изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:40 EET
Патриаршеско и синодално пасхално послание за Възкресение Христово    
Общество Във Всички храмове на Българската православна църква на Възкресение Христово се огласява патриаршеско и синодално пасхално послание. То е подписано от Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим като Председател на Св.Синод на Българската православна църква и всички митрополити-членове на Върховната църковна управа. Информационна агенция "Фокус" публикува пълния текст на посланието

"ХРИС­ТОС ВОС­К­РЕ­СЕ!

Въз­лю­бе­ни в Гос­по­да че­да на све­та­та ни Цър­к­ва,

С не­из­ме­ри­ма ра­дост в сър­ца­та и прек­ло­не­ние пред ве­ли­чи­е­то на Бо­жия про­ми­съл днес от­но­во мо­жем да се поз­д­ра­вим с по­бед­ния въз­г­лас, раз­не­съл се влас­т­но над все­ле­на­та в ут­рин­та на Хрис­то­во­то Въз­к­ре­се­ние! За­що­то Хрис­тос на­ис­ти­на въз­к­ръс­на, а с то­ва по най-ка­те­го­ри­чен на­чин зас­ви­де­тел­с­т­ва, че Той е Гос­под Все­дър­жи­тел на све­та и на жи­во­та. С Не­го­во­то слав­но Въз­к­ре­се­ние по ду­ми­те на апос­то­ла: “смърт­та би­де по­гъл­на­та с по­бе­да” (1 Кор. 15:54), а всич­ки ние, ко­и­то вяр­ва­ме в Не­го и из­по­вяд­ва­ме пред све­та Не­го­во­то име, по­лу­чих­ме не­из­ме­нен за­лог за жи­вот, при то­ва за “жи­вот ве­чен” (Йо­ан. 3:16).

Все­по­бед­но­то Хрис­то­во Въз­к­ре­се­ние е она­зи не­ос­по­ри­ма ис­ти­на от бо­го­чо­веш­ка­та ис­то­рия, ко­я­то Цър­к­ва­та поч­ти две хи­ля­до­ле­тия не прес­та­ва да въз­вес­тя­ва в це­лия свой дъ­лъг и не­ра­вен път през бу­ри­те на све­та. В ли­це­то на Бо­го­чо­ве­ка Ии­сус Хрис­тос по­бе­да­та на жи­во­та над смърт­та ста­на не са­мо факт, но и ка­те­го­ри­чен от­го­вор на без­к­рай­ни­те въп­ро­си, тре­во­же­щи буд­но­то съз­на­ние на все­ки от нас: “Хрис­тос въз­к­ръс­на от мър­т­ви и за ум­ре­ли­те ста­на на­ча­тък” (1 Кор. 15:20). Как­во по-яс­но сви­де­тел­с­т­во и как­ва по-яр­ка про­я­ва на все­оп­ро­ща­ва­ща­та Бо­жия лю­бов към све­та и чо­ве­ка? Коя дру­га вя­ра и коя иде­о­ло­гия да­ва на хо­ра­та по-го­лям за­лог и на­деж­да за ве­чен жи­вот, при то­ва жи­вот в Цар­с­т­во­то на Он­зи, Кой­то ­ в про­я­ва на съ­ща­та та­зи Своя без­г­ра­нич­на лю­бов ­ сът­во­ри све­та и всич­ко в не­го!

В то­зи свят оба­че, по­ра­ди гор­дост­та и не­пос­лу­ша­ни­е­то на чо­ве­ка, от ве­ко­ве влас­т­ват гре­хът и смърт­та. И тях­на­та власт е тол­ко­ва сил­на, че не мо­же­ше да бъ­де по­бе­де­на един­с­т­ве­но със си­ли­те на чо­веш­ка­та не­съ­вър­шен­а пра­вед­ност. Нуж­на бе­ше ка­те­го­рич­на­та на­ме­са на Са­мия Бог и тя дой­де ­ “ко­га­то се из­пъл­ни вре­ме­то” (Гал. 4:4) ­ в Ли­це­то на Не­го­вия Еди­но­ро­ден Син ­ на­шия Гос­под и Спа­си­тел Ии­сус Хрис­тос. Сам Той, в ре­ши­те­лен сблъ­сък със зло­то и смърт­та, въз­вес­ти по­бе­да­та на жи­во­та и въз­с­та­но­ви не­мощ­ни­те чо­веш­ки си­ли за ре­ши­тел­на про­мя­на на по­тъ­на­лия в гре­хо­ве и без­на­деж­д­ност свят. А най-го­ля­ма­та си­ла, ко­я­то Хрис­тос да­де на чо­ве­ци­те, бе­ше си­ла­та на вя­ра­та, за­що­то ­ по ду­ми­те на бо­говдъх­но­ве­ния еван­ге­лист: “та­зи е по­бе­да­та, ко­я­то по­бе­ди све­та ­ на­ша­та вя­ра” (1 Йо­ан. 5:4).

Хрис­то­во­то Въз­к­ре­се­ние е по­бе­да на веч­ния жи­вот над смърт­та.

Хрис­то­во­то Въз­к­ре­се­ние е съ­би­ти­е­то, ко­е­то един­с­т­ве­но ос­мис­ля ис­то­ри­я­та на све­та и чо­ве­ка. Хрис­тос прие смърт и въз­кръс­на “за жи­во­та на све­та” (Йо­ан. 6:51). В Не­го гре­хът бе­ше по­бе­ден и ум­ря, за да мо­же все­ки от нас да въз­к­ръс­не за жи­вот, ос­во­бо­ден от власт­та на смърт­та. А та­зи сво­бо­да при­до­би­ва­ме в поз­на­ни­е­то за Ии­сус Хрис­тос, Кой­то е са­ма­та Ис­ти­на и Кой­то ка­за на уче­ни­ци­те Си: “поз­най­те ис­ти­на­та, и ис­ти­на­та ще ви нап­ра­ви сво­бод­ни” (Йо­ан. 8:32). В знак на же­ла­ни­е­то Си да спа­си всич­ки ни, Той яс­но и недвус­мис­ле­но каз­ва: “Ето, стоя пред вра­та­та и хло­пам: ако ня­кой чуе гла­са Ми и от­во­ри вра­та­та, ще вля­за при не­го и ще ве­че­рям с не­го, и той с Ме­не. На оно­го­ва, кой­то по­беж­да­ва, ще дам да сед­не с Ме­не на Моя прес­тол, как­то и Аз по­бе­дих и сед­нах с От­ца Си на Не­го­вия прес­тол” (Откр. 3:20-21).

Бра­тя и сес­т­ри,

Слав­но­то Въз­к­ре­се­ние на на­шия Гос­под Ии­сус Хрис­тос е по­бе­да, която Той ни да­ру­ва ­ победата от роб­с­т­во­то на гре­ха. В то­зи За­вет, из­ко­ван в по­бе­да­та над смърт­та, са и поз­на­ни­е­то на ис­ти­на­та, и не­от­де­ли­ма­та от нея сво­бо­да ­ сво­бо­да не са­мо от не­из­беж­ност­та на смърт­та, но и от те­жест­та на скър­би­те на то­зи свят. За всич­ко то­ва сме длъж­ни днес за­ед­но с апос­то­ла “да въз­да­дем бла­го­да­ре­ние Бо­гу, Кой­то ни да­ря­ва по­бе­да­та чрез Гос­по­да на­ше­го Ии­су­са Хрис­та” (1 Кор. 15:57).

Бла­го­дат­та на въз­к­ръс­на­лия от мър­т­ви­те Гос­под Ии­сус Хрис­тос да бъ­де с всич­ки вас!

ХРИС­ТОС ВОС­К­РЕ­СЕ!”



ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД
† МАК­СИМ
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:
† Врачански митрополит КАЛИНИК
† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ
† Видински митрополит ДОМЕТИАН
† Варненски и Великопреславски митрополит КИРИЛ
† На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ
† Западно- и Средноевропейски митрополит СИМЕОН
† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ
† Русенски митрополит НЕОФИТ
† Неврокопски митрополит НАТАНАИЛ
† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ
† Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН
† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ
† Доростолски митрополит ИЛАРИОН
† Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ
 


Сходни връзки

Патриаршеско и синодално пасхално послание за Възкресение Христово | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди