изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 06:38 EEST
Нечувана оризова криза    
По светаДвете най-големи вериги за търговия на дребно в САЩ ограничават количествата ориз, които могат да купуват клиентите.

Причината, която филиалът на Уол-Март (Wal-Mart Stores Inc.) Самс клъб (Sam's Club) посочи е "нови тенденции на предлагането и търсенето", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Като цяла веригата от магазини Уол-Март не планира да ограничи закупуването на храна. Мярката на Самс клъб последва достигнатия исторически рекорд на американските фючърси на ориза на фона на поскъпването на храните на световните пазари. Експерт по ориза обаче заяви, че веригите за търговия на дребно можеха да реагират по-меко на всеки недостиг, отколкото ресторантите и малките магазини, които се запасяват.
Самс клъб последва примера на веригата Костко (Costco Wholesale Corp.), която наложи ограничения в някои от магазините си за обема на покупките на ориз.
Вестник “Таймс”, цитиран от БГНЕС, отбелязва, че това са невиждани мерки от времето на Втората световна война. Дефицитът е предизвикан отчасти и от приетото от водещите световни производители на ориз – Виетнам, Китай, Египет и Индия решение за временна забрана върху износа му. Целта на тази мярка е сдържане на ръста на цените на ориза на вътрешните пазари на тези страни.
Междувременно и Бразилия също обяви, че временно спира износа на ориз, за да осигури вътрешното потребление на фона на поскъпването на зърнените култури на световните пазари. "Ще последваме примера на водещите световни производители", посочи министърът на селското стопанство на Бразилия. "При благоприятна цена е възможно да има увеличение на производството и проблемът с доставките да бъде решен идната година". Бразилия няма да отговори на исканията на африкански и латиноамерикански държави за доставки на близо 500 000 т. ориз, заяви Стефаниш.
dir.bg
 


Сходни връзки

Нечувана оризова криза | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди