изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 15:06 EEST
Стартира кампания, която ще информира и обучава родителите как да разпознават сигналите на рисково поведение у децата си    
Новини

На 23.04.2008г. стартира националната информационна кампания „Трафикът на хора съществува”, която ще насочва вниманието на обществото и конкретна целева група родители към проблема трафик на хора и сигналите на рисковото поведение у децата им.



Кампанията е инициатива на Агенция за социално подпомагане и Сдружение „Фейс ту фейс” с председател Магдалина Вълчанова и се осъществява под патронажа на Министъра по труда и социалната политика г-жа Емилия Масларова.

За първи път информационна кампания ще бъде проведена на 2 нива, като излъчването на 34сек. видео клип със социално послание в национален ефир ще бъде съпътстван от обучения на групи родители на регионално ниво в гр.Бургас, гр. Пловдив, гр. София, гр. Враца и гр. Ботевград. Обучението което ще бъде в рамките на два месеца, ще стартира в гр. Бургас и в края на м.май ще завърши в гр. София.
Клипът показва битова обстановка в която семейство се приготвя за вечеря. Майката вика дъщеря си на масата, но вратата на детската стая продължава да бъде затворена и детето не се появява. Майката рязко отваря вратата и вижда дъщеря си да си играе на проститутка....

Кампанията се провежда под мотото:

Понякога всичко започва като игра,
ВСЯКО ДЕТЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ ЖЕРТВА НА ТРАФИК!

 

Друг партньор по проекта е Международна организация по миграция, която предоставя горещата си телефонна линия 02/ 93 94 777 за подаване на сигнали за случаи на трафик на хора.


Предпоставки и основание за реализирането на кампанията:


Трафикът на хора с цел сексуална експлоатация и нелегалната миграция са едни от най-сериозните проблеми на България. Тази негативна тенденция се запазва въпреки постепенното засилване на мерките за борба с нея.

Според редовния доклад за 2006 на Държавния департамент на САЩ по въпросите за  глобалните усилия в борбата с трафика на хора, България е отправна точка, транзитна страна и крайна дестинация за трафика на жени. През страната преминава потокът момичета от Румъния, Молдова, Русия, Украйна, по пътя им към Германия, Франция, Италия, Холандия, където са сексуално експлоатирани.
 
Най-много жертви на трафик с цел сексуална експлоатация стават жени и момичета, някои от тях почти деца, а младежите често стават жертва на трудова експлоатация в съседни на България държави. Една от основните причини те да стават жертви на трафик на хора е липсата на информация по проблема, какви са методите за въвличане в трафик и ситуациите с висок потенциален риск.

Според правителствени и неправителствени източници в рисковите групи за трафик на хора, са младите жени и момичета от 15 до 24 г., с ниско образование и от проблемни семейства. Тревожен е обаче факта, че все повече  малолетни стават жертви на трафик. Друга притеснитена тенденция е, жертви стават и млади хора, които са сравнително добре материално задоволени и не са в проблемна семейна среда. Подобни момичета попадат в мрежата на трафикантите главно поради непознаване на опасностите и желание за лесна печалба.  Често с момичетата и младите жени установява контакт хора (мъже, млади жени и дори техни познати), които спечелват доверието им, като им описват различни примамливи възможности за работа и обучение в чужбина. В повечето от случаите, трафикантите използват мечтите, желанията, амбициите на тези млади хора и успяват да ги убедят, че най-бързият и лесен начин за постигане им, е направеното от тях предложение.

15 000 български момичета са станали жертва на трафик на хора за периода 2003-2005 г.

Резултатие от едно скорошно проучване показват, че родителите прекарват не повече от 5 минути на ден с децата си.

Достатъчни ли са 5 минути внимание на ден за едно дете?
Но 5 минути обаче са достатъчни едно дете да бъде въвлечено в трафик на хора!!!


За контакти:

София 1000 
ул. Княз Борис I 147                 
тел:  + 359 2 988 00 97
факс:+ 359 2 985 49 61
Моб. + 359 888 843 933
E-mail: office@facetoface.bg
www.facetoface.bg                  

 


Сходни връзки

Стартира кампания, която ще информира и обучава родителите как да разпознават сигналите на рисково поведение у децата си | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди