изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:43 EEST
Православните християни празнуват Великден    
Общество
Стотици миряни се събраха в катедралния храм "Св. Александър Невски" , където Патриарх Максим води празничната пасхална служба за Възкресение Христово - Великден.


Негово светейшество излезе на площада пред храма и възвести Христовото Възкресение с думите "Христос Воскресе". Събралите се стотици вярващи му отговориха с "Во истина Воскресе".
Минути след това започна и Светата литургия за Христовото Възкресение.
В катедралния храм "Св. Александър Невски" дойдоха президентът Георги Първанов и съпругата му Зорка Първанова, лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита, политици, дипломати, общественици, съобщи БТА.
Великден е най-големият празник за източноправославните християни. Празнува се в три последователни дни. Утре празникът продължава, като традиция е по мегдани да се играят хора.
Момите и момците на този ден се появявали на тях с новите си дрехи. Между Великден и Петдесетница хората продължават да се поздравяват с поздрава "Христос Возкресе".
Вековна традиция за празника е на трапезата да присъстват боядисаните яйца. За първи път с боядисани яйца се чукат в нощта след Възкресение Христово, а за тези, които приемат причастие на Великден – след това. Най-радостен в семейството е този, на когото яйцето остане здраво – той ще бъде здрав през годината.
Характерни за Великден са и козунаците, чиято история е от три столетия. У нас козунаците се приготвят след 1920 г, и то първо в градовете, припомня БГНЕС. На празничната трапеза присъства след дългия пост и агнешкото месо.
dir.bg
 
Свещеният огън донсен за Възкресение
26 април 2008 / News.dir.bg
Църковна делегация донесе Свещения огън от Йерусалим. Българските духовници присъстваха на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Свещеният огън, наричан още Благодатен.
На Велика събота, вече повече от 2000 години, хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото. Според православното вярване този огън слиза от небето, и то само в навечерието на православния Великден - смята се, че в продължение на няколко минути огънят е невеществен - не топли и не изгаря. "Слизането на Небесния огън" е явление, което според църквата не може да се обясни от рационална гледна точка.
"Слизането на Небесния огън" е смятано за едно от големите чудеса в света. Вярва се че, огънят "идва" след молитва на Йерусалимския патриарх. За четвърта поредна година Свещеният огън се пренася от Йерусалим у нас. Първите две години Варненският и Великопреславски митрополит Кирил донасяше огъня по своя инициатива. От миналата година българска църковна делегация донася Свещения огън по решение на Светия синод.
На летището митрополити и свещеници взеха от огъня, за да го отнесат в своите епархии за вечерното богослужение за Великден.
 


Сходни връзки

Православните християни празнуват Великден | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди