изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:57 EEST
ЧИТАТЕЛИТЕ НИ ПИШАТ: КОЙ ВЪЗПРЕПЯТСТВА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЗАВОД ЗА ТБО?    
НовиниТова пита в отворено писмо до кмета на Община Добрич Детелина Николова и с копие до редакцията на вестник "Нова добруджанска трибуна" инженер-химикът от София Петър Петров.

В него се казва:
"Повече от 30 години се занимавам с "утилизация" - регенерация на различни обекти от минерален и органичен произход. Внедрени са някои мои разработки, една от които е регенерирането на минерални масла, по която работи инсталация на НЕК - Пловдив. Това ми даде възможността да се запозная с Пеньо Диманов - "ЕКОМ БЪЛГАРИЯ", и технологията за преработка на твърди битови отпадъци /ТБО/. Една от положителните страни на тази технология е безпиролизното разлагане на ТБО, което предпазва от допълнителното екологично замърсяване с диоксини, отделяни при горенето. Преработва се пълната гама от минерални и органични отпадъци, отделяни при човешката дейност. Като крайни продукти се получават метан, електроенергия, екоторове и др. Различни модули, работещи по тази технология, са изградени в САЩ, Австралия, Англия и пр.
    Все по-актуален е проблемът с огромното количество ТБО в световен мащаб. Редица правителства набелязаха програми за решаването на проблема досега с методиката на пиролизата, но тя е свързана с допълнителни вредни емисии от въглероден диоксид и се губят възможностите за преобразуване и  използване на биомасата. Тези недостатъци са преодоляни с технологията, предлагана от "ЕКОМ БЪЛГАРИЯ", чрез използването на няколко секции, работещи в термо-вакуумен режим с ендотермични реакции. Получаването на големи количества биоторове насочва  г-н Пеньо Диманов към регион с развито земеделие, какъвто е Добруджа. Това го довежда в гр. Добрич, където той прави  официално своето предложение към Община Добрич. Огорчението започва с нескончаемите бюрократични методи на административни служители, общински съветници, архитекти, юристи - за възпрепятстване на  решението за изграждане на Завод за преработка на ТБО.
   Казано накратко - от Община Добрич се иска само ТБО и терен за построяване на съоръжението. Вече близо две години, въпреки че са били удовлетворени всички искания и претенции на общинската администрация, не се намериха компетентни кадри, които на база експертна оценка на технологията да решат дали е изгодно предложението:
   - безплатно изграждане и оборудване на Завода за ТБО
   - разкриване на около 120 работни места
   - преработване на ТБО от целия регион и рекултивиране на старите сметища
   - безплатно преработване на ТБО за жителите на общината
   - 10% дивидент от печалбата остават в полза на Община Добрич
    Възниква въпросът: Кой отхвърля такова предложение -некомпетентният, безразличният, подозрителният, корумпираният или всички взети заедно?

                                                                     С уважение Петър ПЕТРОВ"

 


Сходни връзки

ЧИТАТЕЛИТЕ НИ ПИШАТ: КОЙ ВЪЗПРЕПЯТСТВА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЗАВОД ЗА ТБО? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди