изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:19 EEST
Матурите ще бъдат цветни и под конвой    
Образование
Вариантите на тестовете за матурите на зрелостниците ще бъдат оцветени в различни цветове, а уникален баркод на листа с отговорите на всеки зрелостник ще пазят неговата анонимност, съобщи просветният министър Даниел Вълчев.


Министърът показа как ще изглеждат тестовите книжки, които ще съдържат задачите за зрелостните изпити по всеки предмет. По български език и литература вариантите ще са три. За всички останали предмети са подготвени по два варианта. Изпитният вариант, върху който ще се работи, ще бъде изтеглен от журналист в сградата на министерство на образованието, а цветът ще бъде обявен по радиото, предаде Дарик.
Във всяка изпитна книжка ще има указания към зрелостниците за решаването на тестовете. Те вече са качени и на сайта на просветното министерство. Според указанията отговорите ще се попълват на специален лист с кръгчета и ще се отбелязват с Х. Ако зрелостникът сгреши, той трябва да запълни кръгчето и да зачеркне друг отговор. Отделни листове са предвидени за свободните отговори. Втори лист за отговори няма да бъде даван, тъй като на него ще има специален баркод, който ще е различен за всеки кандидат, предаде БНР. Така ще се запази анонимността на зрелостника пред проверилите на изпитните работи. Изрично е забранено използването на всякакъв вид техника от зрелостниците.
Самите тестови книжки ще бъдат направени от печатници с охранителни камери, отбеляза Вълчев. Полицейска охрана ще следи мястото, където ще се съхраняват матиралите за матурите преди изпита, както и за правилното му провеждане по училищата, съобщи още просветният министър. Той вече е изпратил писмо до министъра на вътрешните работи, за да бъде осигурена и полицейска охрана при транспортирането на писмените работи на зрелостниците до проверяващите комисии.
Матурата по български език ще се държи на 1 юни 2008 г. от 08.00 часа. Вторият държавен зрелостен изпит е на 3 юни 2008 г. пак от 08.00 часа. Останалите матури върху предмети по желание на зрелостника се провеждат от 4 до 10 юни. Резултатите от изпитите ще излязат до 20 юни.
Повече подробности може да се намерят на сайта zamaturite.bg.
 
dir.bg
 


Сходни връзки

Матурите ще бъдат цветни и под конвой | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди