат вниманието на живеещите в района, за да запишат децата си да се образоват и развиват в училището.
 Най-трудно се изгражда доверие между значимите възрастни за едно дете. Няма да е пресилено, ако заявим, че това е първото нещо, към което се стремим - да спечелим и съхраним доверието на нашите партньори - родителите, в голямото пътуване - обучението и възпитанието на техните деца. Учители, родители и деца - заедно ръка за ръка вече двадесет години се стремим да направим по-добър и по-красив света.
Възрожденският устрем и младежкият ентусиазъм  са основните движещи сили в утвърждаването на името на СОУ ”Д. Талев”. До момента тук са завършили основното си образование 1258 и са получили дипломите си за средно образование 676 млади хора. Двадесет години усилен труд, професионализъм и търсене на собствен облик - това е кратката визитка на училището. Сравнени с вечността, тези години са само миг и тепърва предстоят години, в които колективът да събира плодовете на своя дългогодишен труд. С какво сме различни:
Средното общообразователно училище е уникално по своята същност и съществува въпреки всичко:
От създаването си до днес е с особен статут: общинско училище в сграда - публична държавна собственост. Прехвърлянето на отговорностите от страна на общината и от страна на държавата на практика оставят училището без поддръжка и ремонт  на сградата, която е строена през 1966 година. Този негатив е превърнат в стимул на ръководството на училището, педагогическия състав и родителската общност при търсене и намиране на алтернативи за оцеляване и развитие. Една от тях е създаването на Училищно настоятелство през 1996 година, което чрез ежегодни дарителски акции от родителската общност става основен  източник и фактор за поддръжката, текущите и основни ремонти в сградата и извън нея. То обезпечава финансово дейността на училището подобрява материално-техническата база, като се стреми тя да съответства на съвременните изисквания за качествено образование. Със своята дейност и многобройни реализирани проекти пред наши и чужди донорски организации Училищното настоятелство на СОУ “Д. Талев” е сред първите сдружения с нестопанска цел, работещи в полза на българското училище в национален мащаб. “Много са пробойните в къщичката”, както обича да се шегува директорът на училището г-н Тодор Георгиев, но благодарение отличната синхронизация с Училищното настоятелство и с неоценимата подкрепа на родителската общност, в СОУ “Д. Талев” години наред се случват хубави неща с материално-техническата база, като  обновяване и реконструкция. СОУ ”Д. Талев” се гордее със сдружението на родителите, които са сред пионерите в цялата страна и не само това - Училищното настоятелство е неправителствена организация, съизмерима с гражданските общества в Европа и света. Още от  2001 година колективът е част от голямото европейско семейство със своите  международни проекти. Чрез тях всяка година  се превръща в едно незабравимо преживяване за ученици, родители и учители, които - освен че са домакини на чуждестранните си партньори,  посещават техните страни. До момента били в Испания, Финландия, Италия, Франция, Полша, Германия, Чехия, Австрия, Турция.
На фона на демографския срив и кризата в българското образование СОУ “Д.Талев” се развива във възходяща линия. Всяка следваща година се увеличава  броят на учениците и се назначават нови преподаватели. Това е оценката на добричката общественост, към чиито постоянно растящи потребности е насочена педагогическата ни дейност.
Вече двадесет години Талевци казват своето  категорично “НЕ” на бездушието, безхаберието и примиренчеството и своето “ДА” децата ни и всички ние да живеем достойно и работим в приветлива среда. Всичко постигнато в училище е благодарение личното участие и усилие на училищното ръководство и педагогическия състав. Крайно време е колективът ни да получи адекватна финансова подкрепа за отговаряща на съвременните изисквания материално-техническа база и да се почувства равнопоставен със своите колеги от другите общински училища.
 Документът за собственост е формална бариера децата на Добрич - възпитаници на СОУ “Д. Талев”, да се третират от властимащите като ничии деца. Техните родители работят в Добрич и плащат своите данъци в този град и е напълно основателно тяхното право децата им да се учат в обновена и ремонтирана сграда. Двадесет години се оказват достатъчно дълъг период за проверка и изпитание. Въпреки трудностите, ние - учители, родители и деца, посрещаме нашата годишнина с традиционно много инициативи, в които всеки талевец да покаже себе си в най-добрата си светлина. Програмата “Талеви дни 2008” година стартира на 28.03.2008 с благотворителен бал, организиран за дванадесети път от училищното настоятелство на СОУ “Д. Талев”. Събраните средства ще бъдат вложени в подобряване условията на учене и труд в училище. Когато говорим, че нашето училище е с европейски хоризонти, имаме предвид и нашите гости от Франция, които в момента рамо до рамо с нас обменят опит и демонстрират познания в областта на тази трудна материя - обучение и възпитание на младите хора.
В дните до Великден предстои цветна палитра от слънчеви усмивки, личностна изява на всеки ученик, конкуренция при демонстрацията на възможности и знания, много веселие и забава - все индикатори, доказващи, че СОУ ”Д. Талев” е желана територия за учениците.
Много са постиженията, с които се гордеем. Те са както в учебната дейност, така и в извънкласните изяви на учениците ни. Традиционни за нас са участия в градски, областни, национални и международни форуми, на които редовно си “сверяваме часовниците” с другите училища и институции.
Може би се убедихте, уважаеми читатели, че двадесет години са достатъчен период от време, в което да се поставят основите и да се очертаят хоризонтите за развитието на едно училище.
Гордея се с постиженията на моето училище и ми се иска да поздравя всички бивши и настоящи директори, учители, служители и ученици, както и техните семейства и да им пожелая здраве и дълголетие, творчески успехи и повече светлина в душите им и топлина в домовете им. Нека съхранят “Талевския дух” и го предадат на идващите след тях.
Честит юбилей!

Весела Панчева - помощник-директор Учебна дейност в СОУ “Д. Талев”

 


Сходни връзки

СРЕДНО ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНО УЧИЛИЩЕ “ДИМИТЪР ТАЛЕВ”- НА 20 ГОДИНИ! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди