изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:30 EET
Кокошките произхождат от динозаврите    
ЛюбопитноОпасните динозаври Tyrannosaurus rex са предците на днешните кокошки, доказаха американски учени чрез анализ на протеините.

Екип американски учени доказаха с анализ на тъкани, че динозавърът, живял преди 68 милиона години, е в по-голяма степен сроден с птиците от останалите днешни гръбначни, се съобщава в последния брой на американското списание “Сайънс”, цитирано от БГНЕС.

С помощта на същия метод специалистите недвусмислено са доказали сродството между измрелите мамути и днешните слонове. Връзката между огромния Tyrannosaurus rex и днешните кокошки е открита съвсем случайно. Кости на Tyrannosaurus rex, открити през 2003 г. в Монтана, били прекалено големи, за да влязат в хеликоптера, с който е трябвало да бъдат откарани в лабораторията.

Учените решили да ги изпилят, при което направили голямото откритие – в костите открили останки от кръвоносни съдове, които не са били засегнати от процеса на фосилизация. Чарлс Л. Орган от Харвардския университет и неговите колеги са анализирали протеините от кръвоносните съдове, въз основа на което са получили данни за генетичната структура. Както са били сравнени протеините на мамута с различни животни, за да се стигне най-накрая до неговото сродство със слона, така и протеините на динозавъра са били сравнявани с 21 вида живи организми, включително крокодили и кокошки. Сравненията са потвърдили предишни модели на генетични дървета и в резултат на това е направен изводът за сродството с кокошките.

dariknews.bg

 


Сходни връзки

Кокошките произхождат от динозаврите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди