изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:05 EEST
България на 76-то място по свобода на печата    
Новини3 май е Световният ден за свобода на печата, но и днес свободата на словото остава проблем за много страни в света.

Преди дни излезе годишният доклад на неправителствената организация Фрийдъм Хауз, който изпрати България е на 76-то място по свобода на печата от 195 страни. На първите места по свобода на медиите са Исландия и Финландия. Тенденцията, коментира докладът, е към налагане на все по-големи ограничения на печата, физическа разправа и насилие над журналистите. Едва 18% от населението живее в страни, в които се спазват правата на печата. Отчита се напредък в Близкия изток и Северна Африка заради неограничения достъп до сателитни телевизии и интернет.
Най-малко 65 журналисти са убити по света заради работата си през 2007 г. Това е най-високата цифра от 13 години, а близо половината жертви на съсловието са загинали в Ирак, показват данните на Комисията за защита на журналистите. Според нея за миналата година жертвите са с една по-малко от тези през 1994 г., когато много от загиналите отразяваха геноцида в Руанда. По данни на “Репортери без граници“ убитите за 2007 г. журналисти са 86. Само в Ирак за изминалата година са убити 32 репортери, както и 12 работници в медиите, сред които преводачи, посредници, телохранители и шофьори.
Свободните и независими медии са в основите на мира и демокрацията, се казва в декларация на генералния секретар ООН Бан Ки-Мун, разпространена във връзка с чествания днес Световен ден на свободата на печата, предаде ИТАР-ТАСС, цитарана от БТА. Бан Ки-Мун осъди нападенията срещу журналисти и заяви, че това са атаки срещу международното право и самата ООН. Той изрази съжаление, че често престъпленията срещу журналистите остават неразкрити и ненаказани. През 1993 г. Общото събрание на ООН обяви 3 май за Световен ден на свободата на печата. Достъпът до информация дава на всеки един от нас възможност да преобрази живота си, подчертава още в декларацията си генералният секретар на ООН. Знанията, също като водата, подхранват човека и е необходимо да се полагат всички усилия, за да се осигури свободно разпространение на информацията и да има свободен достъп до нея, изтъква Бан Ки-мун.
Истинската демокрация е невъзможна без свободата на словото, изтъкна в изявление и генералният секретар на Съвета на Европа Тери Дейвис. Хората не могат да направят осъзнат избор без свободни медии, без независима и обективна информация, подчертава Дейвис. Някои правителства може би мислят, че защитават държавни интереси, като се опитват да накарат да замълчат медии, които смятат за безотговорни, или за които смятат, че отделят прекалено много внимание на политическа сила, която според тях е неспособна да управлява, но тези действия са в разрез със закона и са недемократични, се казва в изявлението на генералния секретар на Съвета на Европа.
На Европа са й необходими по-свободни медии, заяви докладчикът на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа по въпросите на свободата на словото Андрю Макинтош. Възможността да изразяваш критично мнение е необходимо условие за демокрацията, заяви той. Необходими са ни по-оживени политически дебати в медиите, каза Макинтош. dir.bg
 


Сходни връзки

България на 76-то място по свобода на печата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди